Почетна » Вучићево играње са тајним подацима

Вучићево играње са тајним подацима

од admin
0 коментар

 Повереник за информације наложио БИА да одговори да ли је председник Србије скинуо ознаку тајности са поверљивих докумената

Наиме, Повереник за информације од јавног значаја дао је рок од пет дана Безбедносно-информативној агенцији да новинару телевизије Н1 одговори да ли поседује документ којим је скинута ознака тајности са докумената које је председник Србије пре мало више од годину дана читао у живом програму телевизије Пинк.

Мало је вероватно да је председник очекивао овакав епилог када је почетком августа 2019. године у јутарњем програму телевизије Пинк читао документа за која је тврдио да доказују да је, док је био у опозицији, био прислушкиван тако што је надзирана комуникације људи са којима је разговарао.

И док је камера снимала документа која је председник читао, на њима се јасно видело да су они носили ознаку тајности.

Након вишедневног притиска дела јавности да одговори да ли је прекршио закон читајући заштићена документа, председник је истакао да је пре објављивања са докумената скинуо ознаку тајности.

Закон о тајности података неспорно дозвољава председнику Републике да скине ознаку тајности са неког документа, али прописује јасну процедуру како се то чини. Скидање ознаке тајности са неког документа подразумева писмену одлуку са образложењем за њено доношење.

Трагом ове одредбе закона, новинар телевизије Н1 Ђорђе Насковић је тражио од Безбедносно-информативе агенције да му одговори да ли поседује такав документ који би доказао да је председник говорио истину.

– Најпре сам тражио од Председништва да нам доставе податке које је председник читао у програму, пошто по дефиницији ти документи више нису тајни. Након што одговори нису стигли, а по закону није могуће жалити се на непоступање Председништва, исти захтев поднели смо БИА. Одговори нису стигли, па смо писали жалбу Поверенику, који је сада донео овакву одлуку. Волео бих да БИА по њој поступи, али морам да кажем да сам скептичан, каже за Данас Ђорђе Насковић.

Иначе, по избијању епидемије корона вируса поновила се слична ствар. Наиме, на инсистирање медија и цивилног сектора да се обелодане тачни подаци о броју набављених респиратора, премијерка Ана Брнабић је изјавила да је тај податак државна тајна.

Међутим, пар сати касније председник Србије Александар Вучић је говорећи на конференцији јавно рекао број респиратора.

Тиме је или председник прекршио закон или је открио да премијерка није говорила истину.

Како би разрешила ту недоумицу организација Транспарентност Србија је средином марта послала захтев Влади Србије за достављање информација од јавног значаја.

У захтеву су тражили копију образложене одлуке о одређивању тајности податка о броју респиратора, као и одлуку којом је опозвана.

Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности, истиче да им Влада још увек није доставила тражене податке.

„Утисак је да се највиши политички функционери према тајности података понашају на начин који није у складу са они што пише у закону. Ту постоји двоструки проблем – један је што се објављују подаци који никако не би смели да буду достављени јавности, а други, као у случају набавке медицинске опреме, што се прикривају подаци за које не постоји никакав основ“, наводи Ненадић.

Рок који је Повереник одредио Безбедносно-информативној агенцији истиче крајем недеље. Ипак и поред те одлуке не постоји механизам који би приморао БИА да по њој и поступе. Наредни корак, у случају да БИА не достави жељену информацију, је да подносилац захтева поднесе тужбу Управном суду.

В. Јеремић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар