Почетна » Зашто је Вучић убацио Русе у причу око протеста: Власт рачуна на помоћ Кремља у гашењу демонстрација против литијума

Зашто је Вучић убацио Русе у причу око протеста: Власт рачуна на помоћ Кремља у гашењу демонстрација против литијума

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић упозорио је јавност преко режимских медија, непосредно пред одржавање протеста против ископавања литијума у Београду, да је његова власт у опасности и да је планиран државни удар. И овог пута, као и током претходних великих протеста своју улогу у виду помагача одиграле су руске службе које су, према речима председника, “благоворемено” упозориле власт у Србији и тиме дали свој допринос у заједничкој борби два ауторитарна режима против такозваних – “обојених револуција”

Иако је размена података између држава и њихових служби потпуно уобичајена ствар, сарадња Београда и Москве привлачи посебну пажњу, имајући у виду да је одавно престала да буде формална.

Још од 2021. године, кад је бивши министар полиције, а данас потпредседник Владе Србије, Александар Вулин у најстрожој тајности потписао споразум са Николајем Патрушевим, секратаром за националну безбедност Руске Федерације, о формирању Радне групе за борбу против обојених револуција, почео је заједнички рад двеју служби на сузбијању “заједничких непријатеља”.

“Добили смо званичне информације из Руске федерације, званичним каналима пренете и донете информације. Бавимо се тиме. Надлежна је БИА и људи специјализовани за то раде свој посао”, рекао је Вучић непосредно пред одржавање протеста протеста у суботу.

Међутим, ово није први пут да се највиши државни функционери позивају на руске службе и њихове наводне информације, имајући у виду да је управо председник сличну реченицу изговорио након протеста испред Скупштине града Београда одржаног крајем 2023. године. На скупу који је организован због изборне крађе дошло је до сукоба полиције са грађанима, а ту ситуацију Вучић је искористио да оптужи опозицију да жели насилну смену власти и да се захвали страним тајним службама на помоћи.

„Хвала оним страним службама које су јасно ставиле до знања да знају шта се припрема и давале податке нашим обавештајним службама које су праворемено реаговали и тачно знали шта припремају“, рекао је Вучић.

Далеко конкретнија била је тадашња премијерка Србије Ана Брнабић која се захвалила конкретно руској служби.

„То вероватно неће бити популарно овима са Запада, али ја посебно вечерас осећам да је важно стати у одбрану Србије и да се захвалим руским службама безбедности које су имале те информације и које су их поделили са нама“, изјавила је Брнабић.

Како су Руси поново у причи
Познаваоци прилика, међутим, нису изненађени тиме што се државни функционери позивају на руске тајне службе и њихове информације, с обзиром на то да је реч о процесу који веома дуго траје.

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић наводи за “Нову” целокупну ситуацију описује као резултат врло плодотворне и деструктивне сарадње између Александра Вулина и Николаја Патрушева.

“Режим ће покушати да прикаже како Русија стоји иза њих како би један значајан део наше јавности, који је национално обојен, одустао од протеста. То раде намерно и Вучић покушава да објасни како иза свега стоје западне службе, само му је тешко да објасни које то службе, кад сви на Западу подржавају пројекат “Јадар” и Рио Тинто. Не знам на коју земљу Запада мисли ако узмемо да анализирамо, видећемо да су Немачка, Француска, Велика Британија и САД подржавају тај пројекат”, наглашава он.

На питање колико је за репутацију наше државе опасно да користи методе и помоћ Кремља у обрачуну са неистомишљеницима, Стефановић каже да власт у Србији не мари много за то, имајући у виду да гаји клијентелистички однос и према Истоку и према Западу.

“За њих је ‘обојена револуција’ и кад нека бака у продавници каже да је све поскупело. Заправо је реч о немоћи и штетном деловању режима који се понаша као двоструки слуга – некада Истока, а некада Запада. То се могло видети и сада, јер они не знају како да реагују на један потпуно органски и искрен бунт народа. Грађани су устали против власти и то су учинили сами, немају никакву подршку са стране и они немају одговор на то”, подвлачи Стефановић.

“Ако су Руси рекли – то мора да је озбиљно”
Да је важније него икад нагласити да постоји сарадња двеју служби указује и чињеница да је велики број учесника протеста против ископавања литијума проруски оријентисан и стога је неопходно нагласити да Руси нису за демонстрације.

“Јасно је да је Вучићу потребна и подршка с друге стране, а друга страна је увек спремна да пружи ту подршку. Кад он каже да су нешто ‘Руси рекли’, онда се овде то схвата озбиљно од стране великог број луди који воли Русију и гласа за њега зато што се представља као проруски политичар”, објашњава Јелица Курјак, бивша амбасадорка наше земље у Руској Федерацији.

Она наводи да захвалност званичника Србије руским тајним службама служи за прављење равнотеже, имајући у виду притисак који долази са Запада.

“Ми сад слушамо њихове приче како нас Запад ‘гњави’, како нешто траже и притискају нас, али да ми имамо другу страну којој се можемо окренути. Ипак, важно је нагласити да овакве поруке у највећој мери служе за унутрашње потребе и због тога је битно поменути Русе и њихове информације”, закључује наша саговорница.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Војислав Милованчевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар