Почетна » Вук Јеремић добио рок до петка да повуче одлуку о смени Мирослава Алексића: Сукоб у Народној странци улази у завршну фазу

Вук Јеремић добио рок до петка да повуче одлуку о смени Мирослава Алексића: Сукоб у Народној странци улази у завршну фазу

од Други Пишу
0 коментар

Сукоб у Народној странци по свему судећи улази у завршну фазу. Члан Статутарне комисије и шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини града поднео је захтев странци да се повуку све одлуке које су у супротности са Статутом, између осталог и она о смени Мирослава Алексића са чела Извршног одбора. Вуку Јеремићу је дат рок од три дана да ове одлуке поништи. Он истиче у петак.

Уколико то не уради, струја око Мирослава Алексића ће у данима који следе донети коначну одлуку о свом даљем деловању.

Како Милош Павловић каже за Нова.рс почевши од јуна месеца председник Народне странке Вук Јеремић и Председништво донели су неколико одлука којима је прекшен Статут партије.

“То је учињено у неколико корака. Први се догодио средином јуна када је одржана седница Главног одбора странке и када је председник странке кооптирао, односно убацио у Главни одбор немали број нових чланова. Није спорно да њему Статут дозвољава да то уради. Међутим, проблем је у томе што су кооптирани људи који су постали чланови странке свега неколико дана пре него што су ушли у Главни одбор, неки уопште нису активни и бирани су само из оних одбора који подржавају Вука Јеремића. Према Статуту странке, чланови Главног одбора су уједно и делегати на Скупштини странке и на тај начин се обезбеђују додатни гласови за садашњег председника странке, иако 100 од 124 одбора жели да га промени”, наводи Павловић и додаје да Јеремић вештачки прекраја вољу чланства и покушава да постави делегате који ће за њега гласати на изборима за председника који ће бити одржани 22. октобра”.

Други корак, како наводи даље Павловић, било је покретање дисциплинског поступка против председнице Статутарне комисије Ане Ераковић.

“Поступак је против ње покренут под наводним изговором да је она преко свог мејла слала предлоге одлука за сазивање ванредне Скупштине, на шта има право по члану 17 Статута. Она као члан странке има право да потпише и да поднесе предлог за сазивање ванредне Скупштине. Упркос томе, председник странке је најпре иницирао дисциплински поступак против ње, а Председништво странке донело је привремену меру суспензије вршења функције. Привремена мера као дисциплинска мера, по Статуту не постоји. Постоји дисциплинска мера суспензије, а не привремена мера суспензије. Притом, о њеној дисциплинској одговорности може да одлучује Главни одбор и не може ту надлежност да пренесе ни на један други страначки орган. На овај начин Председништво крши Статут, али и блокира рад Статутарне комисије. Председник је овим суспендован, остају два члана. Један сам ја, а други је новоизабрани председник Извршног одбора Слободан Доклестић који је на страни Вука Јеремића. На тај начин неутралишу Статутарну комисију”, наводи Павловић за Нова.рс.

Трећа одлука која се замера Јеремићу и Председништву јесте она којом је разрешен председник Покрајинског одбора за Косово и Метохију Жарко Ристић.

“Та одлука је такође у супротности са Статутом Народне странке, имајући у виду да председника Покрајинског одбора може да бира и разреши само Скупштина тог одбора, не председник странке. То је све урађено с циљем, зато што је председник Покрајинског одбора за КиМ и члан Председништва. Његовим разрешењем (избацивањем из Председништва) и додавањем два нова члана у Председништво Вук Јеремић добија неопходну двотрећинску већину. То је финални корак ка последној тачки, а то је разрешење Мирослава Алексића са места Извршног одбора, на чије чело Јеремић поставља свог човека Слободана Доклестића”, истиче Павловић.

То све води ка последњој одлуци о разрешењу 47 повереника који су подржали Мирослава Алексића.

“На та места су постављени људи Вука Јеремића. Повереници ће утицати на коначан састав Скупштине предлагањем делегата. На овај начин они нас терају, једним правним насиљем. Не остављају нам никакву другу могућност учествовања у Изборној скупштини, с обзиром да прекрајају вољу чланства и постављају само људе који су блиски Јеремићу”.

Павловић је као члан Статутарне комисије у уторак тражио повлачење ових одлука, јер су донете уз грубу повреду Статута Народне странке.

“Дат је рок од три дана да се те одлуке пониште. Тај рок истиче у петак. Уколико то не ураде, онда ћемо се састати и донети коначну одлуку. Народна странка није ничија приватна имовина, ми смо сви заједно дали допринос њеном развоју. Неко финансирањем, неко радом, неко знањем, неко ризиком, а неко свим тим”, закључује Павловић.

Обратите се суду

Из Јеремићевог “крила” поручују – жалите се суду.

Генерални секретар странке, посланик Стефан Јовановић, каже да су све претходно поменуте одлуке донете у складу са Статутом и да су их органи Народне странке доносили у циљу припреме Скупштине за 22.октобар.

“До сада су Генералном секретаријату достављене жалбе Мирослава Алексића, Жарка Ристића и Ане Ераковић. Жалба Ане Ераковић је одбачена као правно неуредна. Њој сада преостаје да ако сматра да је на било који начин оштећена да се жали суду. Што се тиче остале две жалбе Алексића и Ристића, ова врста одлука може се побијати само покретањем поступка пред надлежним судом за утврђивање ништавости, у складу са законом, као и у складу са чланом 34 став 2 Статута Народне странке”, наводи Јовановић за Нова.рс.

Како даље каже, Статутарна комисија Народне странке одржала је седницу 1. августа, али због непостојања процедуралних могућности (није постојао кворум) није усвојила предметне захтеве за оцену статутарности Алескића и Ристић.

“Тако да све донете одлуке остају на снази. То што ми спомињете да је Милош Павловић себе прогласио за комисију по принципу „комисија то сам ја“ и нешто одлучивао, нема никакав правни значај, али показује како доживљавају право и институције. То је врло неозбиљно понашање, и представља и правни и политички авантуризам, јер сутра би по том принципу можда прогласили „држава то сам ја“. Не треба да ометају чланове да се изјасне, јер кога подржава већина чланова странке ће се најбоље видети на изборним скупштинама локалних одбора које су заказане за јесен, где ће сви чланови имати прилике да демократски и транспарентно бирају делегате за велику страначку Скупштину 22. октобра”, закључује Јовановић.

Подсетимо, до буре у Народној странци дошло је када је више од половине одбора широм Србије тражило да актуелни потпредседник и шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић буде противкандидат Вуку Јеремићу за лидера странке.

Они су тражили да се закаже ванредна Скупштина странке, али је Јеремић заказао редовну Скупштину за 22. октобар. У међувремену, дошло је до претходно набројаних промена у странци, а пре неколико дана најављени су и датуми одржавања Скупштина одбора широм Србије, на којима ће се бирати делегати за октобарску Скупштину. Они ће на тој Скупштини бирати између Јеремића и Алексића.

 

Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Јелена Јеловац         Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар