Почетна » Вучић српске медије на Косову означио као плаћене за разарање српског једниства; Новинари с Косова: Сада смо нова адреса за нападе

Вучић српске медије на Косову означио као плаћене за разарање српског једниства; Новинари с Косова: Сада смо нова адреса за нападе

од admin
0 коментар

 

Вучић је српске медије на Косову означио као „агентурне медијске мреже” које стварају „странци“, а које, како је навео, постају “главни снабдевачи информација у централној Србији и шире”. Изјавио је и да су “милиони долара уложени у 10 медија од Косовске Митровице до Лепосавића, Грачанице”.

“Покушавају да поткупе део наших људи, организују медијску агентурну мрежу, посебно на Северу Косова, милионе долара плаћају и то вам постају главни снабдевачи информација и у централној Србији и у многим другим местима, директно плаћени споља, само да би срушили јединство српског народа на Северу и у другим деловима Косова и Метохије”, рекао је председник Србије.

Овакве изјаве је председник давао, како преноси Коссев, поводом тога што кандидати Српске листе нису били потврђени за учешће у изборима које је расписао косовски председник Хашим Тачи.

“Џабе вам је 10 медија које сте направили од Косовске Митровице до Лепосавића, Грачанице и свих могућих. Џабе вам је милионе долара које сте у то уложили, неће Срби, Срби знају за шта су, Срби знају коју заставу подржавају и коју државу воле. Срби на Косову имају свој црвено-плаво-бели барјак, црвено-плаво-белу заставу, немају другу”, рекао је Вучић.

Татјана Лазаревић: Не препознајем у раду медија ништа из председникових изјава

Уредница портала Коссев Татјана Лазаревић каже да су нетачне информације које је председник дао.

„Према свему ономе што знам о раду медија на српском језику на Косову, укључујући и нас, у њима не бих препознала ништа од председникових навода, осим у сегменту да српске редакције користе међународне фондове; па ни ту сигурно не бих препознала цифру ’милиони долара’, не бар да ја знам“, истиче уредница КоССева.

Према таквим изјавама председника, каже Лазаревић, српски медији са Косова су опасни непријатељи Србије.

„Овај напад долази усред практично непостојеће предизборне кампање Српске листе, коју подржава СНС и председник Вучић. Они за ове изборе немају свог противкандидата и ужасавам се помисли да ће медије, како ово до сада изгледа, ставити као ‘противкандидата’ за беспоштедну и бруталну кампању какве су иначе до сада вођене“, наводи она.

Истиче да српски медији на КиМ раде у отежаним околностима, уз готово непрестане вербалне, физичке и хакерске нападе, и изолованост од институција.

Ничић: Председник мора да одговори одакле му сазнања о којима прича

Председник косовског огранка Удружења новинара Србије Будимир Ничић је за Н1 рекао и да можда председник има неке информације које они немају.

„Мислим да би председник морао онда да одговори ко је дао милоне које је споменуо. Овим изјавама је нацртао мету скоро свим српским медијима на Косову јер је за Српску листу гласало 45.000 људи и можда ће неко од њих да поверује у ту паушалну председникову изјаву“, упозорио је Ничић.

Он наводи и да, ако је нешто урадио нешто противзаконито, постоје механизми да се то реши, а да је председник изабрао најгори начин – етикетирање новинара.

Овакве изјаве је упоредио с кампањом која је била вођена против убијеног Оливера Ивановића и упитао је шта ће бити ако страда неки новинар.

„Председник може да позове представнике српских медија и да нам каже све ово у очи, а може и да нас води на полиграф, то је сада популарно“, рекао је Ничић.

НКЕУ: Због напада на новинаре погоршан имиџ Србије у Европи и свету

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ), Радна група за преговарачко Поглавље 35 и Међусекторска подгрупа за слободу изражавања и слободу медија су поводом Вучићевих изјава навели да се “на најгрубљи начин нападају и етикетирају независни медији са Косова и Метохије који извештавају на српском језику”.

Како су оценили, због напада на друге независне новинаре у Србији је погоршан „имиџ наше земље у Европи и свету“, а председника су подсетили на његову тврдњу да „од 2012. године никога није називао домаћим издајницима и страним плаћеницима”.

“У својој изјави председник Србије тврди да су ‘странци’ створили медије на Косову и Метохији како би се ‘уништио углед Српске листе’ и ‘водила кампања за криминализацију севера Косова и Срба на Косову’. Ове произвољне оцене негативно утичу на рад независних медија и нарушавају њихову безбедност у комплексним околностима у којим они иначе делују. Од председника Републике Србије очекујемо да шаље поруке охрабрења и подршке независним медијима, нарочито онима који делују у срединама где су грађанска права и безбедност свакодневно угрожени”, наводи се у саопштењу НКЕУ и његових тела.

Коссев, Н1, Инсајдер

Из НКЕУ подсећају председника Србије на изјаву дату током Унутрашњег дијалога са представницима Радне групе НКЕУ за Поглавље 35 да “никада није делио Србе на добре и лоше”.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар