Почетна » Вучић: Важно да до средине маја испунимо критеријуме ЕУ

Вучић: Важно да до средине маја испунимо критеријуме ЕУ

од admin
0 коментар

Александар Вучић је новинарима пренео да је на Самиту лидера Западног Балкана и ЕУ у Софији, поред напретка западно-балканске шесторке ка Унији, било и неколико других битних тема које су другачије од онога што је уобичајено.

Рекао је да је било речи о томе да регион треба да ради на успостављању регионалне економске зоне, као и говора о испуњавању 115 критеријума који су већ дати земљама и територији Западног Балкана.

Многе земље, како је констатовао, нису ништа или врло мало урадиле по том питању.

„За нас је важно да то урадимо пре половине маја када се у Софији одржава велики Самит ЕУ и Западни Балкана“, нагласио је Вучић.

Указао је да је премијер Бугарске, земље која сада председава ЕУ, Бојко Борисов поставио амбициозне циљеве у вези повезаности региона.

„У неколико наврата говорио је о Београду и везивању Београда за многе друге важне градове у региону, те да је потребно да се обезбеди за то више европског новца. Говорио сам о томе да сам са немачком канцеларком Ангелом Меркел причао по ко зна који пут о ауто-путу Ниш–Приштина и колики значај би он имао за Топлички округ, Ниш, Мерошину, нишавски округ и друге крајеве Србије. Ми ћемо са његовом изградњом кренути крајем ове године“, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија сама кренути и у изградњу ауто-пута Ниш–Димитровград.

„Очекујемо да људи могу да виде опипљиве резултате наших разговора“, рекао је председник.

Пренео је да је разговарано и о политичким разликама и разликама по питању граница које морају да се реше, као и на који начин то учинити.

„Није лако и једноставно али морамо да гурамо напред“, истакао је Вучић.

Разговор са Тачијем о наставку дијалога

Председник Србије је рекао да је разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем о томе када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

Вучић и Тачи су се састали на маргинама Самита лидера земаља Западног Балкана и ЕУ.

Председник Србије је, у изјави новинарима, рекао да често разговара са Тачијем јер је увек боље разговарати него чинити било шта што би било лоше по српски и албански народ.

Додао је да није драго ни Тачију, а ни да ни он није претерано радостан када мора да разговара са њим, али је да је то њихов посао.

„Разговарали смо о томе када да наставимо дијалог у Бриселу, како и на који начин да покушамо да решимо историјски сукоб Срба и Албанаца“, нагласио је Вучић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two + 9 =