Почетна » Вучић с подмлатком ЕПП: Кључно да задржимо младе у земљи

Вучић с подмлатком ЕПП: Кључно да задржимо младе у земљи

од admin
0 коментар

То је, како је констатовао, у процесу глобализације врло тешко, а и чланице ЕУ то знају – да су, после учлањења у ЕУ, грађани из сиромашнијих земаља одлазили у богатије.

„Покушаћемо разлику у богатству према западним земљама да смањимо у наредном периоду, како бисмо сачували добар део наших младих да остану у земљи“, поручио је Вучић.

Он је подмлатку партија из ЕПП групе у Европском парламенту рекао да се Србија налази на европском путу, путу очувања мира и стабилности у нашем региону, те да је мотор развоја Европе и региона.

Истакао је да су, посебно у овом региону, неопходни пуна посвећеност, рад и опредељеност за мир, али и поштовање других народа.

„У Сбрији смо поносни на чињеницу да изузуетно поштујемо жртве других народа из претходних сукоба и сами гоинимо оне који су починили ратне злочине, а припадају нашем народу, и с тим ћемо наставити“, рекао је он.

Уз очување мира и стабилности можемо, како је казао, да направимо и већу економску унију на Западном Балкану, у којој наши камиони не би чекали на границама по два до пет дана, у чијим оквирима би имали у потпуности слободну трговину, изједначен већи број такси, царина и пореза, те простор за бржи економски раст свих земаља и привлачење већег броја страних инвеститора.

Указао је да политичке партије, које припадају ЕПП, а чији је СНС придружени члан, имају највећу одговорност у данашњој Европи, јер су најважније и најмоћније партије које у њиховим земљама имају власт или су најдоминантније опозиционе странке.

„Моћи ћемо да рачунамо, уз разумевање да опасности постоје, да ћемо успети да их предупредимо, победимо и да ћемо моћи да учествујемо у стварању рационалне, успешне, одговорне и успешније Европе са Западним Балканом и Србијом као мотором развоја, не проблемом, већ шансом. Мотором развоја саме Европе и целог југоистока Европе“, поручио је он.

Делегацији омладине ЕПП пренео је да је Београд увек био на раскрсници где су се сукобљавале империје, и да је некада главни град био подељен између Турске и Аустро-угарске империје, а да данас припада само Србији.

Председник Омладине ЕПП Андрианос Ђаноу је захвалио прерсднику Србије на пријему и на томе што је одвојио време да разговара са њима истичући пре свега да су свесни да је преузет велики и важан задатак очувања мира и стабилности у региону и спорвођења реформи.

„Хвала што сте нас примили…дошли смо као породица, пријатељи и партнери“, рекао је Ђанос и истакао да сматрају и верују да је Србија део решења, не само у региону, већ и у свим европским пословима и ономе што Европа жели и мора да пружи својим грађанима.

„Региону је потребна стабилност и мир, такође и напредак и развој и знамо да сте преузели на себе тај задатак и схватили га озбиљно“ подвукао је Ђанос.

Представника ЕПП из Бугарске је интересовало виђење председника Србије о резултатима састанка у Варни лета ове године са премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, на шта је Вучић рекао да треба имати у виду да се ту не ради о новој „Вишеградској четворци“ али да заједно сагледавају порблеме са којима се суочавају и нађу начина како да их реше у корист свих грађана у тим земљама.

Он је изразио захвалност бугарском премијеру Бојку Борисову на томе што је, како је рекао, увек био амбициозан, када је реч о проширењу ЕУ.

„Мислим да су сви ти састанци веома важни за нас“, рекао је Вучић и поновио да сматра да је регионална стабилност од највећег значаја.

Како је рекао не може да се сети да смо имали тако добре односе са Бугарском, Мађарском, Грчком, Румунијом него што је то сада случај.

Указао је да делимо сличне и исте проблеме, као што је одлазак људи у друге земље, наводећи да у Бечу живи више Срба, званично 180.000, што значи да само у Београду, Новом Саду и Нишсу живи више Срба него у главном граду Аустрије.

Додао је да смо у разговорима у Варни и другим састанцима и сусретима „куцали на отвопрена врата“ и додао да се нада све бољим резултатима у будућности.

Председник Србије је представницима подмлатка ЕПП рекао и да су могли да примете да никада ништа лоше не говори о другума у региону, апострофирајући још једном да су мир и стабилност кључни за економски и сваки други развој.

