Почетна » Зеленовић оснива организацију „Зелени договор за Србију“

Зеленовић оснива организацију „Зелени договор за Србију“

од admin
0 коментар

 Опозиција у Србију покушава да пронађе најбољи начин за наступ на изборима који нас оочекују следеће године.

Зеленовић најављује једну нову политичку организацију која ће, како каже, стартовати следеће седмице. Наводи да 28 различитих организација из целе Србије, које су заједно правиле претходних шест месеци политички програм који су назвале „Зелени договор за Србију“ то и озваничити 5. јуна. То ће бити отворена грађанска платформа којој могу приступати и остале организације које деле вредности из програма, рекао је, гостујући у емисији Н1 Студио Ливе. Каже да ту платформу углавном чине локалне организације из целе Србије – Крагујевца, Ниша, Пирота, Лесковца…

Нама су у фокусу зелене политике, каже Зеленовић, додајући да је у питању једна прогресивна идеја, и да није само прогресивна за наш регион. Каже да се залажу за то да економија буде циркуларна, а не линеарна, да се ублаже неједнакости, да се створи прилика за нове, зелене послове, квалитетније образовање и лечење. „Суштина програма је да све што радимо – радимо заједно са грађанима, тај принцип директне демократије смо већ покушали раније у Шапцу… Хоћемо да грађани изаберу своје представнике непосредно, хоћемо да ти представници буду одговорни грађанима и да успоставимо оно што је највећи проблем овде – а то је базично поверење“, истиче Зеленовић. Истиче да се не боре само за еколошка питања.

На питање да ли ће заједно наступати на парламентарним изборима, каже да је ово групација која се припрема за те изборе, да су са другим партнерима у опозицији радили на платформи за преговоре. Идеја коју смо највише гурали је да се омогући једној телевизији која није на националној фреквенцији, да добије националну фреквенцију и да поштено ради, каже Зеленовић.

Оно што сам добио као информације, путујући по Србији неколико месеци, је да људи кажу – ви морате заједно. Он, с друге стране, наводи да не могу да наступају и да гласају за неке људе акоји са собом носе неки терет прошлости. Ми смо предложили, зато, решење да постоји модел који би нас довео до тога да се отвори простор за нове људе, да се нађу најбољи кандидати, да се направи договор са грађанима и да одатле прво изађе кандидат за градоначелника Београда, каже гост Н1.

Нови људи постоје свуда по Србији, истиче, наводећи да су прве тачке у њиховом програму – нова лица, Србија на Западу и решавање питања КиМ. „То су прве теме око којих смо се договорили па смо кренули да радимо на Зеленом договору“, наводи.

Наводећи да се мађарска опозиција, ипак, договорила иако је, како каже Зеленовић, медијска ситуација тамо и гора, они су успели кампању и све да воде преко Јутјуба. На питање зашто српска опозиција не може да се договори, каже – зато што се не договарамо с грађанима. „То договарање иде преко затворених врата, хајде сада да направимо договор и да отворимо врата и омогућимо грађанима да се изјасне, а ми да дамо решења“, истакао је.

На констатацију да је било договора да се бојкотују избори, а да је он касније изашао на локалне у Шапцу, Зеленовић каже да су морали да изађу на те изборе и да је то био део договора са грађанима Шапца. То није произвело последице било где другде осим у Шапцу, каже. За нас ти избори нису готови, још чекамо четири пресуде Уставног суда, које стоје у некој фиоци, на крају ћемо ми нашу правду потражити у Стразбуру, наводи Зеленовић.

Ако уђемо у процес предизбора заједно са грађанима и дођемо до кандидата за Београд или до кандидата за председника, тј. да омогућимо грађанима целе Србије да изаберу своје кандидате, наше шансе ће бити веће и да се изборни услови поправе, сматра.

„Ако изборни услови не буду добри, ми ћемо имати људе које смо кроз неки процес изабрали, који сутра могу да уђу у ванинституционалну борбу. Победиће они који иза себе имају грађане“, уверен је гост Н1.

Наводи да му грађани стално причају да би волели да виде нове људе, и да су му поручили да у опозицији сви морају да ураде три ствари – да се уједине, да изађу с новим програмом и да понуде нове људе. Понудићемо нове људе кроз процес предизбора, сматра.

На предизборима, у нашој политичкој организацији коју правимо, тако ће се долазити и до кандидата за одборника, и до кандидата за посланика, за градоначелника Београда, као што се ради у САД и модерном, уређеном свету који живи сто пута боље од нас, закључује Зеленовић.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар