Почетна » Први тријумф, нови рекорд и сузе Иване Шпановић

Први тријумф, нови рекорд и сузе Иване Шпановић

од admin
0 коментар

Скоком од 6,98 метара наша рекордерка у скоку удаљ на Европском првенству у дворани у Прагу први пут освојила златну медаљу на великим шампионатима.

Трофејни низ Иване Шпановић на великим такмичењима у сениорској конкуренцији започет је пре две године светском бронзом, а настављен прошле новом бронзом на светском првенству у дворани и сребром на Европском првенству на „Лецигрунду” у Цириху и љубитељи атлетике с правом су се питали када ће наша рекордерка у скоку удаљ почети да побеђује на великим шампионатима и када ће прескочити седам метара.

На оба питања 24-годишња Ивана Шпановић, атлетичарка Новосадске Војводине и ученица тренера Горана Обрадовића одговорила је јуче у Прагу на 33. првенству Европе у дворани. Остварила је први велики тријумф и постала европска шампионка, а скок од 6,98 метара значи да ће граница од седам метара пасти веома брзо, већ на неком од такмичења на отвореном, а најбоље би било да то буде у августу у Пекингу на светском првенству.

– Јако сам срећна због златне медаље и новог националног рекорда. Надала сам се ће даљина бити заокружена и да ћу баш на овом такмичење успети да оборим ту магичну границу од седам метара, али и овим сам јако задовољна. Свакако овде није крај, ово је још само једна степеница више у мојој каријери, идемо даље да померамо границе – рекла је европска нова шампионка Европе Ивана Шпановић.

Сопствену границу Шпановићева је померила за шест сантиметара. Њен прошлогодишњи рекорд у дворани из Истанбула износио је 6,92 м (на отвореном је још 6,88 м) а победничких 6,99 м у Прагу је постигла у трећој серији, а одразила се тако прецизно да ју је од преступа делио само сантиметар. То је био крај борбе за титулу. Остале финалисткиње нису могле да угрозе Шпановићеву.

Неизвесност је трајала само две серије. Први скок Иване Шпановић био је од 6,80 метара уз 5 цм „луфта” од пластелина. Одлично за „отварање” такмичења, али Немица Зостене Тарум Могенара одговорила је још дужим скоком – 6,83 цм, а уз то одразила се 16 цм раније. Био је то укупан лет од 6,99 м, једнак оном који је наша рекордерка извела на митингу у Малмеу. У другом покушају Ивана Шпановић је преступила, а наговештај великог дуела са Немицом сасекао је њен већ описани трећи скок.

Светска шампионка у дворани и Европска првакиња на отвореном Францускиња Лесур није могла да се умеша ни у борбу за бронзу. После три преступа доскочила је до 6,73, али то јој је било довољно тек за пето место јер су се личним рекордима испред ње пробиле две Румунке – Ротару с 6,74, а 18-годишња Маринику је два пута поправљала европски јуниорски рекорд и с 6,79 м освојила бронзу.

Репрезентативка Србије је у три преостала скока покушала да савлада границу од седам метара, у четвртој серији скочила је 6,89, у петој 6,71 и у последњој 6,81.

– Не могу да опишем своја осећања. Не схватам шта се десило. Веома сам узбуђена и рике ми још дрхте. Знала сам да су моје шансе против Шпановићеве веома мале, али није ме то спречило да дам све од себе. Почела сам сјајним скоком и најбољим резултатом сезоне, а онда се све одвијало пребрзо. Говорила сам сам да ћу ризиковати, али скакала сам опрезно. А онда сам осетила умор, физички и ментални – било је виђење финала Зостене Тарум Могенаре.

Тренер Иване Шпановић, међутим, није био нимало изненађен исходом финала. Уочи квалификације реко је да норма од 6,65 м важи за све сем за његову ученицу, а уочи финала да се „само Ивана Шпановић пита”

– Све је било баш онако како смо очекивали. Апсолутно врхунско такмичење. Мало ме је слабијим скоковима изненадила светска првакиња Францускиња Лесур, а пријатно млада Румунка Маринику. Све остале биле су на очекиваном нивоу, а најважније је то што је и Ивана то била. Можда неко сад размишља о она два сантиметра колико је недостајало до седам метара, али нама није криво због тога. Важна је победа и титула првакиње Европе – рекао је у разговору телефоном Горан Обрадовић.

Тријумф Иване Шпановић, орошен сузама радосницама на победничком постољу, је први тријумф једне атлетичарке из Србије на Европским шампионатима у дворани и прво златно одличје уопште од тријумфа Драгутина Топића у скоку увис на шампионату у Стокхолму 1996.

Ж. Б.

—————————————–

РЕЗУЛТАТИ ФИНАЛА У СКОКУ УДАЉ

1. Ивана Шпановић (Србија) 6,98

2. Зостене Тарум Могенара (Немачка) 6,83

3. Флорентина Маринику (Румунија) 6,79

4. Алина Ротару (Румунија) 6,74

5. Елоиз Лесур (Француска) 6,73

6. Мелани Бушке (Немачка) 6,59

7. Карин Мелис Меј (Турска) 6,57

8. Аига Грабусте (Летонија) 6,54

—————————————–

Београд 2017. представљен у Прагу

Делегација Атлетског савеза Србије и Туристичке организације Београда представила је у Прагу наредни Европски шампионат у дворани, који ће се одржати у Београду у „Комбанк арени” од 3. до 5. марта 2017. Свечаности, коју је отворио градоначелник Београда Синиша Мали, присуствовали су Хансјерг Вирц, председник Европске атлетике, потпредседници Међународне атлетске федерације (ИААФ) и велика имена светске атлетике Себастијан Коу и Сергеј Бубка, који су започели изборну трку за председавањем ИААФ и многи други.

Поред градоначелника Београда о наредном шампионату Старог континента говорили су и Веселин Јевросимовић, председник атлетског савеза Србије, као и Асмир Колашинац, који је дан раније освојио сребрну медаљу у бацању кугле.

– За мене као освајача златне медаље из Гетеборга и освајача сребрне медаље из Прага, велика је част угостити врхунске атлетичаре у Србији. Ово је само доказ колико нас сада поштују у Европи и свету. Огромна је част за српски спорт, а поготово за атлетику да буде домаћин Европског првенства. Коначно ћемо имати прилику да заблистамо на домаћем терену, а ја имам и обавезу да не разочарам своју публику и да поновим позицију са Европског првенства у Гетеборгу, али са још бољим хицем – рекао је Колашинац.

Свечаност је завршена представљањем туристичке понуде и потенцијала главног града Србије.

 

(Политика)

Можда ти се свиди

Оставите коментар