Почетна » Вучић: Први пут се у Хрватској водио дијалог, а не монолог

Вучић: Први пут се у Хрватској водио дијалог, а не монолог

од admin
0 коментар

Александар Вучић, коментаришући опаску новинара након доделе стипендија ученицима, да је био суочен са тешким речима у медијима пред долазак у Хрватску, а након посете похвалама да је победио хрватске политичаре, рекао је да није ишао никога да побеђује, нити се тамо играла утакмица.

„Мени је било важно да нешто урадимо за српски народ у Хрватској и покажемо да смо вољни да учинимо све што је потребно и што желе грађани хрватске националности у Србији“, објаснио је Вучић.

Подсетио је да Србија данас са Мађарима, према тврдњи мађарског председника и премијера, има најбоље односе у савременој историји, додајући да је мађарска национална мањина највећа у Србији.

Са том мањином, како је додао, имамо најбоље односе а немамо никакве проблеме, пошто смо успели да све што нас је делило превазиђемо, а циљ посете Хрватској је био да покуша да направи што боље односе за будућност са тим народом.

Како је рекао, први пут се у Хрватској водио дијалог а не монолог, пристојан и то и с председницом, „какав такав са другима, али и врло добар разговор с кардиналом Бозанићем, за којег мисли да има велики значај и ужива изузетан углед у хрватском народу.

Рекао је такође да се председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поставила као прави председник свог народа и државе.

Најавио је да ће она, за неколико месеци, приликом посете Србији, моћи да покаже резултате разговора које је имала са њим – лекторат који ће добити, као и коначно обновљену Кућу бана Јелачића, културно-уметничка друштва ће добити већа финансијска средства и много тога ће бити учињено како би се на терену олакшао живог припадницима хрватске националне мањине.

„Ишао сам и да охрабрим Србе који живе у Хрватској. Видели сте у Вргинмосту да је било 30 људи иза камере који нису хтели да се виде. Када сам гостовао у породици у селу Подгорје, прво су навукли завесе“, пренео је стање додајући да не каже да постоји рационални разлог за страх, али се Срби тако осећају.

„Није лако трпети ударце са различитих страна“

Током посете Хрватској, како каже, имао је потребе да покаже да нема страх и да не постоји код њега жеља за додворавањем као што су други раније показивали, а није лако трпети ударце са различитих страна.

„У људској природи је да се нешто учини да вас мање нападају, али је лакше да ударце примам ја него наш народ. Хтео сам да учиним да Срби и Хрвати живе боље, а не да ја живим лакше та два дана“, рекао је Вучић.

Истакао је и да је био поносан на чињеницу да су присутни у дворани „Лисински“ певали химну „Боже правде“.

„Никада се у Загребу и Хрватској од 1995, од ‘Олује’, није чуло да онолико људи пева ‘Боже правде’. Први пут су смели да пусте глас“, указао је Вучић додајући да је то било упркос притисцима који су били све само не мали.

„Да ли мислите да не бих имао шта да одговором господину Мари Буљу када ми је добацивао, па променио боју. Рекао сам – сто дана нећемо ништа да говоримо и одговарамо, да видимо да ли може да се прими то у Хрватској, за шта мислим да је веома важно и значајно“, напоменуо је председник.

Вучић је, шалећи се, рекао да су неки у Србији већ израчунали да је то 26. мај, те најавио да ће можда продужити тај рок и да ће неки морати поново да рачунају.

Он сматра де је то лековита одлука, која ће послужити да додатно умири стање у односима Срба и Хрвата.

„Немам никаквог славодобитног понашања, штитио сам интересе Србије како моје обавезе налажу“, рекао је он резимирајући поново посету.

„Не видим разлог за сукоб у будућности“

Оценио је да има много људи на различитим странама који не желе добре односе Србије и Хрватске.

Имамо тешку, ужасну прошлост на коју гледамо на различите начине, каже председник.

„Свакако другачије гледамо на оно што се збивало између 1991. и 1995, а нисмо знали да драстично различито гледамо и на период од 1941. до 1945“, указао је председник.

Истакао је да не види никакав рационалан разлог за сукобе у будућности, али и додао да, нажалост, многи у Хрватској то нису разумели.

Рекао је да је за неке у Србији, попут Велимира Илића, Шапића, Јанковића, који су говорили да је одласком у Хрватску издао земљу, спремио „ужасан одговор“, али да је сада срећан што га није изговорио.

„Рекао сам себи – ваљда народ све види – пусти и прећути, а смислио сам најодвратнији могући одговор. Био сам срећан што сам то смислио, али сам схватио да сам председник Србије и да не треба да се такмичим у глупостима и увредама, већ у раду и мудрости“, закључио је председник.

„Сметало им што нису добили шта су хтели да чују“

Председник Србије каже да је хрватским новинарима одговарао више пута на исто питање, о свом говору у Глини 1995. године, да их ништа друго није ни интересовало, али им се нису свидели одговори – што их је љутило.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинарке Н1 „због чега тако говорите о мојим колегама у Загребу, шта је било нетачно у питању које вам је колега поставио“ и подвукао да ништа о њима није ни говорио, осим што је рекао да је све било са много страсти и да их ништа друго није ни занимало.

Како је рекао, „јурили“ су за њим, и када је пешке прелазио од премијера Андреја Пленковића до Сабора, добацивали…

„Шта год да одговорите видите да им не одговара пошто то не могу да искористе“, рекао је Вучић и додао да је након тога почео да добацује и посланик Миро Буљ… па почну притисци с друге стране са истим тим питањима…

„Мој одговор би вама на питање био: Да ли ви мислите да то што сам рекао 1995. године у једној сали, као шести говорник, да се надам да ће српски народ опстати у РСК и да усташка нога неће крочити на територију РСК, да је то злочин велики и страшан у поређењу с тим шта се том народу којем сам се обраћао догађало и после тога или 50 година пре тога, или што се догодило мојој породици, а неки од ваших колега нису желели ни да чују“, рекао је Вучић.

Оценио је да им ништа не замера, да су му чак и учинили услугу да разуме да када нешто одговорите, то се апсолутно одбија као о зид и не желе да вас чују.

Вучић је указао да је познато да одговара на сва питања новинара, за разлику од неких других који појединим медијима неће да одговарају, те да је и хрватским новинарима одговорио пет пута, да им се није свиђало то што су чули па су „спремали нове тактике“.

Како је рекао, било је чак и таквих ситуација као што су читање питања са телефона и мешања Туђмана и Милошевића…

„Њих је љутило што нису добили одговор који су желели“, додао је Вучић и навео да их разуме, али и да из пристојности према неким својим претходницима неће о томе да говори…

Вучић је рекао да му је лако да одговара јер има чврсту и јасну политику и да не подлеже притисцима.

„Немој да играш велике утакмице ако не можеш да играш под притиском“, оценио је Вучић.

„Још мало времена за Декларацију, потребна широка подршка“

Председник Србије Александар Вучић каже да је он „кривац“ зато што Декларација о опстанку српског народа није данас објављена. Поручује да она мора мора да одрази опште национално јединство, али и да за њу треба обезбедити широку међународну подршку.

„Крив сам и ако постоји кривац – ја сам једини. Замолио сам Додика да нам да неколико дана или недеља. Иако смо текст одавно сачинили и с много људи разговарали, не бих да идемо у Скупштину па ни на седницу Владе пре него што се разговори обаве са свим чиниоцима у Србији, а и хтео бих да добијемо ширу међународну подршку, а не широку осуду“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након свечаности поводом уручења стипендија надареним ученицима и студентима.

Како је објаснио, за неке људе је сада прерано да разговарају о тексту Декларације, јер „они мисле да су већ победници, па би се сваки разговор претворио у салву увреда“.

„Покушаћемо да постигнемо опште национално јединство и да видимо шта су замерке том папиру и то и до фактора изнутра и спољних, а циљ је да направимо најбољи текст за цео српски народ и Србију пре свега“, рекао је председник.

О плакату у Сарајеву: Није лепо, надам се проналаску кривца

Председник Србије, коментаришући то што су непозната лица залепила плакат на Амбасади Србије у Сарајеву на коме је нацртана мртвачка глава, рекао је да су то ствари које се не раде, али да верује да ће надлежни органи у БиХ пронаћи кривца.

„Није лепо кад се то догоди, напротив, то је лоша ствар, али надам се да ће надлежни органи пронаћи у Сарајеву оне који су то починили“, рекао је Вучић.

Подвукао је да није потребно увек да сваку прилику користимо за додатно доливање уља на ватру, већ да покушамо да смиримо ствари, иако, каже, разуме како се Срби и особље Амбасаде осећају.

„То су ствари које се не раде, али верујем да ће надлежни органи у БиХ пронаћи кривца“, рекао је председник Вучић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар