Почетна » Вучић у школи у Аранђеловцу: Чувајте своје другове

Вучић у школи у Аранђеловцу: Чувајте своје другове

од admin
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић је у разговору са ученицима Техничке школе „Милета Николић“ у Аранђеловцу истакао предности дуалног образовања и поручио им да буду вредни и марљиви, јер су богати онолико колико знају, али и колико пријатеља имају.

Како је рекао, школа „Милета Николић“ у Аранђеловцу је добра школа, са више од 700 ђака у којем се развија систем дуалног образовања.

„Бескрајно сам срећан и нисам знао да то овде тако изгледа, да у оквиру првих програма за дуално образовање постоје они који уче за завариваче, стругаре… Има смерова од електротехничара до машинаца, занатлија“, рекао је Вучић.

Подвукао је да су му у школи пренели да је први пут после 20 година веће интересовање за неке смерове.

„Задовољан само што сам видео младе људе који хоће да раде и на такав начин виде своју будућност“, поручио је председник.

Најавио је да ће школа у Аранђеловцу имати додатну подршку државе, која ће се потрудити да набави нове машине, како би имали боље услове за рад.

Вучић је ђацима поручио да није дошао да им држи придике, већ да им каже да треба да буду марљиви, да уче и стичу знања и вештине, али и да поштују своје пријатеље.

„Увек сте богати онолико колико знате, јер, знање нико не може да вам одузме, али и онолико колико имате другара и пријатеља“, указао им је председник.

Како им је рекао, потребно им је пријатељство, јер се не може рачунати само на породицу, која јесте ослонац, већ се морају ослањати на другове.

„Моја је молба да онолико колико желите да будете поштовани покажете поштовање према другима и молим вас да будете вредни и марљиви“, рекао је Вучић.

Поновио је да се систем дуалног образовања развија у Техничкој школи, те да је један од проблема што немамо довољно занатлија.

Истакао је да су предности дуалног образовања препознале и домаће и стране компаније у Србији, које траже кадрове.

„Код нас је занатлија све мање и све што имамо, све добије посао. За изградњу пута Левосоје – Српска кућа увозили смо Албанце да нам раде, јер нисмо имали своје. Молим вас да будете храбри у смислу циљева, воље и жеље да успете, да бринете о другима, а онда ћемо само да славимо успехе ове школе“, закључио је председник Србије.

„Сачувати добар људски однос и за другове“

Председник je замолио ученике да добар људски однос одрже и сачувају га не само за укућане, него и за своје другове.

У тој се школи, наиме, недавно догодило вршњачко насиље, а Вучић је рекао да понекад није лоше да видимо колико нас то погоди, а ужасно је ономе коме се догоди.

„Немате довољно времена увек да разговарате с децом, друштвене мреже и ријалити деци поручују да је све то у реду, али јасно је да морамо да разговарамо што више. Тек сам сад сазнао да су данас у разговору у учионици седели и жртва насиља и учесници, али сам им поручио да морају да рачунају на пријатеље и да их чувају, девојчице посебно“, пренео је Вучић новинарима.

Како је рекао, верује да су ови дечаци и девојчице то разумели, а захвалан је и особљу школе, наставницима, психологу, људима који се боре за ту децу.

„То се, иначе, дешава деци у школи, дешавало се генерацијама, и у мојој је тако било, али гледао сам статистике, не дешва се код нас онакво насиље као у неким другим земљама. Дивим се родитељима Биљане који су то успели да издрже гурајући ћерку. Зато сам и рекао кад год некоме нешто учините помислите да ли бисте волели да то неко вама приреди“, поручио је.

Како је приметио, добро је што некада огољено о томе говоримо и то тако видимо, јер онда можемо да реагујемо и онда је порука да неко следећи коме би то пало на памет, одустане од покушаја да учини насиље.

Додао је да сада имамо по новом закону већу одговорност родитеља и наставника, али, како је поручио, пре свега морамо да разговарамо више међусобно.

Зато, није лоше што се из таквих случајева може предузети нешто у смислу превенције и дође се до казни за оне који су у насиљу, и то тако да нешто слично не смете да поновите.

„Молим вас зато да ту врсту доброг људског односа који сам осетио у разговору у овој школи сачувате не само за своју породицу него за своје другаре“, рекао је Вучић и поручио ђацима школе да поздраве другаре и буду вредни и марљиви и „бићете много успешнији од нас“.

Снимак малтретирања петнаестогодишње ученице у аранђеловачкој школи узнемирио је јавност 8. новембра, међутим, насиље се догодило још 13. октобра, а школа је обавештена 12 дана касније. Због лажних Фејсбук профила и спорних фотографија, две девојчице и један дечак у учионици су физички и вербално малтретирали своју другарицу.

Више јавно тужилаштво у Крагујевцу поднело је захтев за покретање припремног поступка судији за малолетнике Вишег суда у Крагујевцу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар