Почетна » Вучић: Ванредни избори нису реални, реконструкција Владе када буде добар тренутак

Вучић: Ванредни избори нису реални, реконструкција Владе када буде добар тренутак

од admin
0 коментар

Драматичан је пад утицаја и угледа ЕУ у Србији, али мислим да је европски пут добар за Србију и верујем да то исто мисли и председник Томислав Николић, изјавио је премијер Александар Вучић. Стање у правосуђу лоше

БЕОГРАД – Стање у српском правосуђу је лоше, за то немамо решење и зато нам је потребна помоћ Европске уније и оних који о томе више знају, изјавио је вечерас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, гостујући на телевизији Б92, рекао да не мисли да су судије у Србији лоше, да има оних који поштено раде свој посао, али да сматра да је стање у правосуђу у целини лоше.

„Али, нисам у стању да кажем шта ту да се ради. И чекам да се што пре отворе поглавља 23 и 24, како бисмо у складу са европским стандардима то поправили. Јасно ми је зашто су људи незадовољни, али немам одговор на то питање“, рекао је Вучић.
На констатацију уредника дневног листа Блиц да је министар правде Никола Селаковић неспособан, јер је дозволио да правосуђе буде блокирано пет месеци штрајком адвоката, Вучић је нагласио да с таквим мишљењем није сагласан.

„Селаковић је све, само не неспособан министар. Он је током штрајка адвоката био у веома тешкој ситуацији. Адвокати су за неке ствари били у праву, али за добар део ствари не. Тачно је да је раније требало да разговарају и да престану с политичким изјавама, али не мислим да је то примарна и само његова одговорност. И то сам му рекао“, подвукао је Вучић, додавши да је реч о добром и савесном министру.

Премијер је поручио и да не штити никога, већ да је оштар и тежак, указавши на чињеницу да је свих 130 седница владе одржано уживо, а не телефоном, да ниједна не касни и да постоји дисциплина.

На коментар новинара да је утицао на правосуђе „када је аболирао (министра одбране Братислава) Гашића“ за пад војног хеликоптера, Вучић је одговорио да није никога аболирао и да и даље види његову моралну и политичку одговорност.

„И даље не разумем шта је неко тим хтео да каже. Не разумем да је (канцеларка Немачке Ангела) Меркел крива за мритвих 56 Немаца у Џерман вингсу“, рекао је Вучић.

На питање да ли ће подржати оснивање анкетног одбора који би требало да се бави падом хеликоптера, Вучић је рекао да не види разлог за то јер ће то само да „исполитизује ствар“.

„Не разумем смисао. Ако има кршења процедуре то ће да уради војска, ако има кривичног дела, то ће да уради тужилац“, констатовао је Вучић.

ВУЧИЋ:ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ САДА НИСУ РЕАЛНИ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не би у потпуности искључио могућност ванредних парламетнарних избора, али да мисли да у овом тренутку нису реални.

Вучић је за Б92 рекао и да ће бити промена у влади, али и да ће се на реконструкцију одлучити када буде био добар тренутак за то, и када то не би ни на који начин нарушило стабилност система.

Премијер је рекао да је добро да увек постоји прича о ванредним парламентарним изборима, јер подстиче политичке такмаце да раде најбоље што могу и да буду спремни у сваком тренутку.

Он није хтео да каже чијим радом у влади није задовољан, а на констатацију да прича о реконструкцији можда лоше утиче на поједине министре, приметио је да ко не може да ради под притиском не треба да се прихвата одговорних функција.

Упитан колико су сад реални избори, Вучић је рекао да то зависи од грађана и стања у друштву, а да је важно да постоји подршка за реформски курс.

„Ако видите да таква врста подршке не постоји, онда је фер да изађете пред грађане, и да видите имате ли подршку за то. Ако су грађани сити тешких резова после само годину дана, ако су незадовољни и хоће да се вратимо у блато подршке пропадајућим фирмама и разарања и лоших приватизација, са тим немам проблем“, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕМА ПОЛИТИЧКОГ ПРОГОНА ОМБУДСМАНА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је одговоран што се није састао са Заштитником грађана у закономском року, када је он то тражио, али је одбацио инсинуације да стоји из политичког прогона против њега.

Вучић је на ТВ Б92 рекао да се недавно састао са омбудсманом Сашом Јанковићем на своју иницијативу и да им се политичке идеје и даље разликују.

На питање новинара да ли је „морало да дође до свега (медијских напада)“ како би се састао са Јанковићем, Вучић је одговорио да не сматра да се против омбудсмана води хајка.

„Све друго што ми товарите на врат нећу да прихватим, као што нећу да прихватим да је породица Гојковић део ‘злочиначког плана’ против омбудсмана, јер има другачије политичке идеје“, поручио је Вучић.

Он је рекао да није хтео да се меша у случај Гојковић јер сматра да његова породица има право на истину.

„Нисам хтео да се сагласим да постоји хајка, јер сте у хајци видели један медиј, а не цензуру у другим медиијма који нису хтели да објаве писмо породице Гојковић. То је питање односа појединих медија према омбудсману“, закључио је Вучић.

РЕГИСТАР ЗА НАСИЛНИКЕ, БОЉЕ ДА ПРЕСТАНУ

Вучић је изјавио је вечерас да ће држава увести посебан регистар за оне који чине насиље над женама.

Премијер је рекао да је уверен да Србија више није „земља затуцаних људи“.

Како је рекао, није наша традиција да неко изубија супругу што му није скувала ручак или мајку што му је нешто рекла…

Премијер је указао да је повећан број пријављених случајева насиља, што је означио добрим у смислу да се жене ослобађају и пријављују насилнике.

Он је објаснио да ће бити одређен број на који ће се насиље пријављивати, да ће се реаговати али и да ће насилници бити уписивани у посебан регистар и држава ће их пратити и третирати као повратнике уколико то буде био случај.

„Биће посебан регистар за те који мисле да ће насиљем над женама нешто постићи.. Боље да престану да се иживљавају над женама и држава то неће да толерише ни на било који начин“ рекао је Вучић.

БОЉИ ОДНОСИ СА САД

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија неће увести санкције Русији, а да мора да има боље односе са САД, јер је та држава важна на европском путу и за очување мира у региону.

Вучић је за Б92 рекао да је највећа препрека бољим односима Србије и САД случај браће Битићи, америчких држављана који су убијени.

„То је било пре 17 година и то је проблем који имамо у односу са САД“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је Америка важна за европски пут Србије, јер може да помогне и да је важна за очување стабилности у региону.

Међутим, Вучић је рекао да Србија своју политику не мења за дан, те да се однос према Русији неће променити.

Премијер је рекао и да очекује добар и тежак разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел током њене посете Србији.

ПАД УТИЦАЈА И УГЛЕДА ЕУ

Драматичан је пад утицаја и угледа Европске уније у Србији, али ја мислим да је европски пут добар за Србију и верујем да то исто мисли и председник Србије Томислав Николић, изјавио је вечерас председник Владе Србије Александар Вучић и најавио да ће о платформи о Косову са Николићем разговарати после повратка из посете САД.

Платформа о Косову је озбиљан текст и ја имам пуно поверење у председника Николића, рекао је Вучић у интервјуу за телевизију Б92 и додао да ће у среду отпутовати у посету Албанији, а да ће потом посетити САД.

Разговараћемо и, ако схватимо да постоји могућност да се нешто реалистично примени, изаћићемо у јавност, објаснио је Вучић, говорећи о платформи председника Србије о Косову.

Вучић је, упитан о евентуалном сукобу са Николићем, одговорио да од тог сукоба нема ништа и да он у тако нечему не жели да учествује.

ВУЧИЋ: НЕМА ПРОМЕНЕ ПОЛИТИКЕ

Евентуална промена политике Српске напредне странке (СНС) драматично би угрозила европски пут Србије, што се наравно неће догодити, изјавио је вечерас премијер Србије Александар Вучић, позивајући се на најновије истраживање јавног мњења.

Вучић је у интервјуу за телевизију Б92 објаснио да се међу присталицама наставка европског пута Србије налази највише бирача СНС, то јест 62 одсто од оних који се залажу за Србију у ЕУ.

Вучић је оценио и да ће немачка канцеларка Ангела Меркел својом посетом учинити посебну част Србији и да он очекује отворен и тежак разговор.

Меркел веома поштује економске реформе које спроводи Влада Србије, нагласио је Вучић. Он је, уочи посете Вашингтону, истакао и да САД могу много да помогну Србији на путу ка ЕУ.

Важна је Америка, јер морамо да сачувамо стабилност у региону, а Америка може и да нам помогне и на европском путу, нагласио је Вучић.

ВУЧИЋ: НИЈЕ СРБИЈА ДХЛ, ПА ДА ВРАТИ ШЕШЕЉА БЕЗ ПРОЦЕДУРЕ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија не може лидера радикала Војислава Шешеља да врати у Хашки трибунал, а да се претходно не испоштују све процедуре.

„Није Србија Федеx или Де-ха-ел“, приметио је премијер.

Он је за Б92 рекао да Србија још није добила званичан захтев Хашког трибунала о враћању Шешеља у Хаг и да ће на тај захтев одговорити чим он буде достављен.

Премијер је нагласио да Србија неће угрозити своју европску будућност, да ће наставити сарадњу с Хагом, али је истакао да ће наставити да штити интересе наших грађана.

Он је рекао да нема сумње да су одлуке о враћању Шешеља у Србију и захтев за његовим повратком „крајње неморалне“, додавши да у политици „на неморалне одлуке морате да размислите како да одговорите“.

„Орвел је рекао – ‘урличи са вуковима да би спасао своју главу’. Не намеравам да учествујем у урликању чопора, који мисли да неморалним одлукама може да промени свет“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Влада Србије одредила је Сашу Обрадовића да у њено име води поступак по питању враћања Шешеља.

Он је указао да је чудна та журба са врам Шешеља, ако се има у виду да је он у Хагу провео десет година без донете пресуде.

„И каква је сада то журба, ако није нека политичка жеља да се у Србији изазове политичка дестабилизација“, приметио је Вучић.

Он је подсетио да је Шешељ почео да прима хемиотерапију, на 14 дана по три дана, упитавши шта ће се десити уколико се врати у Хаг, и тамо премине.

„Онда ће Влада Србије да буде убица, ја или неко други. Дајте да видимо све то, какво му је здравствено стање, шта им је намера, шта закони кажу. Нећемо угрозити ни европски пут Србије, нити поштовање међународног јавног права, али овде постоји безброј процедура о којима морамо да разговарамо у Хагу“, закључио је Вучић.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар