Почетна » Зашто Вучић ни после четири и по месеца од избора не саопштава име мандатара и састав владе?

Зашто Вучић ни после четири и по месеца од избора не саопштава име мандатара и састав владе?

од Други Пишу
0 коментар

Избор мандатара и евентуално новог премијера Србије који се свео на два кандидата – Ану Брнабић и Милоша Вучевића, без коначног одговора о коме се ради и пролонгирања одлуке а самим тим и састављања Владе, саговорници Данаса оцењују као очекивано „одржавање вештачке тензије“ од стране председника Србије Александра Вучића.

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић у петак увече изјавио је да су два главна имена за место премијера Владе Србије актуелна техничка председница Владе Ана Брнабић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, напоменувши да ће о томе одлучити када се врати из Брисела, где га 18. августа чека разговор са косовским премијером Аљбином Куртијем.

Вучић је у недавном интервјуу за ТВ Прва навео да је задовољан радом премијерке Ане Брнабић, као и даље размишља о саставу Владе Србије, али да о томе одлучује странка.

Политиколог Бобан Стојановић верује да осим председника Србије нико други и не зна ко ће се наћи на месту премијера и министара, али да то представља замајавање грађана.

– Док год је Вучић број један у странци у којој нема ни броја два, ни три, ни четири, већ су сви далеко испод – онда и избор председника Владе овако изгледа. И наредне недеље ћемо добити име мандатара, а онда тек касније име министра – а суштински се сви замајавамо тиме, а знамо да одлуке неће доносити они и да нису ништа важнији од лањског снега, каже Стојановић.

Сужен избор за мандатара, односно истицање само два имена, и то Вучевића и Брнабић, за нашег саговорника је главни показатељ да Александар Вучић „особу број два“ не жели да прави нити у странци, нити у држави. Он остаје број један, а сви остали, као и до сада, биће далеко испод, јер ни, како оцењује Стојановић, ни Вучевић, а посебно не Брнабић нису профил личности за особу број два.

– Додатно, рекао бих да њихов избор значи да ћемо опет имати превремене парламентаре изборе најкасније на пролеће 2024. године заједно са локалним изборима у готово свим јединицама локалне самоуправе, наводи овај политиколог.

Председник Србије је и до сада куповао време, а то наставља да чини и овим поступком, али то није пресудни разлог због ког се откивање имена оног ко ће сести у фотељу председника Владе одлаже, оцењује политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

– По среди је нешто треће, куповина времена барем у овој ситуацији није главна. Кључни разлог је одржавање вештачке тензије и квази напетости у јавности и самој Српској напредној странци. Зато Александар Вучић даје на кашичицу нешто што је мање-више опште познато. За мене од почетка није било спорно да је Брнабић главни кандидат за премијера, иако се не може искључити из могућности да неко други буде мандатар, мада све сем тога да то буде Брнабић престављало би изненађење, наводи Вукадиновић.

Подсетимо да Српска напредна странка, односно коалиција „Александар Вучић – Заједно можемо све“ ни током кампање није имала истакнутог кандидата за премијера, иако је то устаљена пракса у изборним кампањама. Мада не мора бити правило, обично се носилац листе или онај који је на њој заузео прво место представља као кандидат за председника Владе.

У случају листе „Уједињени за победу Србије“ то је била Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде, у случају зелено-левог „Морамо“ Небојша Зеленовић, док су социјалисти отишли корак даље назвавши листу „Ивица Дачић – Премијер“ кандидовавши тако председника СПС Ивицу Дачића за ову функцију. У случају коалиције око СНС-а то би била Даница Грујичић, прва на овој листи.

И оне изборне листе које за место премијера нису кандидовали носиоца листе, јесу профилисали личности за које сматрају да би могли да обављају ову функцију, попут коалиције „Ајмо, људи“, која је као кандидата за премијера представила Горана Радосављевића.

Овакав однос СНС-а Вукадиновић сматра бизарним и каже да то представља завлачење грађана Србије, као и сопственог чланства, којима то, како наводи, очигледно не смета.

– То очигледно не смета, јер је тако било и претходних пута, не смета ни грађанима претерано, а ни СНС-у. Бизарно је што ни пре, ни после избора нисмо знали кандидата за премијера. То показује природу политичког система и стања код нас, где је потпуно неважно кога ће владајућа странка истаћи за председника Владе, јер се за све заправо. Тиме Вучић шаље поруку да није битно кога ће предложити, већ да је битно то да он води главну реч. Небитно је било и пре и после избора, а и сад, пет месеци након избора мање-више постоји минимално интересовање и тензије јер сви знају ко доноси одлуке, наводи он.

Војин Радовановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар