Почетна » Завршен самит у Охриду: Прелазак граница са личном картом, признавање диплома, краће чекање на прелазима…

Завршен самит у Охриду: Прелазак граница са личном картом, признавање диплома, краће чекање на прелазима…

од admin
0 коментар

 

Премијер Северне Македоније и домаћин скупа Зоран Заев изјавио је данас да је крајњи циљ регионалне иницијативе о „мини шенгену“ међусобно признавање свих докумената, укључујући ту и документе агенција за храну, факултетске дипломе и друго. Он је навео да усвојени акциони план предвиђа непрестани рад на међусобним границама како би се повећала пропустљивост, уз такође договорени прелазак граница само уз личну карту.

„Отворили смо иницијативу која ствара другачији Балкан од оног који познајемо“, рекао је Заев.

Он је истакао да је циљ иницијативе да се регионално удруживање искористи како би се грађанима обезбедио бољи живот, а такође и „скренула пажња Европе“.

„Балкан се мења на боље као место за живот и мења се тако да постаје значајнији фактор на европском континенту“, изјавио је северномакедонски премијер.

Вучић: Ништа боље није смишљено на Балкану претходних 30 година

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка о такозваном „малом Шенгену“, да „ништа боље није смишљено на Балкану претходних 30 година“.

„Овде нема ниједне ствари која може било коме да смета. Ово су крупне промене, и знам да то баш и није популарно у мојој земљи, али се не секирам. Нема ту никаквих Југославија, има само бољег и квалитетнијег живота за грађане. Можда ово нама неко уништи, али ће то свакако бити будућност“, рекао је Вучић у Охриду.

Он је навео један пример користи од договорених мера – када буду уведене фитосанитарне и ветеринрске инспекције на прелазима и када се омогући брже кретање камиона, уштеда ће, истиче, према подацима Светске банке бити 120 милиона вера – само од те мере.

„Када Северна Македонија и Србија имају исте инвеститоре, онда је лакше размена инжењера, радника и драстично се увећава привлачност све три земље за стране директне инвестиције. Радиће се и на зајединичким туристичким понудама, а пре краја Нове године биће могуће путовање без пасоша из Србије у Албанију, навео је Вучић.

Упитан да ли би прихватио неку алтернативу за пуноправно чланство у ЕУ, Вучић је рекао да су Србија и остале земље региона на европском путу, али и да не зависи све од њих самих.

„Нема потребе да се додворавамо. Сви хоћемо да будемо део ЕУ, то се није променило, али не зависи све само од нас. Немамо други пут осим европског, али најважнији пут за нас је живот наших грађана. Ми смо на европском путу али имамо очи, уши и умемо да живимо реалан живот. Оно што тражимо од ЕУ је само да кажу шта хоће са нама, ништа више“, изјавио је председник Србије.

Он је најавио је да ће прекосутра на ту тему разговарати у Паризу са француским председником Емануелом Макроном.

„Уз дозволу Заева и Раме, питаћу Макрона оно што је важно за њих, као и за мене, молићу за подршку на нашем европском путу и за овај пројекат“, рекао је Вучић.

Рама: Није сметња да премијер и председник Косова равноправно разговарају са свима

Албански премијер Еди Рама изјавио је да идеја ове иницијативе није да се рацепка Западни Балкан, већ да обухвати све државе овог региона. Он је рекао да на састанку у Драчу жели да види и Црну Гору и БиХ, који ће „желети да уђу у овај процес“, као и Косово.

„Није сметња да премијер и председник Косова равноправно разговарају са свима и договоре се о свим деловима овог споразума. Скоро пет година од почетка Берлинског процеса Косово није стављено под знак питања“, рекао је Рама.

Албански премијер је додао да ће на следећи састанак доћи и представник ЕУ за спољну политику Жозеф Барел. Он је навео да је документ који је био тема разговора унутрашња жеља, а не под патронатом споља.

На данашњем састанку били су присутни и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић. Он се нису изјаснили да ли ће државе из којих долазе ући у ову иницијативу.

„Свака иницијатива која се тицала економске повезаности региона у Црној Гори пролазила је кроз анализу – да ли убрзава европске интеграције земље и који бенефит доноси грађанима и привреди. Тако ће и ова иницијатива бити анализирана на нивоу институција и екперата, па ако се докаже да испуњава оба услова, разговараћемо“, рекла је Секулић и истакла да ће прилика за то бити већ у децембру у Драчу.

Денис Звиздић је изјавио да БиХ још нема став о овој иницијативи, као и да је потребно да институције БиХ буду упознате са њеним садржајем.

„Евроатлантске интеграције немају алтернативу, али остајемо снажно посвећени регионалним односима“, рекао је Звиздић.

„Први видљиви договор биће пролаз преко граничног прелаза Прешево“
Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да су разговори са председником Владе Северне Македоније Зораном Заевим и премијером Албаније Едијем Рамом били „веома добри“ и да ће први видљиви договор бити лакши пролаз преко граничног прелаза Прешево, а путовање у Северну Македонију и Албанију само са личном картом може се очекивати до Нове године.

Он је најавио да ће уз мале измене закона за све три земље моћи да важи иста радна дозвола, а да ће се ускладити и признање квалификација, што ће, како је додао „нама користити јер имамо проблема са радном снагом, а истовремено ће креирати страховито добар инвестициони амбијент јер шаљемо поруку стабилности и слободе кретања на простору где живи 12 милиона људи“.

Вучић, Заев и Рама потписали су у октобру у Новом Саду декларацију о слободном протоку роба, капитала, услуга и људи. Како је тада навео Вучић, циљ је да до краја 2021. буду створени услови да уз личне карте грађани прелазе било коју од три границе и обрнуто, као и да се скрати време чекања на границама.

Декларација потписана у Новом Саду заснива се на имплементацији 4 кључне слободе које су међународно прихваћене – слобода протока роба, капитала, услуга и људи

РЦЦ: Подржавамо све иницијативе о стварању јединственог тржишта

Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брега изјавила је данас у Охриду да та организација подржава све иницијативе које доприносе стварању јединственог тржишта у региону Западног Балкана, по узору на тржиште Европске уније, засновано на четири темељне слободе кретања.

„Такве иницијативе треба у потпуности да се угледају на моделе Европске уније, да створе одскочну даску ка нашој потпуној интеграцији у Унију. Хитно треба радити на одлучном уклањању баријера у нашем региону“, рекла је Брегу.

Инсајдер, Бета

Можда ти се свиди

Оставите коментар