Одговарајући на питање представника омладине Европске народне партије из Мађарске о томе да се оцењује да су односи две земље најбољи у историји, Вучић је рекао: „То је изнео и Виктор Орбан. Орбан је неколико пута рекао да сам ја био тај који је урадио нешто важно за те односе, али то је и због мађарских политичара“.

Захвалио је министру спољних послова те земље, наводећи да је Мађарска увек присутна када Србија има састанке у Бриселу, ту је да пружи подршку приликом отварања поглавља…

„Поносан сам на те односе које смо изградили претходних година изградили, и то није само због мене, него и због мађарских политицара, због људи Фидеса, који су уложили велике напоре“, рекао је српски председник.

У Србији живи 300.000 Мађара, подсетио је, и ми желимо не само да живимо у миру с њима. Они су део наше владе, зелимо да живимо заједно, да делимо исте проблеме, да не правимо никакве разлике…

Додао је и да се „стиди“ што не говори мађарски језик, али и албански.

Како је објаснио, на неки је начин била навика у бившој заједничкој држави да кад говориш „српскохрватски“ – све је у реду.

„А, да сам овако размишљао пре 20 година ја бих научио и мађарски и албански, али даћу све од себе да то исправим, мада сам већ стар, али ћу се трудити“, рекао је Вучић.

Како је питање било шта учинити на побољшању односа у региону, с обзиром да свака земља има своје проблеме, Вучић је рекао да ситуацију у Босни и Херцеговини не жели да коментарисе.

„Желим им све најбоље, али није једноставна атмосфера. Све друго ћемо имати под контролом, надам се и ту ситуацију“, поручио је.

На питање представника из Румуније о миграцијама у региону, а уз опаску да се обично говори да је „Беч пети српски град по величини“, Вучић је рекао да је то судбина за сада говото свих држава у региону, поменувши Румунију ције је раднике сретао у Фиенци и, како каже, они воле своју земљују, али су само хтели да више зараде.

Како је рекао, шта год нам предложите ми ћемо да урадимо, поменувши да пре двадесетак година кад је био у Румунији није било путева, а да је сада уочио невероватан напредак.

„Ви се сада приближавате њиховим стандардима, а кад ваши људи буду могли да зараде овде исто као у Италији неће напуштати земљу“, поручио је, те додао да је то и наш проблем у Србији.

Наш је посао, додао је, да створимо боље услове за наше људе, да подигнемо плате и пензије и онда они неће одлазити.

„Надам се да ћемо једног дана моћи да урадимо тако да направимо прикладне услове да их на неки начин изједначимо с онима у Европи, надам се да ћемо достићи европске стандарде 2025, а до тада ће нам отићи 15.000 људи, што је мање него у вашој земљи, али је то велики одлив“, приметио је Вчцић, а онда се обратио младићу из Румуније и позвао га да дође у његов кабинет ако има неки добар предлог или решење за тај проблем.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоиксимовћ је на састанку подсетила да је стратешки циљ Србије припадност породици европских народа, те додала да верује да је председник ЕК Жан Клод Јункер био у праву када је рекао да Србија може да постане чланица Уније пре 2025. године.

Циљ Србије, како је додала, јесте припадност ЕУ и том типу модернизације и уређења друштва, владавине права, економије и доброг управљања, што, каже, и грађани Србије желе.

„Због тога смо мотивисани и оријентисани на европски пут без обзира на проблеме јер Србија тамо припада“, подвукла је министарка.

Како је рекла, европски пут Србије има успоне и падове и то је процес који је некада и фрустрирајући, али се српски званичници труде да фрустрације деле са партнерима из ЕУ, а не са грађанима, јер је тако боље.

И сама ЕУ, навела је, пролази кроз промене и трансформације које су некада добре, а некада и нису стимулишуће.

И поред тога, Србија је оријентисана на европски пут, поновила је она.

Јоксимовићева је подвукла да нам је мотивација и изјава Жана Клода Јункера који је рекао да ЕУ рачуна на Србију.

„Верујем да ћемо оправдати то поверење у наредним годинама. Јункера су критиковали на почетку мандата када је рекао да неће бити проширења у пет година. А био је у праву. Верујем да је и сада у праву, када је рекао да Србија може да буде чланица Уније пре 2025. године“, рекла је она.

Јоксимовићева је рекла да јој функција међународне секретарке СНС-а подједнако значи као и министарска и поручила да би волела да чешће у Србији види представнике ЕПП.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар