Почетна » ДАН КАДА ЈЕ УМРЛА СФРЈ: Годишњица нереда на Максимиру (ВИДЕО)

ДАН КАДА ЈЕ УМРЛА СФРЈ: Годишњица нереда на Максимиру (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

На данашњи дан, 13. маја 1990. године, у свет је отишла слика нереда с неодигране фудбалске утакмице Динама и Црвене звезде на Максимиру.

Динамо и Црвена звезда 13. маја 1990. су требали одиграти утакмицу која није имала резултатску важност. У Хрватској су десетак дана пре тога одржани први вишестраначки избори на којима је побиједио ХДЗ с Фрањом Туђманом.

У једном моменту навијачи Динама провалили су на терен и кренули према Делијама. Тек тада се укључила полиција и почео је опрачун у ком је тада голобради фудбалер Загрепчана Звонимир Бобан, на центру, узео залет, скочио и ударио, полицајца. Био је то ударац који је у свету одјекнуо више него и један Бобанов волеј.

– Сећам се свега с поносном. Тада сам ризиковао каријеру, али неки други, безимени навијачи, јесу животе. Опет бих ударио оног милицајца, али нисам хтео бити никакав херој, само сам реаговао на неправду која је трајала годинама. Јунаци су ишли у рат, ми смо били само бунтовници“, рекао је Звонимир Бобан у једном од интервјуа.

Рефик Ахметовић је полицајац којег је Бобан ударио тог дана. Занимљиво, имао је слободан дан и није требао радити. Позван је на Максимир због страха од могућих сукоба. У једном од интервјуа присетио се свега.

„Могао сам убити Бобана. Напао ме на радном месту. Куже га је спасио јер га је одвукао. Ми смо покушали смирити ситуацију. Имао сам напуњен пиштољ и колеге су ме наговарале да му пуцам у леђа“ испричао је Рефик и додао:

„Нисам очекивао такву реакцију од Бобана. Неки су ме наговарали и након утакмице да „испегламо“ Бобана, али ја нисам хтео“рекао је Ахметовић.

Ипак то није била последња утакмица два клуба. Динамо је победио Звезду 3:2 и то 18. маја 1991. године, дан пре одржавања референдума о самосталности у Хрватској. Тада није било нереда, али није било ни Делија.

Тренер најтрофејније генерације Звезде, Љупко Петровић, рекао је како је тада постојао велики политички притисак и да је Динамо једноставно морао славити у тој утакмици.

Си-Ен-Ен је неодиграну утакмицу Динама и Црвене звезде 13. маја 1990. године уврстио међу пет утакмица које су обележиле светску историју

„Југославија је била на издисају и само се чекало кад ће све експлодирати. У Хрватској је пре утакмице Динама и Звезде на изборима победила странка која се залагала за независност. Догађаји 13. маја 1990. били су увод у најкрвавији сукоб у Европи након пораза нациста 1945. године.

Будућа звезда Милана Звонимир Бобан ударио је полицајца који је пре тога напао једног од навијача Динама“, написао је ЦНН.

Голман Црвене звезде Стеван Стојановић је о догађајима у Загребу рекао:

„Ништа прије утакмице није упућивало на то да ће бити нереда“ рекао је голман Звезде, са којим се нијхе сложио тадашњи нападач Динама Кујтим Шаља.

„Очекивао сам нереде, сви смо знали шта нас чека. Већ ујутро, док су Делије дивљале по Загребу, у себи сам имао немир. Била је велика мржња и све је било очекивано“, рекао је Кујтим Шаља који због суспензије није био у конкуренцији за ту утакмицу.

„Често се сетим тога дана, а драги Бог је хтео да не играм. Да сам имао право наступа у тој утакмици, можда бих био покојни Шаља. Као ни Звоне, не бих трпео ударање навијача и полицајци би ме можда убили“ додао је.

Друга верзија нереда је да су они били режирани од стране ХДЗ-а.

„Бобанов напад на полицајца изрежирали су ХДЗ и хрватске службе како би очистиле полицију од српских кадрова“, писали су српски медији.

 

Жиг Инфо/Агенције

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар