Почетна » Здравко Понош: Предлог опозиције у Скупштини може да прође једино уз неку нагодбу са Вучићем

Здравко Понош: Предлог опозиције у Скупштини може да прође једино уз неку нагодбу са Вучићем

од Други Пишу
0 коментар

Председнички кандидат на последњим изборима и оснивач покрета Србија центар – СРЦЕ, Здравко Понош, рекао је синоћ у Крагујевцу да су последњи избори „оголили и власт и опозицију“.

Према његовој оцени, у ситуацији када је свет у „фази озбиљне прекомпозиције“, власт у Србији се опредељује да буде аутократија

– Овакве промене имали смо 1914., 1941., 1989., ми 1999. године. Неко паметан и промишљен може да сурфује на том таласу и искористи да надокнади све што смо пропустили а ми имамо шта да надокнадимо. Са овом влашћу то није могуће. Ова власт се опредељује да буде аутократија. Вучић би могао да подели одговорност и у једном моменту је изгледало као да он увлачи опозицију у тај свој амбијент. Сада изгледа да их увлачи да би их потрошио. Као што је потрошио и неке пре овога. И то је нешто у чему организација, Србија центар, коју сада градимо, свакако не би била спремна да учествује.

Понош, који је на априлским председничким изборима освојио преко 700 хиљада гласова, оценио је да је „свако ко верује да ће Вучић дозволити да у његовој Скупштини нека опозиција има предлог који ће бити прихваћен само зато што је добар, и да ће због тога добити подршку Српске напредне странке, у најмању руку наиван“.

– Ту подршку можеш да добијеш само ако направиш неки претходни договор са Вучићем за неку другу ствар, да ти њему направиш неки уступак. Од тога Србији неће бити боље, рекао је Понош.
Он је оценио да је „хватање корака са Вучићем лоше за Србију“ и то, како је рекао, не може да изађе на добро.

– То што Вучић од сто корака, који иду у лошем смеру, направи неколико у добром, није његова намера, него тактички гест. Или је потребно да заврши неку једнократну ствар за себе, или своју екипу. И то нема везе са добробити за Србију. И ако је то тако, наивно је да му се аплаудира за по неки од добрих корака у добром смеру. Има једино смисла да се не напада, али нема чему да се аплаудира. И свако ко мисли да ће тим аплаузом да охрабри Вучића да настави да хода у правом смеру, греши.

Здравко Понош који је био један од учесника трибине „Грађани и власт: Како и зашто се за све пита један човек“, која је у организацији недељника Време И портала Глас Шумадије одржана у Крагујевцу, рекао је да би такви разговори могли „добаце даље, него разговори у онаквом парламенту“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар