Почетна » „Вучић популистички, прокремљански ауторитарац“: Гардијан о ситуацији у Србији

„Вучић популистички, прокремљански ауторитарац“: Гардијан о ситуацији у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Британски лист Гардијан пише о председнику Србије Александру Вучићу и државној мери разоружавања која је донета након два трагична догађаја.

Британски лист наводи да у дубоко подељеној нацији преплављеној смртоносним оружјем, где се величају ратни злочинци, ријалити програми, где су људи и даље мислима у трагичним догађајима који су се недавно догодили, многи сумњају да ли ће председниково обећање да ће „разоружати“ земљу бити довољно. Срби су предали више од 13.500 комада оружја, подсећа Гардијан.

Председник Александар Вучић, популистички, прокремљански ауторитарац чији су политички корени у крајње десном национализму – кратко је био министар информисања у време српског лидера оптуженог за ратне злочине Слободана Милошевића – осудио је „напад на целу нашу земљу“, наводи Гардијан.

Гардијан издваја и мере које је председник Вучић донео, а тичу се потпуног разоружавања Србије.

Вучић је добио неке похвале, посебно у иностранству за тај потез, а неки коментаришу његову одлучност супротстављају очигледној неспособности САД, да се ухвати у коштац са насиљем ватреним оружјем.

Но, док је њихов председник обећавао „оштар одговор, хитне мере и строге казне“ за сузбијање криминала, многи Срби су се питали шта се још крије иза тога – и колико је Вучић могао допринети прекомерном насиљу у земљи, у њеној политици и на телевизијама, наводи Гардијан.

Неки подржавају владине мере. “Превише је насиља. Не знам како се до сада нису бавили овим питањем”, рекао је Иван Петровић, пензионер. Али други нису сигурни. “Не знам шта да мислим. Имам дете и не осећам се сигурно”, рекла је Весна Драгишић.

Гардијан подсећа да је хиљаде људи изашло у петак на улице Београда у другом протестном скупу „Србија против насиља“ под вођством опозиције, тражећи оставку министра унутрашњих послова и окончање онога што многи виде као културу насиља пропагиранг од стране медија и политичара владајуће странке.

Вучић је оптужио своје противнике да покушавају да искористе трагедије у политичке сврхе и најавио планове за сопствени митинг крајем маја. Он је у недељу рекао да ће „ускоро“ поднети оставку на место лидера Српске напредне странке, обећавајући нове парламентарне изборе пре краја септембра, пише Гардијан.

Нико не зна колико има оружја у Србији. „Имамо дезинформације од владе. Али процене за укупан број легаланог и нелегалног оружја крећу се од 1,5 до 3 милиона. То је застрашујуће“, сматра Маја Бјелош, истраживач у Београдском центру за безбедносну политику.

Она је рекла да оружје заостало из југословенских ратова деведесетих представља само део арсенала. „Постоји традиција ватреног оружја у кући, која се преноси с генерације на генерацију, пуцања у ваздух током свечаности“, рекла је она.

Репресивне мере не би помогле, рекао је Бјелош: „Србија има међу највећим бројем полицајаца по глави становника у Европи, али то није учинило да се грађани осећају сигурније нити је решио проблем насиља“, преноси Гардијан.

Гардијан подсећа да упркос лаком приступу оружју, масовне пуцњаве у Србији су биле ретке пре овог месеца, последња 2013. Али усред тешкоћа, наслеђа рата, ендемске корупције и високог нивоа насиља у друштву, политици и медијима, стручњаци су дуго упозоравали да присуство толиког броја оружја представља претњу.

Вучић и његова владајућа странка своје политичке противнике и стране ривале редовно омаловажавају користећи термине „олош“, „лопов“, док седницама парламента доминирају грубе и агресивне увреде.

„Оружје којим су деца побијена пунило се злом већ деценију. Неће нас излечити ни кад би све оружје одузели и све социопате сместили иза браве, док год нам судбину кроји онај ко је откључао и зајахао зло“, написао је на Твитеру опозициони лидер Здравко Понош.

 

Гардијан наводи и петицију коју је потписало 450 хиљада људи у којој се позива да две провладине телевизије изгубе дозволу за емитовање.

Мафијаши, ратни злочинци и озлоглашени насилни фудбалски хулигани редовно се појављују у сценама које укључују премлаћивање жена и претње оружјем, уз политичке програме у којима Вучић и његови савезници харангирају против својих противника.

„У Србији постоји ‘индустрија популизма’ која је осмишљена да промовише Вучића и оцрни његове противнике“, рекао је Зоран Гавриловић социолог Бироа за друштвена истраживања. “Насиље ријалити програма служи за легитимизацију агресивног политичког речника. Говор мржње, од стране главних друштвених и политичких актера у Србији и преко њених главних медија, постао је језик број један у земљи.”

Србија је од доласка Вучића на власт пала са 54. на 93. од 180 земаља у светском индексу слободе медија Репортера без граница. Независни медији су прогресивно истискивани, а новинари нападнути, наводи Гардијан.

Гардијан се у свом тексту осврће и на извештај Европског парламента, где су наведене између осталог и препреке за приступање Србије Европској унији.

Виола вон Црамон рекла је да су кључна питања владавина права, слобода медија и односи са Косовом и Москвом. „Србија треба јасно да покаже да жели у ЕУ“, рекла је она. Време ‘седења на две столице’ и балансирања између запада и Русије је прошло.

Клемен Грошељ, словеначки еуропарламентарац, истакао је недостатак напретка у погледу независног правосуђа и медија који „нису независни нити објективни“.

TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Гардијан, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар