Почетна » Српкиње прижељкују историјску победу над Рускињама на ЕП

Српкиње прижељкују историјску победу над Рускињама на ЕП

од admin
0 коментар

 

Јер, Српкиње су у уторак забележиле и 20. узастопну победу на шампионатима Европе, а непоражене су још од 3. октобра 2015. године, када су у Ротердаму у полуфиналу изгубиле баш од Русије.

И занимљиво, Русија је једина репрезентација са којом је Србија играла на ЕП, а да је никада није савладала.

„Можда је време да се и то догоди, али мораћемо да играмо много боље, како бисмо остварили победу“, рекао је после меча против Азербејџана селектор Србије Зоран Терзић.

„И даље нисам задовољан игром, надам се да ће девојке схватити да ниво који приказујемо није довољан за оно највише“, каже кормилар српског брода, коме је ово јубиларно десето сениорско првенство Европе.

А и Србија и Русија (некада и Југославија и СССР) су десет пута играли на шампионатима Старог континента, а однос победа и пораза, после уводне приче закључујете – износи 0:10! Од 2015. и последњег сусрета на ЕП, било је доста међусобних одмеравања снага ових селекција. Онај најважнији, четвртфинални на ОИ у Рију, добиле су Српкиње. Последња два припала су Рускињама, које и у Београду желе да изненаде.

„Дошле су у подмлађеном саставу, али са неколико фантастичних играчица, међу којима се посебно истиче млада Арина Федоровцева. Мораћемо да пронађемо начина да је зауставимо“, каже Терзић, који ће наредне сезоне у Фенербахчеу бити тренер и Федоровцевој, али и коректору Русије, Ани Лазаревој.

А што се тиче Рускиња, оне имају много проблема на овом Шампионату. Прво је пет играчица из Токија (Гончарова, Королева, Фетисова, Воронкова, Подкопајева), уз подршку Савеза, добило дозволу да пропусте ЕП. Пошто је ова одлука стигла прилично касно, селектор Бусато је са ширег списка од 24, морао да пронађе оне које су макар мало тренирале. И пронашао их је тринаест.

Међутим, правила налажу, или можете да доведете 14, или 12 играчица, па су се Руси одлучили на мањи број девојака у авиону за Београд. Да једна невоља никада не иде сама, стигла је повреда средњег блокера Јулије Бровкине у мечу против Француске, па сада италијански стручњак на кормилу Рускиња има на располагању само 11 играчица. Међутим, и такве су опасне!

Разлог за оптимизам у табору Србије, представља и чињеница да ће на терен и Маја Огњеновић. У уторак је осетила малаксалост, па је пропустила меч против Азербејџана, али је у среду одрадила преподневни тренинг.

А по речима организатора, трибине „Штарк Арене“ за меч између Србије и Русије биће најпуније од почетка Европског првенства. Отвориће се и „ниво-400“, па се очекује више од 12 хиљада гледалаца!

Игор Јагличић     Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар