Почетна » Бранислав Недимовић ухваћен у озбиљном кршењу закона

Бранислав Недимовић ухваћен у озбиљном кршењу закона

Његов избор прошао је „глатко“

од Други Пишу
0 коментар

Иако је Бранислав Недимовић члан Председништва СНС, што је неспојиво с његовом функцијом потпредседника у Фудбалском савезу Србију (ФСС), то није била препрека да бивши министар пољопривреде обавља ову функцију. Нико није видео ништа спорно у неспојивости две функције ни кад су делегати једногласно изабрали новог председника и потпредседника ФСС.

Будући да релативно брзо изашао из трке за председника ФСС, Недимовић је пружио подршку кандидату Драгану Џајићу који је постао председник и одлучио да у свој тим уврсти бившег министра пољопривреде. Од када је одлучено да Недимовић неће бити део нове Владе, са позиције члана Председништва СНС стигао је у можда и најбитнију фотељу у Старој Пазови, имајући у виду огромна овлашћења која ће имати.

Његов избор прошао је „глатко“, будући да је већина делегата једногласно подржала и њега и председника Драгана Џајића. Он је постао потпредседник, са широким овлашћењима, али и са очигледним кршењем актуелног статута ФСС.

У Статуту Фудбалског савеза Србије у члан 4 наводи се да су чланови неутрални по питању политике и релегије, те да ће обезбедити да и њихови чланови остану неутрални. Поред тога, додаје се да ће избегавати било који вид непримереног политичког мешања.

Коначно, у члану 40. Статута ФСС, у условима за чланство у органима савеза наводи се да не сме да буде у органима политичке странке и то: члан Главног одбора, Председништва и Извршног органа.

Као што је већ наведено, из анализе Статута ФСС види се да су функције у извршних органима неспојиви са функцијама попут чланства у Главном одбору или Председништву странке.

Управо је Недимовић члан Председништва СНС, што се може видети кроз „неколико кликова“ на сајту највеће странке у Србији.

Адвокат Никола Лакић каже да Бранислав Недимовић не би могао у исто време да обавља функцију потпредседника ФСС и члана председништва СНС-а, чиме се преко њега врши политички притисак на ФСС од актуелног режима.

„Статут ФСС чл. 40 јасно предвидја да не би могао да обавља функцију члана статутарног органа ФСС у овон случају потпредседника ФСС и члана предсесништва СНС-а. Такође Закон о спорту у чл. 33 јасно предвидја да члан управе спортске организације не може бити лице које врши функцију у политичкој организацији. Како Бранислав Недимовић у исто време седи у Председништву СНС-а и у фотељи потпредседника ФСС јасно је да он на тај начин крши закон и статут ФСС и да се на тај начин преко њега врши политички притисак на ФСС од стране режима Александра Вучића“, наглашава Лакић.

Саговорник Нове објашњава да ФИФА и УЕФА као кровне организације не трпе уплив политике у спорт, тачније фудбал и да се дешавало да су многи савези у свету били санкционисани због недозвољеног утицаја политичких странака и извршне власти у рад фудбалских организација.

„Могуће је и да ФСС у будућности буде санкционисан због недозвољеног утицаја режима Александра Вучића који се преко Бранислава Недимовића спроводи у фудбалској организацији. Именовање Бранислава Недимовића за потпредседника ФСС искључиво је одлука Александра Вучића који је свог човека од поверења поставио на ту функцију како би заједно са Синишом Малим руководио изградњом националног стадиона и како би на тај начин Александар Вучић преко њих двојице имао пуну контролу над тим пројектом.“, истиче Лакић.

Како тврди, осим што је непотребан, прескуп је пројекат у коме ће се спровести највећа пљачка у модерној историји Србије.

„То је суштина његовог именовања на ту позицију, све остало па и приче како ће он унапредити фудбалску организацију и Српски фудбал нису битне и неће се десити јер је изградња и уградња ј вези националног стадиона приоритет режима Александра Вучића“, закључује Лакић.

Председник Синдиката професионалних фудбалера „Независност“ Мирко Поледица напомиње да уколико је Недимовић члан Председништва СНС, тиме је дефинитивно прекршен статут ФСС.

„Ако је Недимовић заиста члан Председништва странке, он није могао да буде биран на било коју функцију у ФСС. У том случају Извршни одбор ФСС или Одбор за хитна питања ФСС морао би одмах да без одлагања разреши Недимовића са функције коју обавља у савезу“, поручује Поледица.

Иако је бивши министар пољопривреде Бранислав Недимовић био виђен за министра или чак за премијера, сви су били изненађени кад су чули да његовог имена нема на списку. Говорио је лидер напредњака Александар Вучић да су неки министри „подбацили“ и да нису добро радили, а да ли је мислио и на Недимовића, остаће мистерија.

Да се нешто чудно дешава у вези с Недимовићем, било је јасно уочи априлских избора. Тадашњи министар пољопривреде није био на листи Српске напредне странке, иако је на изборима 2020. био њен носилац.

Неколико месеци после избора, у августу, медији су објавили да је Недимовић изразио жељу да не буде у новој Влади Србије.

Недимовић је дуго „крчио“ пут у странци, а своје поверење давно је стекао код лидера странке Александра Вучића. Његов успон у СНС крунисан је местом у Влади кад је постао министар пољопривреде. У једном тренутку Недимовић се бојажљиво спомињао и као мандатар за састав нове Владе, на шта је он одговорио да „у новинама пише свашта, те да је само у кладионици виђен за мандатара“.

Иако је 2021. године био домаћин прославе напредњака, у октобру, Недимовић се није ни појавио на слави ове странке у октобру прошле. Није било никаквих саопштења због чега Недимовић није дошао на прославу, али многи су то доводили у везу с одлуком Вучића да Недимовић не буде више у Влади.

Од тада, учествује у раду странке и њеним активностима, а директно је укључен и у изборе у општинским одборима странке, на којима је практично координатор.

 

Данило Савић, Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар