Почетна » Вучић за РТС: Значајно повећање плата и пензија

Вучић за РТС: Значајно повећање плата и пензија

од admin
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да ће грађани Србије трошити више новца након што им се повећају плате и пензије, што је трећи стуб за повећање раста привреде.

„Имаћемо значајна, значајна повећања и плата и пензија, трошиће се више новца“, рекао је Вучић у Пожаревцу где је отворио Љубичевске коњичке игре.

Навео је да је пре три године плата била 356 евра, да је сада око 405, а да ће просечна плата после предстојећег повећања износити око 445-450 евра, а после наредног и више од 500 евра. Плате и пензије биће, каже, веће него икада пре, а људи ће осетити већа примања и бољи живот.

Вучић је назначио да када говори о платама не мисли само на јавни сектор већ и на приватни који треба да буде привлачнији за запошљавање људи него што је то случај са јавним сектором.

Како је рекао, функционишемо на здравим ногама, а за неке је најтежа вест та да ће струја поскупети за два одсто, што је око 60 динара на месечном нивоу.

„И то је најтежа вест“, рекао је и поручио да стабилно и чврсто стојимо и да ће мере које се предузимају донети и доносе резултате.

Председник Србије је навео да ће раст БДП-а ове године бити од два до два и по одсто, а да ћемо догодине имати и четири одсто.

Подсетио је да је ове године била ужасна хидролошка ситуација, када су били залеђени Дунав и Сава, али смо имали и незапамћену сушу која је само принос кукуруза смањила за 40 одсто. Али и поред тога смо у плусу у расту БДП-а, нагласио је председник.

Истиче и да Србија бележи суфицит и у августу. „Имамо 6,5 милијарди динара суфицита у августу, што је 66 милијарди до сада, то је неочекивано, требало је да буде пет милијарди у дефициту“, рекао је председник.

Како је рекао, разговарао је са премијерком Аном Брнабић и имамо више новца да потрошимо до краја године зато што имамо тај суфицит, а притом нигде се не касни са исплатама, нити плата, нити пензија, нити се било где другде касни…

Вучић је рекао да ће грађани имати разлога да се обрадују пре краја године мимо онога што се спрема од јануара 2018. године.

Председник Србије је указао да је Србија прошла седму ревизију аранжмана са ММФ-ом, да је ниво незапослености најнижи у последњих десет година, да је највећа покривеност увоза извозом…

Вучић је указао да је понекад изненађен жељом неких људи да ствари прикажу горим него што јесу. Каже да то, међутим, омогућује једну добру ствар – „почели смо лествице да постављамо све више и да од себе тражимо боље резултате“.

Назначио је да имамо веће директне стране инвестиције него четири земље плус једна територија у региону заједно, а такође је и извоз на нивоу свих осталих укупно.

„Не можете да поредите бабе и жабе, а посебно не са дознакама које стижу из иностранства, које су код нас готово најмање, иако су такође велике“, рекао је председник.

Указао је и да нисмо раст заснивали на потрошњи, а да ће ове године уследити и значајан раст плата и пензија што ће бити и трећи стуб раста економије Србије.

„Увек смо на раскрсници великих сила“

Вучић је рекао да нисмо решили многе проблеме на нашем простору и да смо увек на раскрсници путева великих сила.

„Све је теже издржати. Не могу рећи да су то директни притисци великих сила, али различити интереси глобалних сила и нама смањују маневарски простор, друга ствар су нерешени проблеми у региону: то су и косовскометохијски проблем, увек постојећи проблеми у БиХ, наши историјски проблеми са Хрватском“, рекао је Вучић.

Председник каже да је „много тога неразрешеног што треба да држимо на тзв. ниском профилу и да гледамо да нешто променимо, како би деценијама пред нама могли да подижемо на значајно виши ниво“.

Указао је да је проблем у томе што се не само наша виђења прошлости већ и виђења каква треба да буде будућност разликују.

Према његовим речима, није лако одржати стабилност, али је то приоритет и основа за убрзани економски развој.

„Овде у Љубичеву ни овај падок нисте имали, све је било уништено и разорено, а сада имате 50 шампионских коња, поново као некада, поново се ствари подижу и то можете да видите на сваком кораку. Ускоро ћемо отворити један важан пут Жагубица–Крепољин, који од 1947. или 1948. није поправљан. Ускоро ћемо отворити 31 километар ауто-пута“, рекао је Вучић.

„Албанци хтели да испровоцирају“

Говорећи о хапшењу Богдана Митровића у Сувој Реци, Вучић је рекао да Албанци на тај начин покушавају да испровоцирају српску страну.

„На срећу или на жалост, наше одговорности нема, пали су покушаји да нас натерају да реагујемо жустро“, рекао је председник истичући да је њихова порука расељеним Србима да се не врате на своја огњишта.

„Жеља албанске политике је да се каже ‘ко си ти, Митровићу, да желиш да се вратиш у своје четири куће, ко си ти да се враћаш на своје огњиште, када смо се ми у рату борили за територије’, и порука ‘ми ти не дамо'“, рекао је Вучић.

Поновио је да је извесни Садикај, иначе задужен у том делу Косова за повратак Срба, пријавио, са 18 година закашњења Митровића, за наводне ратне злочине, зато што је он заузео Митровићеву имовину.

Циљ је да се Митровић, ако би био ратни злочинац, само на основу тога што Садикај каже, дискредитује како не би на суду и у међународној арбитражи добио натраг своју имовину.

„Ми смо опрезно реаговали. Проверили смо да ли имамо било шта у нашим службама безбедности о Митровићу. Видели смо да немамо ниједан податак да је могао на било који начин да учествује у неким злочинима“, рекао је Вучић, истичући истовремено да Србија никада неће штитити злочинце.

„Зашто уништавате једну породицу, па тај човек је тамо ишао са петоро деце и женом да обиђе цркву и гробове“, упитао је председник додајући да је смисао свега да се становништво које није српско не враћа и да Београд направи глупост како би био делегитимисан на сваки могући начин.

Вучић је подвукао да ће се Србија борити, али истиче да Албанци нису то урадили сами, односно без нечије дозволе.

„Ако питате у свету – они кажу да је урађено по закону. Видели смо да са Харадинајем није било по закону, пошто им се правни систем Србије није свидео, иако смо изнели милион доказа за злочине против српског и ромског становништва“, рекао је Вучић.

Србија ће, каже, показати шта је истина, и да излаз није у кукању, већ у борби.

„Све што можемо ми ћемо да урадимо, да се боримо за наше људе и то ћу наставити на сваком нивоу. То питање ћу покренути и са генералним секретаром УН, али и у разговорима са америчким званичницима и шефом руске дипломатије Лавровом у Њујорку током седнице Генералне скупштине“, најавио је Вучић.

„Свима ћемо да говоримо о томе, па да видимо може ли неправда тако лако да победи истину, у тренуцима када не мора наш глас увек да се поштује, могу да буду на другој страни, али може да се чује. И чуће се“, закључио је Вучић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар