Почетна » Вучић: Постоји могућност расписивања ванредних парламентарних избора, не плашим се губитка фотеље

Вучић: Постоји могућност расписивања ванредних парламентарних избора, не плашим се губитка фотеље

од admin
0 коментар

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да постоји могућност расписивања ванредних парламентарних избора, али да коначна одлука о томе још није донета. Он је још рекао да нас у у овој години очекује много труда и рада, али да се нада да ће 2016. година бити боља и лакша, јер су темељи за то постављени прошле године.

Одговарајући на питање новинара, он је рекао да ако буде било ванредних парламентарних избора, они неће узроковати додатне трошкове и најавио је могуће да ће таквих избора бити.

– Постоји могућност, али коначна одлука још није донета. Сви разлози су за то, осим економских – рекао је Вучић и додао да њега не интересују страначке ствари, већ напредак Србије.

Он је рекао и да се не плаши да изгуби фотељу, али је радио поштено и да земљу нигде није обрукао у свету.

Непријатност на почетку конференције
Конференција за медије премијера Србије Александра Вучића у Вили Бокељка накратко је прекинута након што је једна новинарка, која је пратила конференцију, колабирала.

– Не плашим се губитка власти. Радио сам поштено, никада нисам украо ништа. Да ли сам грешио, јесам, жив сам човек, али нисам рекао ниједну непристојност, нити брукао земљу нигде у последњих годину и по дана. На народу је да процени хоће ли да гласа за план и програм или нешто друго – рекао је Вучић и нагласио да је најважније да Србија буде мирна и стабилна.

Жвиздуци нису разлог

Он је рекао и да звиждуци на утракмици ватерполо првенства нису разлог за расписивање избора, да су таква тумачења смешна, а као једини разлог због којег не би расписао изборе навео је да би можда на кратко прекинули реформе.

Како је рекао, потребно је очување стабилности, мира и новог легитимитета владе, а да ће одлуку о томе да ли су нови избори потребни да би се то испунило донети и председник државе и Главни одбор СНС.

На питање новинара о јучерашњем састанку са Николићем, он није хтео да то коментарише и додао да ће са председником Србије увек разговарати о кључним темема везаним за стабилност Србије и да ће ти ставови бити усаглашени.

„Бићу члан, али не и на челу странке“

Премијер је додао и да уколико би се вршила већа реконструкцију владе, што би, како је рекао, желео да учини, онда би се то претворило у „мучење“ у наредних годину дана и да би сви рекли да је то лоша влада.

Председник Владе је истакао и да, уколико не добије поверење грађана на изборима, неће више „оптерећивати“ странку коју води.

Он је на коментар да жели да распише изборе јер истраживања показују да ће му 2018. године опасти рејтинг, пожелео опозицији „све најбоље“.

– Видим да се састају и они који не мисле исто. То је у реду и то је дозвољено. Што се тиче процената гласова, рачунао сам. Пре неки дан шеф покрајинске владе је рекао да има 20 одсто у Војводини. Шешељ је рекао да има 20 одсто у Србији, што значи да има око 22-23 одсто у Војводини које му је најјаче упориште. Чанак има 15 одсто, то је 58 одсто, социјалисти десет, то је 70 одсто и када додамо Тадића, Радуловића и Чеду, то је 80 одсто и Мађаре око осам одсто, нама остаје мало да будемо изнад цензуса – завршио је рачуницу премијер.

Опозицији је пожелео много успеха и да им се то оствари уз констатацију да су сваки избори демократска утакмица у којој ужива.

Кључни циљеви – очување мира и стабилности у региону и економске реформе

Према његовим речима, пред нама су током ове године три циља.

Прв је, рекао је, очување мира и стабилности у целом региону.

– Немамо лаке односе у региону, у Европи, као ни у свету и морамо да сачувамо мир и стабилност и могућност за економски развој – рекао је Вучић.

Други, најважнији циљ у 2016. години је, казао је Вучић, уз овај да се не обазиремо на звецкање оружања, напредак српске економије. Како је рекао, то је од кључног значаја.

– Морамо да учинимо пуно на програму економксих реформи – рекао је Вучић и најавио да ће почетком марта у Србију доћи потпредседник Светске банке, а све у вези са реформом јавних предузећа, која подразумева Електропривреду, Путеве, Коридоре, Железницу и Србијагас.

– Они ту нису изванредно задовољни, али нису ни незадовољни – навео је Вучић додајући да је уосталом Србија до сада приватизовала 83 од 100 предузећа предвиђених тим програмом.

Обилазак и обнова 1.000 школа и домова здравља

Vučić kreće u obilazak 1.000 škola i domova zdravlja

Он је најавио да ће следеће недеље почети обилазак свих школа и домова здравља у Србијији

Он је на конференцији за новинаре у Вили „Бокељка“ рекао да је планирано да током ове године обиђе око 1.000 школа и домова здравља широм Србије, које ће влада да обнови у мањој или већој мери.

Вучић је подвукао да се не ради само о фарбању и кречењу, што је јако важно, имајући у виду стање школских тоалета.

– „Покушаћемо да спроведемо обнову да људи виде где и како држава када има новца може да потроши и на озбиљан начин покаже домаћинско понашање“ – поручио је он.

Додао је да ће у првих шест месеци 2016. године бити знатно више страних инвестиција него раније и да ће бити отворено више фабрика у којима ће укупно бити запослено око 12.000 људи, а да је држава предвидела око 1,5 милијарди за подстицање предузетништва.

Обраћање премијер Вучића на кратко је прекинуто јер је некоме од новинара позлило. У наставку конференције, Вучић је рекао и да су кренуле и исплате војним пензионерима, што је, како је казао, дуг још их 2007. године. Додао је и да је смањена кредитна доцња.

Он је најавио и да ће раст туризма бити већи од 12 одсто, што ће повећати и наш БДП.

Премијер је додао да очекује да до краја маја буде постигнут довор с кинеском компанијом Хбис о Железари Смедерево и да и, ако се то догоди, раст БДП-а Србије у овој години могао да буде 2,5 одсто, а у 2017. години и преко четири одсто што значи да – „идемо као ракета“.

Премијер служио ћевапчиће
После конференције за новинаре премијер Србије одржао је у вили „Бокељка“ новогодишњи коктел за новинаре и главне одговорне уреднике медија у Србији.

У буџет Србије, према речима Вучића, у јануару су три телекомуникационе компаније уплатиле 13,1 милијарду динара за дигиталну фреквенцију.

Одговарајући на питање новинара да ли ће се одразити на Србију најављена „катаклизмична година“ у економском смислу у свету, премијер каже да прати дешавања и да влада спроводи одређене мере.

Он признаје да влада има велике муке са ценом бакра и челика, што „убија“ РТБ Бор и Железару Смедерево.

– Медјутим, ако постигнемо договор са кинеским Хбисом, проблема са челиком нећемо имати, али нам остаје РТБ Бор. О томе сам причао са многим компанијама у Америци, али ни они у то неће да улазе, јер многи пропадају – рекао је Вучић подсетивши да је цена бакра у односу на пре неколико година преполовљена.

Упитан за најављивани долазак немачке компаније „„Тенис“, Вучић је рекао да је то његова велика нада и нада за Србију.

– „Тиме би удвостричили наше сточне фондове и капацитете – истакао је он и изразио наду да ће тај посао бити завршен.

„Имам најбољи могући однос према медијима“

Председник Владе Србије оценио је данас да има најбољи могући однос према медијима и да новинари увек могу да му постављају питања о чему желе.

– Имам најбољи могући однос према вама. Тражим само да мислим својом главом – казао је Вучић упитан како оцењује свој однос према медијима, нарочито када узме у обзир део из извештаја Европске комисије који говори да у Србији слобода медија није на задовољавајућем нивоу.

Упитан о данашњем протесту Удуружења новинара Србије које је затражило да се запосленима у медијима омогући да постану власници медија који нису добили новог власника у процесу приватизације, Вучић је казао да не зна о чему је реч и упитао „шта смо сад погрешили“.

„Испунићу обећање, сменићу Гашића током јануара“

Он је додао да ће испунити своје обећање и сменити министра одбране Братислава Гашића током јануара.

– Не брините ја држим до своје речи. Испунићу своје обећање – казао је Вучић на конференцији за новинаре.

Отети државаљани Србије су добро

Премијер Вучић изјавио је данас да је двоје српских држављана отетих у Либији добро и да су живи, али да нико са сигурношћу не може да каже када ће бити ослобођени.

На конференцији за новинаре, Вучић је рекао да сваких шест дана стижу њихове фоно извештаји и да се зна да су добро, као и да је он „готово уверен да ће се то позитивно окончати“.

– Радимо заједно с малтешком, британском, америчком и француском обавештајном службом на њиховом ослобађању. Никада не можете са сигурношћу рећи када ће то да се деси, али они јесу добро и готово сам уверен да ће се то позитивно окончати – рекао је Вучић.

Службеници српске амбасаде у Либији Сладјана Станковић и Јовица Степић отети су почетком новембра прошле године.

„Нисам оптимиста пред наставак дијалога са Приштином“

Председник Владе рекао је данас да је Србија спремна за наставак дијалога са властима у Приштини, али да није претерани оптимиста јер косовски званичници нису спремни да испуне оно што је до сада договорено.

– Нисам претерани оптимиста иако ћемо дати дати све од себе… Нисам оптимиста јер у Приштини нису спремни да испуне они што је основ Бриселског споразума – Заједницу српских општина – рекао је Вучић на конференцији за новинаре у вили „Бокељка“.

Према његовим речима, одредбе о ЗСО чине око 40 одсто Бриселског споразума, односно шест од 15 тачака тог документа, а сада је Уставни суд Косова поништио девет веома важних одредби.

Вучић је додао да је Србија спремна за наставак дијалога, али да је за то потребна промена политичке климе у Приштини и да косовске власти почну да испуњавају своје обавезе.

– Што се нас тиче, ми смо испунили све – рекао је Вучић.

„Мислим да држава не треба више ништа да уради око Тањуга“

Одговарајући на питање новинара о Тањугу, Вучић је реко да не зна шта се у техничком смислу дешава са том агенцијом, али „ако ти људи могу да раде и да добију посао на било који други начин, онда супер, ја бих био веома задовољан“.

– То су добри професионалци. Жао ми је што се нико није јавио за приватизацију. Ако има неки други начин то је увек добро, али то мора да буде у складу са законом – поручио је Вучић.

Упитан да ли држава мора још нешто да уради у вези са Тањугом, Вучић је одговорио да мисли да не мора, али да га не држе за реч.

– Око пара сасвим сигурно не, што је за мене најважније – рекао је Вучић.

На питање да ли је задовољан радом министра културе Ивана Тасовца када је реч о приватизацији медија, Вучић је рекао да то није лак посао, али да је задовољан што у том процесу није било пљачке и отимачине „као што је било у периоду када се делило све и свашта“.

„Прокоп пре Савиндана, разбићу пенушавац о камен за тунел на Коридору 11“

Премијер је најавио отварање, али и завршетак бројних инфраструктурних радова који су почели у претходном периоду, попут моста код Остружнице, железничке станице Прокоп у Беграду, аутопута на Коридору 10 и пута између Лига и Прељине.

– “Многи нису веровали али ми ћемо као што смо и обећали отворити Прокоп дан пре Савиндана” – казао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је казао да ће сада воз од Београда до Новог Сада кретати са Прокопа.

– “Одмах ћемо кренути и у другу фазу Прокопа, где имамо идеју и за шопинг мол и за хотеле и желимо да то буде једно од најлепших места” – рекао је Вучић.

