Почетна » ИПАК ЈЕ РЕПУБЛИКА? ФИФА примила Косово у пуноправно чланство

ИПАК ЈЕ РЕПУБЛИКА? ФИФА примила Косово у пуноправно чланство

од admin
0 коментар

Међународна фудбалска федерација ФИФА у петак је на 66. конгресу који се одржава у Мексико Ситију одлучила да прими Фудбалски савез Косова у пуноправно чланство те организације.

За примање Фудбалског савеза Косова у пуноправно чланство гласало је 86 процената чланица (141 за и 23 против).

Косово је тако постало 210. члан ФИФА.

ФИФА је у своје чланство примила и Фудбалску асоцијацију Гибралтара.

Косово је недавно примљено у Европску фудбалску унију (УЕФА), што је био услов за пријем у ФИФА.

Предлог да се Косово прими у ФИФА стигло је од Већа ФИФА, а објашњено је да је то у интересу фудбала и поред великих проблема на тој територији.

„Косово се суочава са изазовима, то је очигледно. Потребне су нове инвестиције. Има пуно финансијских изазова и ограничен је организациони капацитет. Али, упркос томе, тамо има очигледне страсти за фудбал и великог потенцијала. Косово испуњава све критеријуме“, рекао је члан Већа ФИФА Сенес Ерзик.

Председник косовског савеза Фадиљ Вокри захвалио је на подршци и свима који су аплаудирали одлуци.

„Моја земља је толико дуго чекала ову одлуку. Фудбалске вредности су одбрањене. Хвала свима“, рекао је Вокри после гласања.

У име Фудбалског савеза Србије Конгресу се обратио потпредседник Жељко Којић који је пре гласања позвао делегате да не признају Косово.

„Многи делегати су свесни нашег става. Као што сте и свесни, УЕФА је признала Косово, али тако што је прекршен статут. Постоје велике сумње у законитост те одлуке, а по нашем мишљењу је нелегална. Ово питање је требало да се склони са дневног реда. Косово није члан Уједињених нација“, рекао је Којић.

 

(n1)

Можда ти се свиди

Оставите коментар