Почетна » РАСУЛО У ЗВЕЗДИ Терзић напустио клуб: Навијачи тражили да одем, поклоњени новац не тражим назад!

РАСУЛО У ЗВЕЗДИ Терзић напустио клуб: Навијачи тражили да одем, поклоњени новац не тражим назад!

од admin
0 коментар

Досадашњи директор фудбалског клуба Црвена звезда Звездан Терзић је одучио да поднесе неопозиву оставку, али ће у црвено-белима остати као вршилац дужности до ванредних избора, заказаних за 15. септембар.

Звезду су почели да напуштају најпре чланови управног одбора, Славиша Кокеза, Бранко Радујко који је у управи био испред компаније НИС, затим Предраг Ћулибрк, који је поднео неопозиву оставку, а онда и Ивица Тончев, а све је кулминирало ванредном конференцијом за штампу коју је одржао Терзић.

„Тражили су навијачи да одем, поклоњени новац не тражим назад“

„У преподневним часовима поднео сам неопозиву оставку на место председника… на место директора Звезде. Одлазим јер су то од мене тражили навијачи и ја то поштујем. Одлазим и тужан и поносан. Тужан јер одлазим из клуба који волим и који ћу увек волети. Одлазим поносан јер сам дубоко уверен дао сам дао свој пун допринос и организационој и финансијској стабилизацији клуба. Радио сам часно и поштено, по 14 сати дневно, без плате првих шест месеци, записано је остало у клупској евиденцији колико сам свог приватног новца позајмио Црвеној звезди, и не тражим га назад – поклањам га“, рекао је Терзић.

У каквом стању је затечен клуб када је Терзић дошао

„Да ли се могло боље? Вероватно је могло, јер увек се може боље“, рекао је Терзић и додао: Не могу а да јавност не подсетим на неке чињенице. Клуб сам у јуну просле године затекао у следећем стању:

– преко 50 милиона евра дуга
– рачун у блокади 2,2 милиона евра
– преко 250 издатих меница које чекају нове блокаде
– изгубљена лиценца за УЕФА такмичење
– сви играчи због великих дугова пред арбитражном комисијом
– извршне пресуде ФИФА и ФСС преко 2,5 милиона евра
– били смо без икаквог очекиваног прихода

Закључак финансијског ревизора прошлог лета је гласио да је Црвена звезда пред банкротом, и да јој нема спаса. Клуб је био клинички мртав. Тада сам представницима медија рекао да нисам мађионичар, да нас чека тежак период, али да морамо спасити клуб. Тада нико није помињао шампионску титулу, било је једино важно да се клуб не угаси. Тражио сам само време и стрпљење.

Каква је ситуација данас?

Годину дана касније, стање је следеће, према Терзићевим речима:

– дуг је смањен на 40 милиона евра уз констатацију да је промењена структура дуга и да преостали дуг не оптерећује текуће пословање клуба и само такмичење
– рачун није у блокади
– није издата ниједна нова меница
– добијена је лиценца за УЕФА такмичење
– клуб није задужен ниједним новим кредитом
– играчи Црвене звезде не туже клуб арбитражној комисији
– немамо ниједну пресуду ФИФА и ФСС
– имамо обезбеђен стабилан извор прихода за наредни период
– са компанијом Газпром смо потписали нови вишегодишњи уговор а очекујемо и потписивање анекса истог
– имамо 5 квалитетних младих играча од чијих трансфера клуб очекује озбиљан приход у наредном периоду
– имамо јасан план како да укупан дуг до краја године спустимо на испод 35 милиона евра“, рекао је Терзић.

„Звезда је данас стабилан клуб са јасно утврђеном стратегијом“

„Ова управа иза себе има озбиљне резултате у протеклих годину дана у сегменту стабилизације клуба. Створена је основа за бољу будућност клуба. Све ово што вама сада кажем, рекао сам пре три недеље на скупштини клуба када сам подносио извештај за протекли период и план за наредни период. И добили смо апсолутну подршку за све изречено. Представник навијача је за скупштинском говорницом рекао да је ова управа боља од свих предходних. Шта се десило у ових протеклих 15 дана? То је питање на које немам одговор. Као што немам одговор зашто је прошле године после освојене шампионске титуле клуб напустио највећа легенда нашег клуба Драган Џајић. Иако је Џајић био задужен само за спортски сектор, поднео је оставку због недобијања лиценце за УЕФА такмицење, а тадашњи подпредседник клуба који је био задужен управо за пословни и финансијски део и за добијање УЕФА лиценце је остао у клубу, и сада га медији помињу као будућег председника Црвене звезде. Много нелогичности!

Свестан сам да је Звездашка јавност разочарана због освајања другог места у прошлој сезони, али треба да поставимо питање, да ли је освајање шампионске титуле уопште био реалан циљ у ситуацији у којој смо се налазили. У једној реченици ћу рећи суштину: – Ми смо перманентно били у раскораку између жеља и могућности. Између разумљиво велике жеље звездашке јавности да се побеђује и проблема са којима се клуб суочавао у свакодневном пословању“, навео је Терзић..

„Направи од ливаде дворац, али нема материјала, снађи се“
„Често сам се осецао као да ми неко казе: видис ову ливаду? Е ту направи дворац! А ја питам има ли неки материјал, они казу нема, али снадји се, направи“, каже досадашњи директор и додаје:

„Уверен сам да ће Црвена звезда у следећој сезони много боље изгледати у такмичарском смислу. Ово је сезона где смо и на скупштини клуба рекли да је главни циљ освајање шампионске титуле. Миодраг Божовиж је један од најбољих тренера на овим просторима и био је жеља Црвене звезде и у ранијим периодима. Успели смо да га доведемо. Божовицћ је дата пуна слобода у избору сарадника, нових играча, метода рада и свега осталог. Са разлогом смо се надали шампионској титули. Доведена су четири квалитетна странца а планиран је долазак још четири квалитетна појачања“.

„Не сме да нам се понови испадање од Казахстанаца“
„Свестан сам да је звездаска јавност разочарана И испадањем од казахстанског клуба из европског такмичења. И то Звезда никада више не сме дозволити. Свестан сам и да је Црвена звезда слабо одиграла прве три утакмице домаћег шампионата. Али стварно има и реалних оправдања за ове слабе игре и резултате“.

О тренеру, навијачима….
„Календар такмичења је направљен у раскораку са прелазним роком и многа појачања која су дошла нису имала право да играју или су дошла неспремна. Због императива резултата стављени су да играју што је резултирало бројним повредама. Против Металца смо играли утакмицу без 10 играча а против Радничког без 6 играча“, навео је Терзић и додао:

„Тренер Божовић има специфичан систем рада по коме му екипа касније улази у форму да би екипу касније што дуже држао на неком оптимуму, и ми смо знали да ће у почетку бити тешко. И многи Божовићеви сарадници су нам рекли да ако издржимо почетак и не сменимо га, бићемо шампиони. Божовићу морамо дати времена. И ова управа му је дала време и пуну подршку да настави са радом. На састанку са навијачима који смо као руководство клуба имали пре 20 дана везано за постављање директора омладинске школе, рекао сам да да смо можда погрешили што смо прошлу сезону потрошили на враћање наслеђених дугова и стабилизацију клуба. Требали смо се фокусирати само на освајање шампионске титуле макар и уз повећање дугова јер ће јавност о нама судити само на основу спортских резултата. Рекао сам им да звездашку јавност не занимају Звездине пословне књиге нити да ли је Звезда дузна 50 или 60 милиона евра. Звездашку јавност интересују само победе и титуле. Навијачи су били јединствени да није тако, да је њима најважније да се клуб стабилизује на дузи рок и да се настави са домаћинским пословањем и смањењем дуга по цену да се опет не освоји титула.

Међутим, после три недеље све се променило. Одједном траже резултат одмах. Разочарани су. Када су их поједини чланови УО питали шта замерате управи и зашто тражите оставке иако сте пре три недеље на скупштини дали пуну подршку и извештају и плану за наредни период, они су одговорили да екипа слабо игра. На то је тренер Божовић одреаговао понуђеном оставком! Они су му одговорили да он треба да остане и да има њихову пуну подшску али да управа треба да иде. Шизофрен захтев, како су сами прокоментарисали. Поготово што се све десава после само три утакмице, а 34 утакмице су пред нама. Познавајући снагу навијаца, УО није желео да се конфронтира са њима и донео је одлуку да се 15. септембра распишу превремени избори на свим нивоима који ће се одржати најкасније у року од 30 дана од дана расписивања. Навијачи нису задовољни ни таквом одлуком него траже оставке одмах и да комплетна управа иде из клуба. Ја сам њихову жељу услишио. Поднео сам оставку.

Закључак, без могућности за питања

„Иако је било предлога да сви органи напусте клуб и да клуб уведемо у један формално правни ћорсокак, одлучио сам да као законски заступник клуба изврсавам своју законску обавезу све док скупстина клуба не изабере друго лице овласцено за заступање. За то време, у техничком мандату, стојим на услузи клубу да се не би блокирао његов рад.

Иако су јуче, због најаве великог броја оставки чланова УО, стопирани сви разговори око доласка нових играца, желим да вас обавестим да је председник Мијаиловић наставио разговоре са Доналдом и Плавшићем и очекује се њихов долазак данас или сутра како би већ у недељу могли да играју против Вождовца.

Желим да обавестим јавност да смо обавили разговоре са тренером Божовићем са циљем да га охрабримо да настави да ради и да свој останак у клубу не везује за останак ове управе.

Искористио бих ову прилику да се захвалим председнику Мијаиловићу и као човеку и као председнику, захвалио бих се члановима УО на изузетној сарадњи у протеклом периоду, и посебно желим да се захвалим свим запосленим у клубу на разумевању и посвећености коју су показали у периоду који је иза нас. Желим да се захвалим играчима И стручном штабу уз јасну поруку да Звезда мора побеђивати.

Новом руководству које буде изабрано на предстојећим изборима желим успешан рад дубоко уверен да ће наша Црвена звезда у овој сезони освојити шампионску титулу.

И на крају желим да се захвалим и вама, представницима медија на изузетно коректном односу који сте имали према Црвеној звезди и мени лицно. По први пут вам нећу одговарати на ваша питања И надам се да ме разумете. Хвала свима“, закључио је Терзић.

М. Милошевић / Д. Николић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар