Почетна » Горан Весић – Звездин џелат који оставља хаос и дугове

Горан Весић – Звездин џелат који оставља хаос и дугове

од admin
0 коментар

 Славље се одвијало иза кулиса, противно епидемиолошким мерама као још једна демонстрација орвеловског принципа да су „све животиње једнаке, али су неке једнакије од других“.

Почасни гост тог славља Горан Весић, појавио се славодобитно на журки иза огромних завеса ресторана у оквиру клупског хотела и како се веровало далеко од очију јавности.

А онда је све испливало на површину, снимци и фотографије су кренеуле да избијају са свих страна, а јавност која већ годину дана живи под мерама због борбе против злокобоног вируса се обрушила и на челнике и на фудбалере Црвене звезде, а посебно на Горана Весића као представника власти и неког ко би требао да се брине да се правила и прописи поштују.

И када је пукла брука, Весић је брже боље пожурио да изиграва жртву и сву кривицу свали на фудбалере који су се усудили да се у заносу због победе препусте слављу и доведу музику која је свуда забрањена. Немушто је Весић покушао да оправда свој боравак у ресторану незнањем да га тамо чека журка и да је он дошао само као пријатељ клуба да честита победу.

Убрзо је уследила и пријава за кршење мера са преправљаним датумом и казна за организаторе из фудбалског клуба, а Весић се покајнички извињавао грађанима јер је ухваћен.

 

„Велики сам звездаш. Своје емоције не кријем. После синоћне победе мог клуба над Партизаном и освојене титуле дошао сам у клупски хотел који се налази на стадиону у коме су били играчи, стручни штаб на челу са Дејаном Станковићем и руководство клуба са Светозаром Мијаиловићем и Звезданом Терзићем“, рекао је између осталог Горан Весић у свом правдању јавности, тврдећи да је отишао чим је музика почела.

А када је о „његовом клубу“ реч, та нераскидива веза са Црвеном звездом сеже далеко у прошлост, од кошаркашког до фудбалског клуба скоро две деценије у разним варијантама.

Све је почело крајем 2001. године када је Весић постао члан Управног одбора, а затим и потпредседник КК Црвена звезда. Клуб су заједно са Весићем тада водили Живорад Анђелковић, први човек Паркинг Сервиса, Драшко Петровић, први човек Телекома, и још неколико људи из владајућих странака. Тада је помпезно најављен пројекат „европска звезда“ који је за циљ имао повратак клуба на стазе успеха. Кренуло се у скупу авантуру, екипа је поверена Змагу Сагадину, а потписивани су играчи са озбиљном репутацијом који су вредели велики новац.

Све је остало само на спектакуларним најавама јер је у периоду Весићевог боравка освојен само један Куп, а боравак обележили скандали на терену и ван њега, и дуг који ће бити баласт око врата наредних осам година.

Весић је остао упамћен и по наводном сукобу на утакмици између Звезде и Војводине из 2004. године на којој долази до нереда, а кошкање са терена наставило се и у ложи где је дошло до фамозног обрачуна њега и Николе Гуровића, што је изазвало двојицу навијача Војводине па је дошло до вербалног дуела, а физички сукоб спречило је обезбеђење.

Од момената за памћење остала је и чувена утакмица Црвене звезде и Хемофарма исте године која је кулминирала уласком на терен читаве управе заједно са Весићем.

Утакмица Хемофарма и Црвене Звезде прекинута је пошто су звездаши због жестоког сукоба жандармерије са навијачима њиховог клуба на полувремену одбили да се врате на терен. У нередима је повређено 17 особа, једна теже, а приведено 21 лице. На терену су током акције жандармерије из Звезде остали само руководиоци – Живорад Анђелковић, Горан Весић, Игор Жежељ и Небојша Илић који су се жучно расправљали са челницима Хемофарма Душаном Керкезом и Марком Ивановићем. Препирка је трајала више од пола сата, а на крају је тим менаџер Црвене звезде Небојша Илић у званичан протокол уписао одлуку клуба са Малог Калемегдана да не жели да настави утакмицу јер се не осећају безбедно.

После великог незадовољства навијача, читава управа напушта клуб 2004. године, а последице њиховог боравка нанеле су праву катастрофу клубу, која је дуго била под велом тајне.

Наиме, 2010. године Владислав Лале Лучић излази у јавност са катастрофалним финансијским извештајем у којем се наводи да је главни рачун клуба у блокади од 2004. године када су га напустили Анђелковић и Весић.

„КК Црвена звезда на 65-годишњицу свог постојања се налази у најтежој ситуацији у својој историји и са дугом од најмање 12 милиона евра“, биле су Лучићеве речи.

Председник финансијске комисије клуба у то доба, Предраг Николић је открио да је клуб пословао уз помоћ неколико паралелних предузећа, али да је основни и једини рачун КК Црвена звезда у блокади још од 2004. године. По том рачуну, дуг клуба је 218 милиона динара, главница је 171 милион.

Почетком маја 2010. године објављен је фрапантан податак да је КК Црвена звезда на списку фирми у којима ће због дуготрајне блокаде рачуна аутоматски бити покренут стечај, који је објавила Народна банка Србије. Рачун је био у блокади све до 2012. године. Наиме, 3. јула 2012. године Привредни суд у Београду дао је потврду о правоснажности решења којим се усваја унапред припремљени план реорганизације КК Црвена звезда. На тај начин и званично је обустављен стечајни поступак над КК Црвена звезда. Тиме су такође одблокирани сви рачуни КК Црвена звезда који су били у непрекидној блокади од маја 2004. године.

Иначе, колико је амбициозан пројекат „европска звезда“ био и о каквим сумама се ради најбоље говори податак са почетка последње Весићеве сезоне у КК Црвена звезда када тадашњи први човек Живорад Анђелкович најављује буџет за актуелну сезону.

 

Кошаркашки клуб Црвена звезда је објавио планирани буџет за сезону 2003/2004, који износи 261.873.130 динара или око четири милиона евра. Ово је први пут да један клуб у Србији и Црној Гори јавно представи буџет и финансијско пословање. Сезона се завршила катастрофално, главни актери су побегли, а клуб…

Горану Весић искуство са кошаркашким клубом после којег је постао један од најомраженијих ликова међу навијачима Црвене звезде није био проблем да себи пронађе место у фудбалском клубу, перјаници читавог СД Црвена звезда.

Владан Лукић, бивши фудбалер Црвене звезде, постаје први човек клуба, а са њим стиже и Весић који постаје члан Управног одбора 2009. године и постаје један од најближих Лукићевих сарадника и на тој функцији остаје све до 2011. када подноси оставку на место у Управном одбору. Тада је саопштено да ће Весић бити распоређен на „неку од саветничких функција председника ФК Црвена звезда“. Са позиције званичног лица, Весић одлази у сенку, и улози саветника практично наставља да буде „све и свја“ у клубу.

Уз Весића је отишло још неколико чланова Управног одбора, а само две недеље касније члан Радне групе Небојша Човић излази са информацијом да је износ дуга 48,4 милиона евра.

„Што се тиче супруге г. Весића и тих анонимних пријава, извршили смо увид у ситуацију. Једно је г. Весић, са њим радимо посао и наставићемо то. Није добро ако дамо такве информације према његовој породици. Њен први уговор од 15. августа 2009. је Уговор о раду са „ФЦ Ред Стар цомпанy“ за нето износ плате од 74.772 динара или бруто 105.647,58 динара. Најновији уговор од 19. јануара 2011. је имао корекцију и одређено повећање, али је ту нето плата 83.476,80 динара, бруто 117.960,51 динар. То је на бази документације и није 5000 евра“, рекао је тада Човић и потврдио да Весић наставља да активно учествује у раду фудбалског клуба, објашњавајући улогу његове супруге као „рад у маркетингу“, демантујући непотизам.

Весић поново у први план искаче 2013. године када је као бомба одјекнула информација да је Специјални антикорупцијски тим МУП-а Србије отворио истрагу због малверзација у Црвеној звезди, која је за циљ имала разоткривање злоупотреба у раду бившег председника Владана Лукића и његовог саветника Горана Весића.

“У Црвену звезду инспектори су ушли у среду и тренутно се ради на прикупљању података. Одређена информација већ постоји, мањак новца је утврђен и сада се води истрага”, саопштено је тада у МУП-у Србије.

Докле се стигло са истрагом и шта је откривено, остало је непознато јавности, али моћ Горана Весића је само расла, а све оптужбе на његов рачун су падале у запећак. Две године од истраге у Црвеној звзеди затечен је тотални хаос.

Ситуација у ФК Црвена звезда је била катастрофална. После оставки већине чланова УО, клуб је у својству вршиоца дужности преузео Звездан Терзић а све се гласније се причало о могућности отварања стечаја, чиме би вођење клуба преузели повериоци.

Као кандидат за привременог првог човека клуба фигурирао је Горан Весић, тада градски менаџер Града Београда.

До тога на крају није дошло. Привремени управник Звездан Терзић остао је на челу клуба и до данас. У клубу ускоро започиње ренесанса, која доноси најбоље резултате у новијој историји. Шта се десило са хаосом, дуговањима, и тешко ситуацијом може само да се нагађа.

Горан Весич, данас заменик градоначелника Београда и даље је пријатељ клуба, човек који је на првој линији фронта када се славе успеси и први у бекству када ствари крену наопако као након прославе у којој је непланирано био ухваћен.

Душан Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар