Почетна » Вукашин Баћина: Суша и власт две непогоде које ће уништити пољопривреду

Вукашин Баћина: Суша и власт две непогоде које ће уништити пољопривреду

Саопштење за јавност

од Други Пишу
0 коментар

Као лидер опозиције у општини Сечањ у којој доминантан део становништва се бави пољопривредом, али пре свега као ратар и сточар имам обавезу да се огласим поводом ситуације у којој се налазе наши пољопривредници.

Наиме, велики проблем за нас пољопривреднике јесте што је суша узела данак у пшеници. У нормалним годинама пшеница рађа око 4 тоне по катастарском јутру, ове године пшенице је родила око 2,5 тона по катастарском јутру. Поред суше имамо још гору непогоду по нас пољопривреднике, а то је актуелна власт која нам је забранила извоз, а са друге стране вештачки покушава да нам обори цену на око 30 динара.
Имајући у виду драстично веће цене репроматеријала, дјубрива, пестицида, радне снаге и дизела реална цена пшенице не би смела да буде испод 50 дин/кг, као што је и цена у нама суседним државама Румунуји, Мадјарској и Хрватској.

У нормалним државама власт гледа да помогне пољопривреднику, код нас је логика другачија, циљ је отежати пољопривредницима како би што већи профит и марже узели монополисти откупљивачи пшенице блиски режиму који узимају разлику и до 15 дин/кг.
Имамо нпр. парадокс да ми пољопривредници плаћамо порез на одводњавање, а да последње 3 године имамо сушу, а са друге стране држава не ради ништа да очисти већ постојећу каналску мрежу која би се користила за заливање, не подстиче прављење бунара за заливање….

Суша и даље узима данак, биће смањен род сунцокрета, а цена сунцокрета не би смела да буде испод 120 дин/кг. Такође, што се тиче кукуруза суша је узела данак на 90 % њива у Војводини и ово је трећа година заредом да у Војводини имамо смањен род кукуруза.

Аграрна политика државе је катастрофална, хитна нам је потребна системска подршка пољопривредницима у Србији.
Прва мера мора бити ослобађање тржишта и усклађивањем са ценама у региону, затим да добијемо регресно гориво и субвениције као што то имају пољопривредници у околним државама.

 

Вукашин Баћина

Можда ти се свиди

Оставите коментар