Почетна » Вучић у Берлину о Космету: Неприхватљиво да Србија буде једини губитник; Меркел: Ценим Вучићев рад

Вучић у Берлину о Космету: Неприхватљиво да Србија буде једини губитник; Меркел: Ценим Вучићев рад

од admin
0 коментар

Ангела Меркел је, на заједничкој прес-конференцији са Александром Вучићем после данашњег састанка у Берлину, рекла да је Немачка импресионирана на који начин Србија иде путем реформи и похвалила рад на борби против корупције.

Канцеларка је истакла да Немачка жели да настави да подржава европску перспективу Србије и охрабрује Београд да настави са реформама, као и у проналажењу решења у односима са Приштином.

Поручила је да приступни преговори могу бити успешни само ако се реформе наставе, посебно у области владавине права, као и ако се постигне правни уговор у вези односа са Приштином.

„Преговори о прикључењу могу да буду успешни ако се реформе даље развијају у домену правне државе и у светлу питања односа са Косовом. Зато смо се делимично осврнули на питање како можемо да дођемо до правног оквира, уговорног решења за Косово“, рекла је Меркелова.

Одговарајући на питање шта Немачка очекује да Србија мора да учини у вези односа са Приштином, те да ли правно обавезујући споразум значи да Србија призна Косово, Меркелова је рекла да она „није та која жели да прописује шта се мора десити и шта је пожељно што би требало урадити“.

„Иницијатива полази од стране Србије, председник Србије је тај који је ту главни актер. Ми разговарамо о томе и подржавамо ствари када се тражи наша подршка. Али, ја нећу да делим савете, поготово не у јавности“, рекла је Ангела Меркел.

Канцеларка је, током обраћања, навела и да се на данашњем састанку разговарало и о региону, те да ту има низ питања која треба решити, а то се посебно односи на БиХ и друге земље.

„Ценим рад Александра Вучића на успостављању што боље сарадње у држава Западног Балкана и желим му успех у том послу који није увек једноставан“, рекла је Ангела Меркел.

Вучић: Спремни смо на компромис

Председник Вучић истакао је да Србија зна колико су тешки задаци пред њом.

„Много тога треба да урадимо, пред нама је тежак пут решавања поглавља 23 и 24 и тешка препрека је решавање односа између Београда и Приштине. Нисам крио пред госпођом Меркел са колико проблема се суочавамо и радићемо на томе“, рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији на којој је изразио захвалност Ангели Меркел што на сваком месту показује поштовање према нашој земљи.

Пренео је новинарима да је канцеларки рекао да не верује у једнострана решења, већ у компромис.

„Рекао сам јој је да је важније љубити земљу своје деце, него земљу својих предака, важна нам је будућност. Спремни смо на компромис. Да обе стране нешто изгубе, па макар и да не буду задовољне. За народ не би било прихватљиво да Србија буде једини губитник“, истакао је Вучић.

Председник је рекао и да сматра да људи у Србији треба да гледају у будућност, да разумемо шта добијамо и шта остављамо нашој деци и да нашој деци не треба да остављамо сукобе и све што сами из прошлости нисмо умели да разрешимо.

„Верујем у компримис, а не у једнострана решења“ рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у вези са разговорима са Приштином и правно обавезујућег споразума.

Немачка је не само економски, већ и политички једна од најзначајнијих земаља за Србију, истакао је Вучић и захвалио канцеларки на њеном ангажовању на Западном Балкану.

Како је рекао, верује у подшку Немачке и да ћемо уз њену помоћ успетио да пронађемо такво компромисно решење

Додаје да је Србија разумела све поруке Меркелове.

„Захваљујем јој се што нас је саслушала. Уверен сам да ћемо и кроз Берлинску конференцију и даљу сарадњу са ЕУ наставити на јачању конкретних резултата“, закључује председник Србије.

„Рекордна трговинска размена са Немачком“

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је за њега част што је, као председник релативно мале земље, гост немачке канцеларке.

„То показује колика је њена озбиљност у решавању европских проблема. Познато је да се ја никоме не удварам нити додворавам, али без Меркелове и њеног труда и ангажмана, плашим се да бисмо имали тежу ситуацију у овом делу Европе“, каже Вучић.

Вучић напомиње да је Србија посвећена миру и стабилности на Западном Балкану и да рачуна на даљу подршку Немачке и канцеларке Меркел, какву је и до сада имала. Додаје да се плаши да би без њене заинтересованости ствари изгледале много лошије.

Председник Вучић је навео да је Немачка сада убедљиво на врху као трговински партнер Србије.

„Поносни смо на то што је захваљујући немачким инвестицијама у Србији наш извоз за Немачку достигао готово 1,9 милијарди, што је покривеност увоза извозом већа него икада и представља нам повећање од 10,3 одсто у трговинској размени само у последњој години“, рекао је Вучић у заједничком обраћању са немачком канцеларком.

Председник је указао да немачке компаније у Србији запошљавају 43.000 људи.

„Немци су нам помогли да превазиђемо ужасно тешку економску и социјалну ситуацију, а ми ћемо се трудити да поправљањем амбијента и владавином права, створимо још боље услове за њихов долазак“, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија поправила позицију на Дуинг бизнис листи Светске банке за 50 места и изразио наду да ћемо то чинити сваке године, што ће значити јачи позив немачким инвеститорима.

Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих

Канцеларка је навела да је постигнут Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих током ратова и на територији Србије и бивше Југославије.

„Радује ме такође и да је у оквиру данашњих разговора решено питање ратних меморијала, што је кључна тачка у односима наших земаља и то је поклон који је донео председник Србије“, рекла је Меркелова.

Додала је и да је Немачка годинама један од највећих трговинских партнера Србије, а да је у овом тренутку можда и најважнији партнер.

„Има више од 40.000 људи који због немачких фирми имају радно место и то су директне инвестиције у целој земљи које имају директан утицај на велики број људи“, истакла је Меркелова.

Вучић је такође поручио да је поносан на Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих.

„То води до коначног политичког помирења и није чудо што за нас Немачка постаје најзначајнија земља у економском али полако и у политичком смислу“, сматра Вучић.

О блиским односима са Србијом и сарадњи са Кином

Немачка канцеларка је истакла и да је радује што је Вучић, по први пут у новој функцији, као председник Србије, посетио Берлин, подсетивши да су постојали одлични и блиски односи између две земље док је био премијер.

Указала је да је око 400.000 грађана пореклом из Србије, који живе у Немачкој, мост сарадње две земље.

Посебно је похвалила напоре у области помирења, рекавши да је посебан поклон Србије споразум о заштити војних меморијала, који је донео председник.

Изразила је уверење да ће бити посетилаца војних меморијала у Србији и из Немачке.

Када је реч о европској перспективи, Меркелова је рекла да ће се ове године одржати низ састанака ЕУ са земљама Западног Балкана, што посебно радује Берлин, који жели да постоје тесни односи са тим регионом.

На крају она се, после питања немачких новинара, осврнула и на сарадњу Кине и Србије, рекавши да је пројекат реконструкције пруге Београд-Будимпешта пројекат у којем је укључена и чланица ЕУ, као и да су у Иницијативи „16+1“ земље чланице, те да оне имају обавезу да застзпају заједничку политику према Кини.

„Узимање кредита није ништа што је забрањено и Европска комисија проверава све пројекте“, објаснила је додавши да то није типично српско питање, већ да Кина сарађује са многим земљама у источној Европи.

Што се кинеског удела у немачком произвођачу аутомобила „Дајмлер“ тиче, Меркелова је казала да је Немачка отворена за добре односе са Кином, али да треба сагледати да ли нису повређена правила о транспарентности, о чему треба да брину надлежне институције.

Истовремено је поручила да у „Дајмлеру“ постоји и кувајтски инвестотор, те да је стратешки циљ владе да аутомобилска индустрија у Немачкој буде одржива.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар