Почетна » ЗЛФ: Срамно је да министар здравља не верује пацијенткињама о условима у породилиштима

ЗЛФ: Срамно је да министар здравља не верује пацијенткињама о условима у породилиштима

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Како се наводи у саопштењу, Зелено-леви фронт пружа подршку пацијенткињама које су указале на нехумане услове у гинеколошко-акушерским клиникама и службама. Наводи се још и да пацијенткиње ових установа више од десет година директно Министарству здравља и свим надлежним органима подносе притужбе на лоше услове у здравственим установама, на које још још увек нису добиле нити један одговор.

  • Изјава министра здравља Златибора Лончара да су информације које јавност добија од пацијенткиња нетачне, злонамерне и злураде, још једном потврђује да Министарство здравља и Република Србија немају намеру да побољшају основне услове у здравственим установама. Више година Министарство здравља за све проблеме у гинеколошко-акушерским клиникама и службама криви пацијенткиње које су имале храбрости да јавно говоре о својим негативним искуствима”, каже Марина Мијатовић, народна посланица. “Пребацивање одговорности на пацијенткиње потврђује да Министарство здравља сматра да жене треба да ћуте и трпе нехумане услове у XXI и да им не верује када кажу да се у здравственим установама не осећају безбедно и сигурно”, додала је Мијатовић. У гинеколошко-акушерским клиникама и службама нема клима у свим просторијама, или су оне нефункционалне. Одговорност за малтретирање пацијенткиња је на оснивачу, као и онима који управљају здравственим установама.
    Министар здравља је рекао да је Министарство здравља уложило више од милијарду евра за десет година, али у постављање и сервисирање клима у гинеколошко-акушерским клиникама и службама сигурно није. ЗЛФ указује да је ГАК „Народни фронт“ у 2023. години спровео три поступка јавне набавке за расхладне уређаје и вентилацију – два су за набавку добара, један је за радове.
    Ако су нехумани услови у гинеколошко-акушерским клиникама где бораве пацијенткиње, заправо по светским стандардима и све климе раде, како тврди министар здравља, зашто је председник “наредио” набавку клима уређаја без поштовања прописа и процедура?
    Министру здравља који каже да ЗЛФ иза себе нема ништа, поручујемо да поред себе имамо храбре грађанке, које се јавно боре за боље услове у здравственом систему. Истичемо да не припадамо прошлости и да немамо одговорност за лоше услове у гинеколошко-акушерским клиникама и службама који су били пре 12 година, већ представљамо будућност у којој ће пацијенткиње бити поштоване као људска бића, наводи се у саопштењу ЗЛФ-а.

Можда ти се свиди

Оставите коментар