Почетна » ЗЛФ подршка штајку просветара: Хитно изједначити плате са просечном платом

ЗЛФ подршка штајку просветара: Хитно изједначити плате са просечном платом

од Жиг Инфо
0 коментар

Зелено-леви фронт подржава штрајк просветних радника и њихову борбу за достојанствена примања и захтева да се свим просветним радницима повећа плата, да се почетна плата наставника изједначи са просечном платом, а да плата свих запослених процентуално прати ово повећање, као што синдикати и захтевају. Подсећамо да је у суседној Бугарској плата просветних радника за 30 процената већа од просечне плате.“Сматрамо да је изједначавање почетне плате наставника са просечном платом, као и пропорционално повећање за све запослене у просвети, минимум око кога не сме бити преговора. Наши просвестни радници морају имати добре услове рада како би могли да се посвете изградњи будућности нашег друштва, а то је образовање деце”, изјавио је Милош Јанковић из Зелено-левог фронта и поручио да без задовољних наставника нема срећне деце, спокојних родитеља и успешног друштва, и зато ће ЗЛФ стајати на протесту са просветарима.

Србија за просвету тренутно издваја свега 3,5% БПД-а, што је значајно испод европског просека. Примера ради, Финска и Словенија, које важе за државе са успешним образовним системима, за образовање опредељују више од 5,5% БДП-а.

Зелено-леви фронт подржава штрајк просветних радника за повећање плате за све запослене у просвети, ово би захтевало издатак од око 0,3% БДП-а, Србија би и даље била у значајном заостатку.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар