Почетна » Вулин: Србија се доста извињавала

Вулин: Србија се доста извињавала

од admin
0 коментар

Министар рада Александар Вулин о односима са Загребом, изручењу Шешеља, новим притисцима Брисела на нашу земљу: Нека нам Хрвати не држе лекције. Нема разлога за ванредне изборе

НЕДОПУСТИВИ су притисци којима је Србија изложена због одлуке о учешћу на војном дефилеу у Москви, али нисмо изненађени. Недопустиво је било и бомбардовање Србије, па се десило. Пажљиво пратимо све што се дешава са стране, на глобалном плану, не искључујемо ни нове притиске. Али, на све то одговарамо тако што се држимо интереса Србије.

Ово у интервјуу за „Новости“ поручује Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Он каже да премијер Александар Вучић, и у Бриселу и у другим престоницама, говори исто оно што и у Београду – идемо ка ЕУ, не уводимо санкције Русији:

– Мислим да наши партнери и са Истока и са Запада поштују наше позиције.

* Има ли нових услова око Косова и, ако се настави таква политика Брисела према Београду, може ли се десити да одустанемо од европског пута?

– Чињеница је да постоји та политика у којој се стално нешто ново појављује, другачије тумачи, тражи од нас. Да ли је то разлог да редефинишемо спољну политику, у овом тренутку је питање на које је тешко дати одговор.

* После полемика са званичницима у Загребу, критиковали су вас да отварате нове ратове…

– Какви би то били односи између држава ако могу да их поремете две изјаве?! Ова влада говори истину и не дозвољава да се Србији држе лекције. Никад не започињемо први. И нека ми се каже шта није истина у мојој изјави? Јел` није 250.000 људи протерано? И да ли сам пожелео напредак и свако добро Хрватској – јесам. А њихов одговор је био – „лечи се“. Тиме показују да су они ти који су узрок немира, а не ја.

* Очекујете ли извињење?

– Очекујем од Готовине да се изјасни да ли је усташа или није, ако је то била тешка реч. А извињења не очекујем. Очекујем да више нико никада не каже да српска мањина у Хрватској не треба да има право гласа. Иначе, занимљиво је да сам због свега више критика добио из Београда него из Загреба.

* И како то тумачите?

– Тиме што смо навикли да се извињавамо, да се понашамо као да смо увек криви за све. Годинама смо имали политичку и интелектуалну елиту која се стално некоме извињавала и да направим вештачко поређење, па ако има екстремиста у Хрватској аутоматски их има и у Србији.

* Страхујете ли за позицију у евентуалној реконструкцији владе?

– И као коалициони партнер и као члан Владе, прихватићу сваку одлуку премијера, који има подршку више од 50 одсто грађана, и за коју сам сигуран да ће бити најбоља могућа. Важно је да резултати говоре да је Влада претходних годину дана радила добро.

* Може ли Владу да угрози серија штрајкова?

– Разумем свако незадовољство, али штрајк не треба да буде прво, већ последње решење. Постоје ствари које можемо да решимо, али и има оних захтева које је немогуће испунити. Ова влада, док је Вучић на њеном челу, неће подићи кредит због добијања избора и урадити нешто што није добро за ову земљу.

* Размишља ли се у власти о ванредним парламентарним изборима?

– Заиста не видим зашто би били расписани ванредни избори.

* Да ли ће Србија изручити Шешеља Хагу?

– Хаг је пустио Шешеља из здравствених разлога. Прво да видимо да ли се излечио, па тек онда све остало. Нека га оставе на миру да се лечи.

НИСАМ ВУЧИЋЕВ ПОРТПАРОЛ

* Како гледате на то што вас неки сматрају неформалним портпаролом премијера?

– Занимљиво је да ми замерају лојалност. Да, ја сам лојалан Вучићу и бранићу свог председника Владе и шефа коалиције, јер се, пре свега, са њим слажем. Верујем да бих за многе био прихватљивији ако бих се понашао као да играм за Звезду, а навијам за Партизан.

ММФ ДА УВАЖИ НАШЕ РЕЗУЛТАТЕ* Када ће бити повећане плате и пензије, с обзиром на то да кажете да одавно није било већих прихода у државној каси?
– Те „вишкове“ користимо или да бисмо вратили неке кредите или да бисмо смањили оптерећења на основу зајмова које је по лошим условима узимала влада Мирка Цветковића. Премијер ради са ММФ на томе да уваже наше резултате. Они морају још неколико месеци да се потврђују.

Д. МИЛИНКОВИЋ      Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар