Почетна » Вучића хвата паника због извештаја странаца о изборима: Председник Србије неконтролисано напада стране посматраче

Вучића хвата паника због извештаја странаца о изборима: Председник Србије неконтролисано напада стране посматраче

Крађа је очигледна

од Други Пишу
0 коментар

Од када су посматрачи ОДХИР-а али и Европског парламента изашли са прелиминарним оценама о изборном процесу у Србији, не престају напади од стране председника Александра Вучића на њих.

Аустријски европарламентарац и посматрач на изборима у Србији, Андреас Шидер, најчешће је на мети власти, а отровне стрелице упућене су и ка другим „гостима из иностранства“ који су дали свој суд о изборној трци. Професор Факултета политичких наука Душан Спасојевић за портал Нова.рс каже да напади имају за циљ да охрабре Вучића и његове присталице, али и да служе као нека врста преговора између њега и међународних актера око коначног извештаја ОДИХР-а.

Само дан након избора 17. децембра, ОДИХР је изашао са прелиминарном оценом да су изборе у Србији обележиле озбиљне нерегуларности, злоупотреба јавних средстава, медијска доминација председника државе Александра Вучића, негативна кампања и ширење страха.

„Рекли смо у прелиминарном извештају да су гласачи довођени из других земаља да гласају на локалним изборима у Београду, ми смо то нотирали“, казао је шеф ОДИХР-а Алберт Џонсон.

Видели су исто и посматрачи Европског парламента, а један од чланова делегације, Андреас Шидер рекао је нигде није видео оно што је видео на изборима у Србији.

Због такве изјаве, покренула се пропагандна машинерија председника Александра Вучића, а шлагворт је дао управо он изјавом да је Шидер покрао председника своје партије у Аустрији а овде дошао да „соли памет“.

„Један је почео да цокће па брзо престао да цокће… Отишли на бирачка места и нису видели неправилности, али су после видели на друштвеним мрежама… Они су покрали председника своје партије у Аустрији, а дошли су овде да нама овде соле памет?“, рекао је Вучић.

Након оптужби на рачун Шидера, прорежимски медији почели су да пишу и о његовој супрузи Соњи Весели Шидер.

На молбу да прокоментарише нападе који долазе из врха српске државе, Шидер је рекао за Нову да не придаје значај ономе што долази од званичника из Београда

„Свако зна да је то што говоре потпуна будалаштина. То раде зато што су нервозни и зато што знају да су критике свих посматрача из Европе реалне. Искрено, не бих даље коментарисао њихове изјаве, јер их видим као сигнал њихове нервозе“, објашњава Шидер.

Шидер нема дилему да би после свега, када је реч о изборним неправилностима, морала да уследи конкретнија реакција Европске уније.

„Мислим да постоји снажна реакција и она би требало да дође од председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. Од ње се очекује да изнесе јасан став о протестима у Србији. Такође, неопходно је истаћи да су ово српски протести на којима народ Србије тражи своја права и да не би требало да има простора за страно мешање, као што смо могли да чујемо да су руске службе имале снажан утицај на председника Александра Вучића. Ово би требало да забрине, не само нас из Европске уније, већ све заговорнике демократије у Србији“, објашњава Шидер.

Отровне стрелице упутио је и ка ОДИХР-у, оптужујући их да су знали унапред да опозиција неће признати резултате избора какви год они били, што доводи у везу са догађајима од недеље.

„Питам шефа ОЕБС-а у Београду, Јана Братуа, и питам шефа делегације ОДИХР – Да ли им је речено и ко им је рекао? Ми знамо и ко и када им је речено.“ и додао „ а онда ћу ја да вам докажем да су знали, само су ћутали, јер су мислили ако прође – прође. Насиље не може да прође“, рекао је Вучић.

Спасојевић: Класичан Вучић свађа се са људима који нису у просторији са њим

Професор на Факултету политичких наука те нападе оцењује као нешто што је уобичајено и у маниру председника Александра Вучића.

„Мислим да су ови напади или Вучићеве реакције на изајаве посматрача или различите људе из међународне заједнице, нешто што је класичан Вучић. Он се свађа са људима који нису у просторији са њим и расправља са нижим представницима, а врло је сервилан према премијерима или министрима који долазе из истих или сличних земаља. Сада је само ствар заоштренија и видљивија јер се ради о конкретним темама и о све више тих критичких гласова око избора. Али то је класичан Вучић, само је сада под лупом, објашњава за портал Нова.рс Спасојевић.

 

Дуња Ранковић, Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар