Почетна » Захтевамо ванредну седницу због загађења ваздуха, раста цена некретнина и енергетске кризе у Београду

Захтевамо ванредну седницу због загађења ваздуха, раста цена некретнина и енергетске кризе у Београду

Саопштење за јавност Не давимо Београд

од Други Пишу
0 коментар

На иницијативу покрета Не давимо Београд, више опозиционих група поднело је данас захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине града Београда због раста цена некретнина, проблема са загађењем ваздуха и енергетске кризе у Београду.

“Уколико бринемо за наше грађане, морамо реаговати на раст цена станова у Београду, и за издавање и за куповину. Поставља се питање за кога се граде ти станови, ако наши људи не могу да их приуште. Ово је важно и хитно питање, а наш покрет је припремио и нови закон о становању и сет мера за приуштиво становање који ће омогућити дугорошну сигурност онима који издају станове, као и доступност онима који изнајмљују.” – изјавио је Веселиновић

“Наши грађани трпе огромне последице због затрованог ваздуха који изазива болести плућа и срца, мождани удар, стерилитет, као и бројне друге проблеме. Трошкови лечења оболелих мере се милијардама евра, а сваке године око 15 хиљада људи у Србији умре од последица загађења ваздуха.” – изјавио је Добрица Веселиновић и поручио да ће на ванредној седници тражити објашњења шта је град до сада предузео да се решио овај проблем и представити план Не давимо Београд за квалитетан ваздух.

Као што смо видели у претходном периоду, Београд нема никакав план или стратегију како да се избори са енергетском кризом. Одлагање грејне сезоне је јако лош потез и грађани имају право на надокнаду за дане које нису имали грејање, али је још важније да власт поднесе извештај шта су урадили како бисмо смањили потрошњу енергије и које кораке су урадили како би се прешло на обновљиве изворе енергије. Неопходно је грађанима понудити конкретне мере и финансијску подршку како би користили еколошки прихватљивије енергенте, унапредили своја грејна тела и подигли енергетску ефикасност станова и других објеката.

Данас је поднет и захтев за сазивање хитне седнице градског парламента на којој би се расправљало о смени градоначелника Александра Шапића, између осталог и због тога што је мимо закона легализовао надограђени део стана на Бежанијској коси, што је неприхватљиво за некога ко је градоначелник Београда.

Можда ти се свиди

Оставите коментар