Почетна » Хрватска се суочава са казном због усташких песама у Осијеку

Хрватска се суочава са казном због усташких песама у Осијеку

од Други Пишу
0 коментар

Пораз од Турске, први код куће у квалификацијама за Еуро у историји, могао би да не буде једини проблем фудбалске репрезентације Хрватске након меча на новом стадиону Осијека.

Мања група навијача је у току меча певала „Корак иде за кораком, млад усташа за барјаком. Бој се бије, бије, усташки се барјак вије за слободу и за дом“ што је после меча изазвало бес код селектора Златка Далића али и у самом Фудбалском савезу.

„Не разумем. Није ми јасно да дође група од 20 људи и поништи све што је 12.000 других направило. Чему то? Зашто? Ко то организује и ко за то одговара? Коме то треба? Не знам шта да кажем, не разумем“, рекао је Далић дан после утакмице.

Огласио се на ову тему и портпарол ФСХ Томислав Пацак:

„ФСХ апсолутно најоштрије осуђује све повике и величање усташтва и све врсте дискриминације и расизма. Тај мали број навијача не жели добро репрезентацији Хрватске, на крају крајева ни себи самима, очито не разумеју увредљивост и забрањеност тих повика. Свесни смо да полиција спроводи поступке. На време су препознали ситуацију и верујемо да ће се спровести све на сличан начин као на Рујевици, да ће одговорни бити идентификовани и одговарајуће кажњени. То је једини начин да се овакви повици на стадионима искорене“, навео је Пацак и изнео забринутост јер је ФСХ већ има две условне казне.

Додатни инцидент је спречила полиција, а све је снимљено и надзорним камерама.

У ноћи између суботе и недеље, пре него што је репрезентација стигла у Осијек, напознати починилац или више њих извели су ноћну акцију у којој је са спољне стране стадиона остављен транспарент са црвеним усташким У, испод тога је писало па прекрижено ХНС и додата порука „Има нас“.

Обезбеђење и полиција су на време уочили транспарент и уклонили га пре него што је репрезенација стигла на Опус арену.

Foto REUTERS/Antonio Bronic

Маја Тодић  Н1спорт

Можда ти се свиди

Оставите коментар