Он је навео да ће за неколико дана почети и низ инфраструктурних радова и најавио да ће “ићи да разбије „неки домаћи пенушавац о камен”“ када буде почели радови на пробијању последњег тунела на Коридору 11.

До краја године приватизација аеродрома „Никола Тесла“

Aerodrom

Премијер је најавио данас да очекује да до краја године буде завршена приватизација аеродрома „Никола Тесла“, без обзира који модел буде одабран.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да се ради на избору приватизационог саветника, јер шест компанија које су се јавиле, нису биле задовољни провизијом и тражили су више новца.

– Сада ћемо директно преговарати и тражићемо најбоље – нагласио је премијер.

Вучић је оценио да су велике шансе да се добије добра цена за концесију београдског аеродрома, на шта је утицало и добро пословање националног авипревозника компаније Ер Србија, чији је то матични аеродром.

Он је најавио да су раније биле процене да би могло да се за концесију аеродрома добије 100 милиона евра, а да би сада било могуће да се достигне цена и од 500 милиона евра.

„Хаг ће добити извештај на време“

Председник Владе Србије изјавио је данас да ће Влада Србије на време послати Хашком трибуналу извештај о активностима које предузима у случају троје чланова Српске радикалне радикала који су оптужени за непоштовање трибунала.

– Добиће извештај. Извештај су тражили, и добиће га – рекао је Вучић на конференцији за новинаре у вили „Бокељка“.

Хашки трибунал наложио је јуче властима Србије да му достављају месечне извештаје о томе шта предузимају да ухапсе и пребаце у Хаг троје чланова Српске радикалне странке.

„Страшšно су нам важžни добри односи са БиХ, али и Хрватском“

Премијер Вучић изјавио је данас да је Србији „страшно важно да има добре односе са БиХ“, и додао да су јако важни и добри односи са Хрватском за коју има само једну молбу – да одустане од набавке балистичких ракета.

Одговарајући на опаску новинара да су односи Београда и Сарајева као на клацкалици, Вучић је поручио да нико, без обзира које је националности, не би могао да има примедбу на његов говор у Бања Луци на обележавању Дана Републике Српске.

– Ја вас не питам ни за кога радите ни које сте националности, али зар имате примедбе на оно што сам рекао у Бања Луци. Ниједан нормалан човек на кугли земаљској, ни у БиХ ни у Србији, није могао да има примедбу – рекао је Вучић обраћајући се новинару који је поставио питање.

Он је поручио да Србија жели добре односе са БиХ, да је влада у то много уложила, а ако је, како је рекао, негде погрешила – спремна је да то исправи.

Упитан за евентуално расписивање референдума у Републици Српској, Вучић је рекао да се о томе изјаснио директно пред председником РС Милорадом Додиком, те да свој став о томе није променио.

Вучић је уједно подсетио да Србију и РС везује Закон о специјалном односу, као и Дејтонски споразум, али и чињеница да грађани РС и Србије припадају истом народу.

Поновио је да Србија нема намеру да врши притисак на било кога у другој земљи и говори како да доноси одлуке, али не пориче да влада и председник разговарају и сарађују.

Говорећи о односима с Хрватском, Вучић је рекао да између две стране не мора бити слатких речи, али су неопходна добра дела.

Молба Хрватској да се одрекне балистичких ракета

Истичући да су односи са Хрватском добри, он је рекао да за њих има само једну молбу, а то је да одустану од набавке балистичких ракета, које им, како је приметио, нису потребне ни за шта.

Објашњавајући да у односима нема проблема, он је рекао да је први честитао ХДЗ-у на победи на изборима, јер је, према његовим речима, „у политици матор, па је знао у правом тренутку да се не може формирати владу против некога ко има председника и победио је на изборима.

– Знао сам да ће ХДЗ да победи и зато сам им и честитао – рекао је Вучић и додао да ће потрудити да Хрватима увек први честита.

Н. Ж. П. , Тањуг , Бета/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар