Почетна » ЗЛОУПОТРЕБА ВАТЕРПОЛА Људима мука од политике

ЗЛОУПОТРЕБА ВАТЕРПОЛА Људима мука од политике

од admin
0 коментар

Слика која је отишла у свет јесте ружна, али то је слика нашег живота – каже за „Блиц“ Петрашин Матијевић, спортски психолог, коментаришући звиждање државном врху на отварању ЕП у ватерполу.

Грађани 31 државе гледали су прексиноћ у директном преносу бруку Србије – звиждуке председнику Томиславу Николићу и министру спорта Вањи Удовичићу. Преко сајта Европске федерације водених спортова звиждуке је чуо цео свет.

Зоран Стоиљковић, политички аналитичар, сматра да је политика сама крива што је политизовала спорт, јер јој се то сада враћа као бумеранг.

– Политичари увек траже начин да узму део онога чему народ даје велику подршку. Али народ то не воли. Удовичић је дочекан бурним аплаузом, али чим је почео да спомиње политичаре, аплауз је прерастао у негодовање и звиждуке. То све говори – каже он.

И социолог Слободан Вуковић верује да жеља политичара да и спорт претворе у политичке поене нервира навијаче.

– Људи реагују када су изазвани, а то је била спонтана реакција. Они су дошли да гледају утакмицу, а не да слушају хвале на рачун политичара – каже Вуковић.

Петрашин Матијевић, спортски психолог, истиче да су људи незадовољни и емотивни и да тешко раздвајају живот од спорта.

– Спортске манифестације увек прикупе доста људи који су из својих реалности дошли на утакмицу, а уместо спорта, дочекала их је политика. Наравно да такав велики догађај није место за звиждање државном врху, али не изненађује ме, јер су трибине увек биле арене на којима се изражавају ставови. Група чини да се осећамо мање рањиви као индивидуе, па је лакше исказати незадовољство – каже Матијевић.

Vaterpolo reprezentacija Srbije

Милорад Кривокапић, председник Ватерполо савеза Србије, сматра да се без обзира на политичка гледишта некога из публике, мора поштовати функција председника државе.

– Звиждуци су били непотребни, поготово када је реч о оваквом такмичењу које је изузетно значајно за нашу државу – каже Кривокапић и додаје да је Николић у овом догађају учествовао као директор Организационог одбора, а не као председник државе.

Политички аналитичар Владимир Гоати оцењује да се баш у томе и крије највећи проблем.

Vladimir Goati

– Звиждуке је изазвало преплитање партијско-политичких и спортских функција. То је била спонтана реакција публике на то што се партије и њихова руководства налазе у руководствима клубова, савеза и спортских манифестација. У првој сличној ситуацији ће се исто догодити, а све то уопште не изгледа добро у очима света – каже Гоати.

Neizvesno 
da li je u pitanju 
montaža ili reklama za stranku

Мистерија ко контролише екран

Поводом фотографије са наводном рекламом СНС РТС је, реагујући на изјаву Раше Ристивојевића, председника Извршног одбора ЕП да је десни екран под контролим Јавног сервиса, саопштио да ту контролу има искључиво фирма “Скy Мусиц”. “Оператер на видео-миксеру је такође из ‘Скy Мусица’. У тренутку када је фотографија направљена, репортажна кола РТС-а још нису била укључена”, наводи се у саопштењу. У „Скy Мусицу“ ово демантују. „У моменту када се на екрану наводно појавила спорна фотографија наша видео-режија, а самим тим и могућност да емитујемо сопствени садржај, није постојала у Арени. Фирма ‘Атомик‘, коју смо ми ангажовали за организацију видео-режије, у датом тренутку још физички није поставила емисиону опрему и зато одговорно тврдимо да су наша овлашћена лица могла само да укључе или искључе екран, не и да емитују садржај на њему“, тврде у „Скy Мусицу“.

Čarls Kejter

Чарлс Кејтер

У САД је то скоро незамисливо

Чарлс Кејтер, Американац који последњих година живи у Србији, био је шокиран када је чуо да су навијачи звиждали председнику.

– То је баш страшно. У САД је то донедавно било немогуће замислити. Према председницима смо се увек опходили с поштовањем, слагали се с њиховом политиком или не. Ипак је то врховни вођа наше земље. Да сам присуствовао том догађају, био бих згађен таквим односом према председнику. Мада, и у САД се недавно десило нешто слично, када је Барак Обама извиждан на једној бејзбол утакмици. Али то је био скандал – каже Кејтер за “Блиц”.

У Амбасади САД, држави која слови за једну од оних у којој је функција председника неприкосновена, наводе да иако многи Американци веома поштују председника, има и оних који се с њим не слажу.

– Први амандман Устава САД гарантује свим Американцима право да изразе своје мишљење, укључујући и оне који се можда не слажу са председником – каже за “Блиц” Ерик Хејден, аташе за штампу Америчке амбасаде.

Горица Авалић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар