Почетна » Жица и наставак протеста, градоначелник Лепосавића пети дан не излази из општине

Жица и наставак протеста, градоначелник Лепосавића пети дан не излази из општине

од Други Пишу
0 коментар

Најновија криза на северу Косова улази у другу недељу, грађани и даље протестују испред локалних општина, а новоизабрани градоначелник Лепосавића зграду општине у том граду не напушта већ пети дан.

Велики број људи окупио се данас у центру Грачанице на скупу подршке Србима са севера КиМ. С народом су и политички представници, а на митинг су пешке стигли и радници Дома здравља из Доње Гуштерице.

Подсетимо, Косовска полиција у петак 26. маја је насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике који су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали што је довело до незадовољства Срба и нових напетости.

У понедељак 29. маја је током протеста у Звечану дошло до сукоба између тзв. косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима Србима. Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Срби који протеклих дана мирно протестују у Звечану, Зубин Потоку и Лепосавићу захтевају да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

Од Срба ухапшених после сукоба у Звечану, двојица су и даље у притвору и пребачени су у јужни део Косовске Митровице.

Нови дан у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић започет је исто као и претходни – уз присуство већег броја грађана који протестују – са једне стране и бодљикаве жице, мобилне ограде и КФОР-ових војника са друге стране.

Највише припадника КФОР је и даље испред општинских зграда. Међутим, данас не носе штитове који су били део њихове опреме у претходним данима и много их је мање у односу на претходне дане.

Косовска полиција се углавном налази у самим зградама, а испред пропадници Кфора, јавља репортер Н1.

У Звечану је руководство средње школе која се налази у објекту где и зграда градске управе затражило да их пусте унутра како би узели сведочанства за ђаке, с обзиром на то да многи од њих треба да упишу факултете и то им је дозвољено.

У Зубином Потоку су такође грађани испред градске управе, Косовска полиција је испред саме зграде, а војници Кфора у околним улицама.

У Лепосавићу, где се већ пети дан налази новоизабрани градоначелник Љуљзим Хетеми, и даље је појачано присуство војника Кфора испред саме зграде, а она је ојачана новом бодљикавом жицом.

Јуче су представници Српске листе послали поруку градоначелнику да би он могао да напусти зграду и да неће правити проблеме, али да он, како су оценили, има инструкције из Приштине да не напушта ову зграду. То је нешто што се никад овде није догодило – да неко пет дана буде затворен у згради управе.

Грађани кажу да ће се окупљати у мирним протестима и наредних дана, а од главног захтева – да се косовска полиција повуче са севера – не одустају.

Foto printskrin N1

Н1 Београд, Ненад Божовић

Можда ти се свиди

Оставите коментар