Почетна » Зелено-леви фронт захтева одржавање посебне седнице о забрани ископавања литијума

Зелено-леви фронт захтева одржавање посебне седнице о забрани ископавања литијума

од Жиг Инфо
0 коментар

Зелено-леви фронт захтева да се организује посебна седница Народне скупштине на којој би се расправљало и одлучивало о Народној иницијативи за забрану ископавања литијума и бора на територији Србије.

Ову народну иницијативу подржало је преко 38.000 грађана Србије, као и многи стручњаци, академици и професори. Народном иницијативом грађани су се обратили народним посланицима, тражећи да се у Народној скупштини усвоји Закон о забрани ископавања литијума и бора на територији Србије, а режим је на најбруталнији начин украо и сакрио иницијативу спречавајући одржавање седнице. ЗЛФ је поднео кривичне пријаве против одговорних за ово кршење закона.

У тренутку када се наша рудна богатства распродају под изузетно неповољним условима, уз минималну рудну ренту, без икаквог размишљања о ризицима по становништво и штету коју ће направити животној средини, у држави у којој се не поштују закони, неопходно је на свим местима супротставити се оваквим пројектима. Србија већински не подржава пројекте Рио Тинта, што показују и најновија истраживања јавног мњења и зато се власт и плаши да се у Народној скупштини, уз пренос РТС-а, расправља о забрани ископавања литијума.

Грађани Србије су оправдано забринути за поштовање еколошких стандарда у овако високоризичном процесу ископавања руде литијума, али велико неповерење ствара и чињеница да су институције које би требало да бране јавне интересе, под потпуном контролом Српске напредне странке.

Можда ти се свиди

Оставите коментар