Почетна » Зелено-леви фронт захтева да се минимална зарада повећа

Зелено-леви фронт захтева да се минимална зарада повећа

од Други Пишу
0 коментар

Након одлуке Владе РС да повећа минималну зараду на 47 хиљада динара, Зелено-леви фронт / Не давимо Београд оцењује то као недовољно и захтева да минимална зарада буде 52.000 динара, односно да буде усклађена са минималном потрошачком корпом. У марту ове године, минимална нето зарада је била 40 хиљада динара, а минимална потрошачка корпа је износила 50 хиљада динара.

“То значи да више од 400 хиљада људи који данас у Србији примају минималну зараду и даље неће моћи себи и својој породици да обезбеде основне животне потребе. У протеклих годину и по дана, Србија је европски шампион у инфлацији и расту цена. Храна и основне животне намирнице су у Србији поскупеле за готово 50%, кирије у просеку за 30 до 40%, а поскупљење није заобишло ни струју и комуналне трошкове. ”, изјавио је Роберт Козма, народни посланик Зелено-левог фронта.

И додао је – “Уколико грађани који примају минималац не могу себи да приуште ни основне животне намирнице, онда их владајући режим намерно гура и држи у сиромаштву. Недопустиво је да грађани који поштено раде не могу да живе достојанствено од свог рада. Уместо да се власт уозбиљи и да се сви позабавимо мерама за сузбијање инфлације, они кажњавају оне који зарађују најмање. И притом им се подсмевају са фарсом око паризера, јер се не ради о томе да ли Вучић и министри воле или не воле паризер, него што су те намирнице недоступне за већину грађана који примају минималац.”

Министар финансија Синиша Мали је више пута обећао грађанима Србије да ће минимална цена рада бити изједначена са минималном потрошачком корпом. Међутим, апсолутно сваки пут је то обећање изврдао. Ни сада, синдикати и Унија послодаваца нису постигли договор око повећања минималне цене рада на седници Социјално-економског савета одржаној прошлог четвртка, а Влада РС неће послушати грађане и испунити захтеве синдиката. Ово је наставак праксе понижавања синдиката, радника и грађана Србије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар