Почетна » Вулин за РТС: Није лако бити неутралан

Вулин за РТС: Није лако бити неутралан

од admin
0 коментар

Порука саговорницима на разговорима и у Бриселу и у Москви била је иста а то је да Србија наставља политику војне неутралности, рекао је гостујући у Дневнику РТС Александар Вулин.

„Није лако бити неутралан јер велики силе увек желе да вас ставе у своје овире. Наша политика је јасна – ми хоћемо сами да одлучујемо о себи што не значи да нисмо савезници у борби против тероризма али не желимо да водимо туђе сукобе“, рекао је министар одбране.

Са помоћником генералног секретара за инвестиције у области одбране Камилом Грандом у Бриселу министар Вулин је разговарао о процесу нормализације цивилног ваздушног саобраћаја изнад Балкана.

„Договорено је да се техничке радне групе састану и да у најкраћем року нађемо начин да се успостави цивилни ваздушни саобраћај над целим простором. Наша земља жели потпуну нормализацију живота за све своје грађане наравно имајући у виду кровне уговоре као што је иу Кумановски споразум“, рекао је Вулин.

Једна од тема у Бриселу била је и покушај формирања војске Косова.

Највећи број чланива признаје Косова и верује да се то може урадити уз поштованје устава и закона такозваног Косова. Ми кажемо да резолуција 1244 јасно каже да је КФОР једина могућа војна сила а чак и по законима такозване државе Косово то није могуће без сагласности и учешћа мањина.

Војска Србије има више од 100 активности војне сарадње годишње са НАТО и 90 са САД. Највише наших официра усавршава се у САД али наши официри се усавршавају и у другим земљама.

„Ми кроз Парнерство за мир имамо највећи могући приступ НАТО савезу ако нисте чланица али Србија не иде ни на једну страну и статус посматрача је оптималан за нашу земљу. Ми смо за принцип реципроцитета када је реч о школовању а очекујем да ће се сарадња појочавати и са Русијом у истој мери као и са САД“, рекао је Вулин.

Плата наших војника је међу најмањима у Европи, а више од 10.000 људи у војсци нема стан. Министар каже да је највећи део проблема наслеђен и стар је више деценија.

„Највећи проблем су војни пензионери који су читав радни век провели у војсци а немају решено станбено питање. Формирана је комисија која треба да ради на решењу станбеног питања свих припадника Војске Србије. Што се тиче повећања плата оно ће стићи када и у другим секторима а верујем да ће то бити до краја године. Са тим повећањем припадници ВС имаће највеће плате икада“, рекао је министар.

Све то треба да прати и осавремљење војне опреме.

„Неутралност је скупа, све морате да купите и платите сами, помоћ неће стићи ниодкуда али зато сте држава“, рекао је за РТС Александар Вулин.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар