Почетна » Вучић поручио Западу: „С ким ћете да преговарате сад кад је Путин ратни злочинац?“

Вучић поручио Западу: „С ким ћете да преговарате сад кад је Путин ратни злочинац?“

Запад прича приче о томе како је Путин исти Слободан Милошевић

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас грађанима како би објаснио шта се дешавало током састанка у Охриду.

Ипак, иако је на почетку обраћања рекао да ће читати Анекс споразума о путу ка нормализацији тачку по тачку и све детаљно објаснити, председник је више времена посветио другим стварима.

Говорио је о својој „прелепој табли“, посту Петра Петковића и гибаници, а на питање новинара рекао је и своје мишљење о налогу за хапшење Владимира Путина који је издао Међународни кривични суд у Хагу.

„Србија је 2001. године, чини ми се, потписала Римски статут и постала једна од 123 државе ако се не варам које прихватају делокруг рада Међународног кривичног суда. Не бих да критикујем, осим што ми се понекад чини ‘видела жаба да се коњ поткива, па би и она пошла у то’, али шта да радите“, истакао је Вучић.

Према његовим речима, данас на основу тога „јесмо неко ко има те обавезе“, и пошто види да сви дају своје коментаре, он такође има право на свој став.

„Мислим да је то одлука која ће имати политички лоше последице, у људским животима лоше последице, и која говори да постоји једна неспремност да се разговара о миру, да се разговара о примирју чак, да се разговара о чувању људских живота“, рекао је Вучић.

„Супер, сад сте га оптужили за најтеже ратне злочине, а с ким ћете сад да разговарате? Или можда нећете да разговарате? Или моћда нећете мир, него сви чекате пораз? Па колико још треба да чекамо? Колико још година“, упитао је председник Србије.

Како је навео, Запад прича приче о томе како је Путин исти Слободан Милошевић.

„Хоћете да поредите лидера једне мале земље са лидером једне свакако велике земље“, упитао је.

Како је истакао, он није сигуран да је одлука о подизању оптужнице против Путина била довољно добра и срачуната одлука.

„Недумљиво је да је циљ оних који су то урадили да председнику Руске Федерације отежају комуникацију, да свако ко разговара са њим има утисак да разговара са човеком који је оптужен за најгоре ратне злочине, да додатно отежа економску позицију Русије, да направи од ње светску парију“, истакао је Вучић и рекао да би то били политички разлози које би разумео.

Међутим, како наводи, очување живота и успостављање мира су много важнији од наведених политичких разлога.

Питање које је новинар поставио о хапшењу Путина у Србији, Вучић је оценио као „безвезно“.

„Док трају ратни сукоби, Путин нема ни како да дође до Србије, а камоли шта друго“, рекао је председник Србије.

Како је додао, он ни под субпоеном није хапсио оне које је „ад хоц трибунал“ тражио.

Да подсетимо, Вучић је јуче био на 12 часова дугом трилатералном састанку са премијером Косова Аљбином Куртијем и европским представницима, након чега је рекао да ништа није потписао, али да је дошло до неких договора.

 

Ј.С, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар