Почетна » Пепе најстарији стрелац и кад се рачуна Куп шампиона, али Жиру онда још није најстарији међу Французима

Пепе најстарији стрелац и кад се рачуна Куп шампиона, али Жиру онда још није најстарији међу Французима

од Други Пишу
0 коментар

Прво вече у четвртом колу фудбалске Лиге шампиона обележили су и голови два ветерана.

Бритки португалски штопер Пепе има у опису задатака да спречава противничке играче да дају голове, што он бескомпромисно и чини, неретко и погибељно, али уме и да постигне гол. Пошто му то полази за руком и у позној каријери, улази у историју на запажено место међу дуговечнима.

На Светском првенству у Катару поткрај прошле године, рецимо, затресао је мрежу кад је Португалија слистила Швајцарску у осмини финала са 6:1. Не само да је тим поготком постао с 39 година, девет месеци и 10 дана најстарији стрелац у аналима репрезентације већ и најстарији у утакмицама на испадање на мундијалима, а други најстарији уопште, иза чувеног Камерунца Рожеа Миле, 42-годишњака у САД 1994.

Међу ретким Пепеовим головима претходна два у клупским такмичењима УЕФА били су пре пет година док је играо у Бешикатшу. Оба је постигао главом на центаршут свог земљака Рикарда Кварезме, а лопте су завршиле у мрежи Партизановог капитена Владимира Стојковића. Турски тим је у реваншу плеј-офа за Лигу Европе 2018. савладао црно-беле у Истанбулу с 3:0, а и прошао је даље пошто је у Хумској било 1:1.

Пепе се неколико месеци затим вратио у Порто, у којем је играо три године (2004-07), док га није узео мадридски Реал. Надахнуће из меча с Партизаном захватило га је у сусрету на стадиону „Драгао“ с белгијским прваком Антверпеном, дебитантом у Лиги шампиона. И његовој одбрани је умакао да главом постави коначан резултат 2:0.

То му је и европски првенац пред Портовом публиком. Претходна два поготка у дресу португалског великана, које је такође постигао у Лиги шампиона, били су на Ајброкс парку, Ренџерсовом дому у Глазгову, када је шкотски тим 2005. победио с 3:2. Тада је дао и свој један једини гол у еврокуповима ногом. Главом, што говори да му је скок јако оружје и у нападачким амбицијама, затресао је једном мрежу и као Реалов халф. Било је то у Лиги шампиона пре 11 година против дортмундске Борусије у Мадриду (2:2).

Гол против Антверпена имао је и историјску димензију. Постао је с 40 година и 254 дана најстарији стрелац, једини 40-годишњак, од када је 1992. покренута Лига шампиона. Надмашио је легендарног Роминог капитена Франческа Тотија, италијанског аса, коме је било 38 година и 59 дана када је затресао мрежу ЦСКА у Москви у јесен 2014 (1:1).

Пепе је најстарији и када се узме у обзир Куп шампиона, претеча данашњег такмичења најбољих клубова Европе, који је заживео 1955. Дојучерашњи рекордер је с 39 година, с 39 година, седам месеци и шест дана био Норвежанин Вили Олсен, двоструки стрелац у подвигу Фредрикстада на домаћем терену против Ајакса (4:3) у првом колу 1960 (у реваншу у Амстердаму 0:0).

Други истакнути ветеран је Оливије Жиру, коме голови и јесу посао, а француски ас по томе и у Милановом дресу делује као вино. Росонери су на Сан Сиру победили Пари Сен Жермен с 2:1 преокретом, а Жиру је победонсним голом у 50. минуту показао да је Лука Јовић, који треба да одмењује старог лисца, тренутно светлосним годинама далеко од виспрености свог саиграча, али бар има да му ко буде свакодневни узор.

Жиру је с 37 година и 38 дана постао најстарији Француз стрелац у Лиги шампиона. До њега је то звање с 36 година и 338 дана држао Лоран Блан, светски првак с репрезентацијом 1998, који је, будући да је у играчким данима деловао као командант одбране, у ствари био Пепе Манчестер јунајтеда. У сусрету с Олимпијакосом у Атини 2002, који је „црвеним ђаволима“ припао с 3:2, довео је госте у вођство с 1:0 главом.

иако је енглески великан предност и удвостручио, црвено-бели се нису предали па су и изједначили преко капитена Предрага Ђорђевића. Бод им је из џепа избио Пол Сколс у финишу утакмице, која се у Атини играла на стадиону Аполон Смирне, јер је пирејски „Караискакис“ подвргнут детаљној обнови због Летњих олимпијских игара 2004.

Жиру, првак света с Француском у Русији 2018, а финалиста у Катару, надмашио је Блана, али и даље није најстарији „галски петао“ који је постигао гол гледа ли се и кроз Куп шампиона. Још је то Анри Скиба и то не у дресу француског тима него швајцарског који је пресудио француском.

Скиба, трипут француски репрезентативац, био је један од јунака победе Шо де Фона у реваншу првог кола 1964. против Сент Етјена (2:1, први меч 2:2). Имао је 37 година и 62 дана. То значи да га Жиру неће надмашити и ако буде стрелац у следећем колу, када Милан 28. новембра дочека дортмундску Борусију, али хоће затресе ли Њукаслову мрежу 6. децембра на Острву.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Г. А.  Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар