Почетна » ИГРАЋЕ ПОНОВО ЗВЕЗДА, ПАРТИЗАН, ДИНАМО, ХАЈДУК…: УЕФА ДАЈЕ ПАРЕ, лепе паре, за Лигу!? (ВИДЕО)

ИГРАЋЕ ПОНОВО ЗВЕЗДА, ПАРТИЗАН, ДИНАМО, ХАЈДУК…: УЕФА ДАЈЕ ПАРЕ, лепе паре, за Лигу!? (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Последња идеја о лиги најбољих клубова из регије долази из Македоније. Лига би се играла у другом делу сезоне, у УЕФА терминима, будући да ретки клубови из регије дочекају пролеће у Европи.

Давор Шукер, некедашњи фудбалски репрезентативац СФР Југославије, али и Хрватске, пошто је остварио циљ и ушао у Извршни одбор УЕФА, обавио је, како сугеришу комшијски медији, разговоре са Савезима република екс СФРЈ око организације регионалне лиге. Последња идеја о лиги најбољих клубова из регије долази из Македоније. Лига би се играла у другом делу сезоне, у УЕФА терминима, будући да ретки клубови из регије дочекају пролеће у Европи.

Пројект је нов, али идеја је стара. О њој се говори већ годинама, а највећа препрека био је благослов УЕФА. Према новом предлогу, лига би кренула 2018. године, а у њој би учествовали клубови свих земаља бивше Југославије, али и Албанија, Бугарска, Кипар, Грчка, Мађарска, Румунија и Турска. Ово са тимовима из земаља ван СФРЈ и даље није сигурно, али би Лига или, како спомињу, Балкански куп био под јурисдикцијом УЕФА и осим награда (2,5 милиона евра шампиону) имао би и проходност у Лигу шампиона и Лигу Европе.

– Балкански куп најраније може да почне у сезони 2018/19. године. Учествовало би укупно 16 клубова са простора бивше Југославије, а уколико би такмичење заживело, можда би било и проширено на Мађарску, Бугарску и још неколико земаља у окружењу. УЕФА разматра колико би износио наградни фонд, али нико од осам најбољих не би добио мање од 700.000 евра, док би први добио и 2.500.000 евра – објаснио је извор београдског Информера.

 

Наравно, безбедност фудбалера је највећа брига јер је за веровати да ће, као и у АБА лиги, гостујућим навијачима бити забрањено да путују у организацији клубова. Ово се, пре свега, односи на дуеле екипа некадашње „велике четворке“ – Звезде, Партизана, Динама и Хајдука из Сплита.

Што се тиче броја клубова који би партиципирали у тој лиги, њих би требало да буде 12! Србија и Хрватска имале би највише представника, три, можда чак и четири. Из Босне и Херцеговине би дошле две екипе, док би по једну имале Словенија, Црне Гора и Македонија.

 

(srbijadanas.com)

Можда ти се свиди

Оставите коментар