Почетна » Да ли ће се спортисти из Русије и Белорусије такмичити на Олимпијским играма у Паризу?

Да ли ће се спортисти из Русије и Белорусије такмичити на Олимпијским играма у Паризу?

Међународни олимпијски комитет (МОК)

од Други Пишу
0 коментар

Група од 35 држава, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку и Аустралију ће захтевати да руским и белоруским спортистима буде забрањено да се такмиче на Летњим олимпијским играма у Паризу 2024, како је 10. фебруара рекао литвански министар спорта.

Овај потез појачава притисак на Међународни олимпијски комитет (МОК) који готово очајнички жели да избегне да спортски догађај буде подељен ратом који букти у Украјини. Зашто?

Готово пуних годину дана од почетка рата у Украјини, 24. фебруара 2022. и нешто више од године пре почетка Летњих олимпијских игара у Паризу 2024. политичко питање већ се надвило над овим спортским догађајем. Да ли дозволити руским и белоруским спортистима да се такмиче на Олимпијским играма?

Последњих седмица председник Украјине Володимир Зеленски почео је да врши притисак на председника Међународног олимпијског комитета (МОК), Томаса Баха и председника Француске Емануела Макрона да искључе спортисте из Русије са наредних Олимпијских игара које ће се одржати у Паризу у јулу и августу 2024. Зеленски тврди да би допуштање спортистима Русије да учествују једнако подржавању „терора“, пише РСЕ.

У инвазији Русије на Украјину уништене су болнице, школе, стамбена насеља. Поремећен је приступ грејању, води и струју намерним нападима на кључну инфраструктуру. Уједињене нације (УН) процењују да је до средине фебруара 2023. убијено више од 7.000 цивила, стотине од њих су била деца. Групе за људска права документовале су доказе о ратним злочинима, мучењима, силовањима и погубљењима, које су починиле руске трупе.

Зеленски је на виртуелном састанку 10. фебруара на којем се расправљало о позиву на забрану руским и белоруским спортистима да учествују на Олимпијади у Паризу и истакао да је 228 украјинских спортиста и тренера смртно настрадало због руске агресије на његову земљу.

„Само присуство репрезентација терористичке државе је одраз насиља и безакоња. Не може се покрити лажном неутралношћу или белом заставом“, рекао је Зеленски.

Шеф МОК-а је нагласио да он „дели бол и саучествује у патњи“ украјинских спортиста, ипак, националне владе не би требале да одлучују ко учествује на међународним спортским такмичењима.

Говорећи на Светском шампионату у скијању у Француској, Бах је 12. фебруара рекао да „украјински спортисти знају колико делимо њихову бол и патњу и какве напоре улажемо да им помогнемо“, након готово 12 месеци руске инвазије.

Међутим, додао је: „Није на владама да одлучују ко може да учествује на спортским такмичењима јер би то био крај међународним спортским такмичењима и светским шампионатима и Олимпијским играма какве познајемо.“

Украјинска влада је љутито реаговала на најаву МОК-а из јануара да се „траже начини“ који би омогућили руским и белоруским такмичарима да учествују на Олимпијади под неутралном заставом.

Кијев наглашава да ће Москва тражити политичке предности преко учешћа руских спортиста и запретио је да ће се повући ако Русима буде дозвољено да се такмиче.

Председник МОК-а је инсистирао да су Олимпијске игре „мировна мисија“, преноси Гардијан.

Бах је такође навео да ће историја показати „ко више чини за мир, они који покушавају да врата држе отворена и комуницирају или они који желе да изолују и деле“.

Фер принципи

Међународне спортске организације и даље се носе с тим како да санкционишу Русију због инвазије на Украјину док се придржавају принципа фер-плеја и пружања прилике појединцима.

Руски спортисти су се већ такмичили под акронимом РОК (Руски олимпијски комитет) на неколико последњих Олимпијада због скандала и санкција са допинговањем.

Када су се у Пекингу одржавале Параолимпијске игре 2022, забрањено је спортистима из Русије и Белорусије да учествују након почетка рата у Украјини.

Руски министар спорта рекао је 11. фебруара да је позив Украјине да се руским спортистима забрани учешц́е на Олимпијским играма у Паризу 2024, који је добио подршку неколико земаља, „неприхватљив“.

„Покушај да се диктирају услови учешц́а спортиста на међународним такмичењима је апсолутно неприхватљив“, рекао је Олег Матицин.

Неутрална застава

Сједињене Америчке Државе су рекле како спортисти из Русије и Белорусије треба да се такмиче под неутралном заставом, али многе земље, нарочито у источној Европи супротставиле су се тој идеји.

Пољски министар спорта Камил Бортницзук је рекао да би и до 40 држава могло да одбије да учествују у Паризу на Олимпијади ако Русији и њеном савезнику Белорусији буде дозвољено да се такмиче.

Естонија је рекла да ће бојкотовати Олимпијаду, док је Олимпијски комитет Чешке истакао да се противи учешћу Русије ,али да неће бојкотовати.

Олимпијски комитети пет нордијских земаља су у заједничкој изјави рекли да се противе учешћу спортиста из Русије и Белорусије на Летњим олимпијским играма.

„Чврсто стојимо при свом ставу да не отворимо врата руским и белоруским спортистима и званичницима за учешће на међународним такмичењима“, стоји у саопштењу.

„Сада није право време за разматрање њиховог повратка, то је наш став.“

Олимпијски и параолимпијски комитети који представљају Данску, Исланд, Финску, Норвешку, Шведску и спортске конфедерације Гренланда, Фарских острва и Оландских острва објавили су изјаву након састанка 3. фебруара.

У саопштењу се наводи да су комитети такође поново потврдили своју непоколебиву подршку украјинском народу и како траже мир.

Међународни олимпијски комитет, како пише Франце24, је коначна инстанца која ће одлучити ко се такмичи на Олимпијади коју организује Француска.

Руски спортисти су се такмичили под неутралном заставом након скандала са допингом 2014. на Зимским олимпијским играма у Сочију.

 

Извор: РСЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар