Почетна » Вучић понизио Дачића у Београду: СПС-у мање места у влади

Вучић понизио Дачића у Београду: СПС-у мање места у влади

од admin
0 коментар

 

Јучерашње гласање за председника општине Врачар и чланове општинског већа, потврдило је ово правило. Тако је СПС сада добио једно место у већу и функцију заменика секретара Скупштине, док су у прошлом сазиву имали четири позиције: заменика председника општине, помоћника председника општине, једног члана већа и заменика секретара Скупштине.

Општина за општином…

Слична ситуација је и на општини Стари град, Чукарици, Вождовцу…

На Чукарици је СПС до избора имао места председника Скупштине које је сада изгубио, а од два члана већа сада су добили једног.
На Вождовцу су такође остали без свих битних функција, тако да у овој општини места председника и заменика и Скупштине и општине држе само напредњаци, социјалисти су потпуно скрајнути, а имали су функцију заменика председника скупштине. И у осталим општинама социјалисти су добили једно, евентуално два места, а у неким општинама је чак Александар Шапић добио више од Дачића.

Овај тренд није за претерано чуђење јер СНС реално нико није потребан да би формирали власт, свуда имају већину, па су очигледно и ова места која су социјалисти добили само добра воља владајуће странке да испоштује коалиционе партнере. Сходно броју одборника, подељене су и функције…

Сигнал за републички ниво

Политички аналитичар Бобан Стојановић каже да је проблем за СПС то што се овај систем лако може пренети на републички ниво.

“Ово је сасвим реално очекивати. У већини случајева социјалисти нису уопште ни потребни за локалне власти, па је то само милостиња за њих. Све што добију и у влади, ако уопште и добију, биће Вучићева милостиња. Више од два или три министарска места је тешко очекивати. Потпуно су непотребни за формирање владе кој аће суштински бити једнопартијска, тако да ће то бити поклон за СПС. Ништа се више није могло очекивати ни за локалне самоуправе”, каже Стојановић за Нова.рс..

Сличног је мишљења и Владимир Пејић из агенције Фактор плус.

” Сигурно је да распоред у општинској власти јесте одраз снаге на изборима и у коалиционим односима. Сигурно је ситуација у општинама индикатор онога што се може очекивати у влади, таман толико да ли ће СПС уопште и учествовати у њој и у којој мери”, наводи Пејић.

Тончев: О томе прво на Главном одбору

Ситуација из Београда као да се пресликава и на унутрашњост, где социјалисти добијају знатно мање функција него лане.

На питање да прокоментарише све што се ових дана дешава приликом избора локалних власти и додељивања функција у Београду, али и широм Србије, председник општине Сурдулица и потпредседник СПС Новица Тончев за Нова. рс је рекао:
“Нећу да причам за медије ништа око тога, пре него што на Главном одбору или Председништву странке будем рекао шта мислим о ситуацији у региону за који сам задужен и за општину Сурдулица”, поручио је Тончев.

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар