Почетна » Чавић за СК о суђењу: Позитиван помак у односима са ПСС

Чавић за СК о суђењу: Позитиван помак у односима са ПСС

од Други Пишу
0 коментар

Милорад Чавић, најбољи српски пливач у историји, био је на првом рочишту у Вишем суду у Београду поводом његове тужбе против Пливачког савеза Србије.

Чавић је на суд дошао у друштву адвоката, док је Пливачки савез Србије представљао председник Борис Дробац са адвокатом који заступа ПСС.

Олимпијски вицешампион из Пекинга покренуо је парницу против матичног савеза због административне грешке људи који су водили ПСС 2008. године због које је Чавић оштећен за близу 100.000 евра.

Милорад је у Кини 2008. године са 24 године освојио олимпијско сребро. Према тадашњој уредби стекао је право на спортску пензију од 35 године живота. Касније, у априлу 2009. је донета нова уредба по којој се пензија прима од 40. године.

Међутим, и тада за Чавића из ПСС није стигао на време одговарајући документ на адресу Министарства омладине и спорта. Тако ће вишеструки светски и европски шампион спортску пензију уместо са 35 почети да прима тек са 40 година, односно од маја 2024. године.

Његова највреднија медаља, на основу које се обрачунава пензија, је олимпијско сребро из Пекинга, које вреди две и по просечне плате у Србији, обрачунате за децембар претходне године. До сада је Чавић по овом основу оштећен за негде око 80.000 евра и та цифра ће до маја наредне године, када Милорад пуни 40 година, порасти на више од 90.000 евра.

Чавић је у разговору за Спорт клуб, који је и први писао о овом проблему, истакао да је задовољан како је протекло прво рочиште.

„Све је протекло много боље него што сам очекивао. Пријатно ме изненадио однос Борис Дробца, председника Савеза, који је био максимално коректан. Направили смо позитиван помак у односима који су баш били нарушени у протеклих неколико година. Грешка тадашњег руководства Савеза је очигледна и ја сам оштећен за велику своту новца. Мислим да ту нема неких великих нејасноћа и очекујем да се ово заврши у моју корист“, изјавио је Чавић.

Проблем за Чавића могла би да представља наплата онога што му припада. Ако Суд донесе одлуку да то мора да плати Пливачки савез Србије, то ће бити скоро немогућа мисија јер ПСС има годишњи буџет од 275 хиљада евра, који ће следеће године вероватно бити још мањи. Због грешке бивше администрације испаштао би цео пливачки спорт, који је генерално у великом проблему.

Занимљиво је да се о целом случају ниједном није огласило Министарство омладине и спорта коме је требало да се достави захтев за доделу националног спортског признања. Јасно је да су тадашњи људи из Пливачког савеза Србије погрешили, али исто тако се добро зна када је Чавић освојио сребро у чувеној трци са Фелпсом. Да постоји добра воља, све је ово могло да се заврши на господски начин, да Милорад добије оно што му припада. Ни мање ни више од тога.

Овако све је дошло до суда, а када ће и да ли ће и како Чавић добити оно што је зарадио у базену, остаје да се види.

Foto Clive Rose/Getty Images

Владимир Тодоровић   СпортклубН1

Можда ти се свиди

Оставите коментар