Почетна » ВУЧИЋЕВ ТАЈКУН: Синиша Мали купио 24 стана!

ВУЧИЋЕВ ТАЈКУН: Синиша Мали купио 24 стана!

од admin
0 коментар

Градоначелник Београда Синиша Мали купио је као директор две офшор фирме са Британских Девичанских Острва 24 луксузна апартмана у бугарском летовалишту Свети Никола, објавила је данас Мрежа за истраживање криминала и корупције – КРИК и ОЧРП.

Према писању КРИК-а, у време куповине 2012. и 2013. Мали је радио као економски и финансијски саветник тадашњег првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића, задужен за преговоре с Уједињеним Арапским Емиратима око улагања у такозване капиталне пројекте – приватизацију националне авио-компаније и “Београд на води”.

Укупна квадратура 24 апартмана које је Мали купио у Светом Николи износи око 3.100 квадратних метара, показује документација коју су прикупили новинари КРИК-а.

У просеку то је око 129 квадрата по апартману. Они спадају међу највеће у комплексу Свети Никола, а један од 203 квадратна метра се налази на плажи.

Новинари КРИК-а су, користећи просечну цену апартмана у комплексу, израчунали да је вредност тих некретнина око пет милиона евра.

Према писању КРИК-а, Мали је већи број апартмана купио од фирме “Аклади” иза које стоје бивши директор српског огранка чувене руске нафтне компаније “Лукоил” Срђан Дабић и његов пословни партнер.

Дабић је пре 12 година заступао “Лукоил” у приватизацији српског ланца бензинских пумпи “Беопетрол”. Ту приватизацију Савет за борбу против корупције назвао је непоштеном и коруптивном.

Мали: У Бугарској имам само један стан

У Бугарској имам један стан, а никако 24, који је поштено зарађен – каже градоначелник Београда Синиша Мали, одговарајући на информације које је јуче објавила Мрежа за истраживање криминала и корупције КРИК.

У тексту КРИК-а наводи се да је градоначелник Београда Синиша Мали као директор две мистериозне офшор фирме са Британских Девичанских Острва наводно купио 23 луксузна апартмана у бугарском летовалишту “Свети Никола”, као и један у своје име.

– У данас објављеном „истраживачком“ тексту агенције Крик, под нетачним насловом „Синиша Мали тајно купио 24 стана на бугарском приморју“ наводи се низ неистина и инсинуација на мој професионални живот. Ужаснут сам бесмисленом кампањом која је покренута против мене. Очекивано је да бивши лопови и вечите незналице и готовани почну са оваквим нападима с обзиром на моју тренутну функцију градоначелника, каже Мали.

Он каже да не може да верује да је неко толико необразован и да се бави дезинформацијама шта се и како се дешавало 2012. године, пре него што је ступио на јавну функцију.

– Мој посао консултанта у приватној фирми 2012. године је био да радим за друге и да их саветујем како да најбоље остваре своје пословне циљеве, укључујући и куповину станова. У спорном тексту не наводи се било какав податак који има везе са мојим обављањем функције градоначелника, већ се наводе подаци из мог професионалног живота и то док сам радио приватно, каже Синиша Мали.

Лидер ДС-а Бојан Пајтић након саслушања у МУП-у јуче изјавио да је тражио од полиције и Тужилаштва да се утврди веза између фирми на Девичанским острвима на коју је, како је казао, Никола Петровић Директор “ЕМС-а, фиктивно пренео власништво над хидроцентралама у Србији, наводећи да говори о седам постројења и фирме Синише Малог на истим тим острвима.

– Преко те фирме је Мали за пет милиона евра купио 24 луксузна апартмана у Бугарској. Очигледно је да кумови, најближи сарадници и пријатељи имају конзорцијуме на Девичанским острвима, на којима се фирме отварају да би се или прикрио прави власник или да би се прикрило прање новца. То је нешто што сваког озбиљног човека мора да забрине, тврди Пајтић.

КРИК је навео да је Синиша Мали у име државе надгледао ту приватизацију.

Извор: Бета / Блиц / КРИК/ТЕЛЕПРОМТЕР

Можда ти се свиди

Оставите коментар