Почетна » ЗЛФ: Ширење Београда на води: Демонстрација силе СНС-а у корист инвеститора

ЗЛФ: Ширење Београда на води: Демонстрација силе СНС-а у корист инвеститора

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт упозорава јавност Београда и Србије да највиши органи ове земље намеравају да наставе са својим планом противзаконитог одузимања града Београђанима и Београђанкама.

У сусрет обележавању 76. годишњице од оснивања Новог Београда, Влада Србије је донела одлуку да по укусу и за финансијску добит приватних инвеститора измени лице не само Новог Београда, изграђеног на принципима супротним данашњем инвеститорском урбанизму, већ и делове Чукарице, као и делове Савског венца и Старог града.

Злоупотребљавајући Просторни план подручја посебне намене, који се примењује само за изградњу стратешки важних објеката, највиши органи ове земље планирају проширивање зоне Београда на води за запањујућих 327 хектара и стварање приватне стамбене зоне која нарушава Генерални урбанистички план, не обазире се на уништавање преосталих зелених површина у градском језгру, игнорише вољу својих грађана, препоруке и упозорења архитектонске и урбанистичке струке и игнорише законе.

Скрећемо пажњу јавности да ће се на овај начин обезбедити скоро двоструко већа површина земљишта за градњу приватизовањем земљишта у јавној својини. Грађани и грађанке више неће имати слободан приступ приобаљу, односно јавним просторима Београда, који постају простори комерцијалних садржаја, а не паркови, тргови и обале на којима грађанке и грађани могу бесплатно уживати у свом граду.

Овај удар на квалитет живота са несамерљивим последицама односи се и на урушавање еколошких потенцијала града, с обзиром на то да се прекомерном градњом стварају топлотна острва, односно повећање температуре у центру града чему сви који у овом граду живе могу посведочити.

Подсећамо да је пројекат Белграде Wатерфронт од самог почетка пратила нетранспаретност и коруптивне активностии које су кулминирале рушењем у Херцеговачкој 2016. године. Све везано за овај пројекат је демонстрација силе и политичко-економских циљева овог режима који грађане и грађанке ове земље доживљава само као препреке на путу за остварење својих приватних интереса.

Зелено- леви фронт, настао на борби за очување београдског приобаља из покрета Не давимо Београд, као и до сада – остаје на првој линији одбране нашег града од приватног и коруптивног интереса.

Можда ти се свиди

Оставите коментар