Почетна » Грци се окренули Арапима: Пропао план балканских земаља о кандидатури за организацију Првенства света 2030.

Грци се окренули Арапима: Пропао план балканских земаља о кандидатури за организацију Првенства света 2030.

У фебрару 2019. године громогласно је објављен договор Србије, Бугарске, Румуније и Грчке да се заједно упусте у кандидатуру за организацију Мондијала 2030

од Други Пишу
0 коментар

Грчка је одлучила да окрене леђа пријатељима на Балкану и да кандидатуру за организацију Првенства света 2030. поднесе са Египтом и Саудијском Арабијом.

У фебрару 2019. године громогласно је објављен договор Србије, Бугарске, Румуније и Грчке да се заједно упусте у кандидатуру за организацију Мондијала 2030. На састанку у Софији, документ о удруживању су потписали министар спорта у Влади Србије Вања Удовичић, бугарски министар спорта Красен Кралев, румунски министар спорта Константин Богдан Матеј и грчки министар спорта Јоргос Василеиадис.

То је био и последњи пут да се о амбициозном плану дуго ништа није чуло.. Вероватно из разлога што све четири земље заједно не испуњавају услове за организацију Мондијала. На пример, ниједна нема стадион капацитета од 80.000 гледалаца, колико ФИФА тражи за организацију прве и финалне утакмице завршног тунира.

О намери балканских земље да организују Мондијал 2030. никада се није огласио ни председник УЕФА Александер Чеферин. Словенац је у интервјуу датом пре неколико дана истакао подршку једино заједничкој кандидатури Шпаније и Португалије.

Грци се нису први досетили амбициозног пројекта и прихватили су идеју зачету у Саудијској Арабији која би требало да покаже колико је свет уједињен, јер би турнир први пут могао да буде организован на три континента, у Европи, Африци и Азији.

Појављивање Саудијске Арабије у причи о Мондијалу на три континента указује на дубоку умешаност Ђанија Инфантина у јединствени пројекат.

Све идеје које су Швајцарцу пале на памет – попут повећања броја учесника СП са 32 на 48, светско клупско првенства са 24 клуба, светске Лиге нација, Мондијали сваке две године – потекле су из Саудијске Арабије. Инфантино је од 2016. године председник ФИФА, а од 2017. се Саудијска Арабија појављује као битан „играч” на светској сцени. То је последица блиских веза Инфантина и саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана.

Инфантино се већ латио посла да организује Мондијал на три континента. Прошле седмице је боравио у Грчкој. Састао се са премијером Кирјакосом Мицотакисом и председнико ФС Грчке Панајотисом Балтакосом. Поред редовних тема о дугогодишњем ангажовању ФИФА на сређивању стања у грчком фудбалу разговарано је и о придруживању Грчке кандидатури Египта и Саудијске Арабије.

Инфантино мора брзо да наговори Грке, мада се чини да с тим неће имати много проблема.

ФИФА ће пријаве за кандидатуру за организацију СП 2030. примати до маја 2023.

Одлука које кандидатуре остају у процесу биће донета у септембру 2023.

Одлука о домаћину СП 2030. биће донета на Конгресу ФИФА 2024.

ЈУЖОАМЕРИКАНЦИ ФАВОРИТИ

Велики број земаља је показивао интересовање за организацију СП 2030. и временом одустајао.

Кина је одлучила да се преусмери на СП 2034, док су Енглеска, Велс, Шкотска,  и Северна Ирска и Република Ирска одустали и од Мондијала и решили да се кандидују за ПЕ 2028.

Фаворитом се сматра заједничка кандидатура Аргентине, Уругваја, Чилеа и Парагваја. Очекују да заједно обележе 100. годишњица првог СП у Уругвају.

Мароко ће поново покушати са самосталном кандидатуром. Рачунају да ће бити у предности и због тога што ће од последњег Мондијала у Јужној Америци, у Бразилу 2014. проћи 16 година.

Европа ће подржати заједничку кандидатуру Шпаније и Португалије.

Аустралија и Нови Зеланд организоваће СП 2023. за жене, па су најавили и удруживање за СП 2030.

ГРУДВА БАЧЕНА У КАИРУ

План о заједничкој организацији СП 2030. зачет је 4. августа у Каиру на састанку минисара спорта Египта, Грчке и Саудијске Арабије.

Ашраф Соби, министар спорта Египта, тада је потврдио да његова земља ради на добијању организације светског првенства, али је одбио да потврди да су у тај план укључене европска и азијска земља.

– Египатска држава има способности које је квалификују да буде домаћин светског првенства, али ово питање још увек треба да се размотри – додао је Соби.

 

Журнал

Можда ти се свиди

Оставите коментар