Почетна » Тринаестогодишња Нина је остварила свој сан: Она је најбоља млада каратисткиња на Балкану

Тринаестогодишња Нина је остварила свој сан: Она је најбоља млада каратисткиња на Балкану

од Други Пишу
0 коментар

Нина Мацура (13) је девојчица која је остварила свој сан да освоји злато за Србију и да подигне српску тробојку на победничком постољу.

Нина је пре неколико дана тријумфовала на Првенству Балкана у каратеу које је одржано у Истанбулу. У конкуренцији од 41 такмичарке из 12 земаља млада Београђанка била је убедљиво најбоља и кроз серију борби без пораза се пласирала се у финале.

У полуфиналу је била боља од репрезентативке Хрватске, а злато је освојила у борби са Гркињом.

„Сан сам почела да сањам још у првом разреду када сам кренула на карате тренинге. Претходно сам у вртићу, у школици каратеа упознала тренера Марка Ристивојевића који ми је пренео љубав према каратеу. До 3. разреда бавила сам се катама у којима сам била успешна, али оне су ми биле само загревање за борбе којима се бавим од 2021.године, када сам стекла узрасни услов“, прича нам млада шампионка Балкана.

Четири године заредом, од како је кренула да се бави борбама, Нина је првакиња Београда и екипно и појединачно.

На првенству Србије такође је четири године заредом освајала прва места. Први пут је позвана у репрезентацију да представља Србију на првенству Балкана, највишем нивоу такмичења за њен узраст, још 2021. године.

„Првенство Балкана тада је било у Поречу. Спремала сам се озбиљно, скидала килажу да бих ушла у одређену категорију, и на сам дан поласка на такмичење тест је показао да сам позитивна на корону. Два пута у животу сам највише плакала. Тада од туге што не идем, и сада у Истанбулу од среће када сам освојила злато за Србију – кроз смех нам прича Нина.

На првенству Балкана у Београду 2022. и у Бару 2023. злато јој је измакло, оба пута осваја бронзу..Недостајала јој је спортска срећа. Али зато долази 2024. и првенство Балкана у Истанбулу где коначно остварује свој сан. Нина је шампион и бројних школских, националних и међународних такмичења. Не постоји турнир на коме је учествовала, а да није узела медаљу, и то углавном златну.

Љубав према каратеу пренела је и на млађу сестру Ану (9) која је поред досадашњих веома успешних резултата у катама од ове године прешла у борбе и одмах освојила титулу првакиње Београда и Србије.

 

Нина истиче да и поред њеног рада, труда, жеље и воље за успесима, свих ових медаља не би било да поред себе нема тренера Марака, тренерицу Александру, али и њене другаре из карате клуба „Победник 011“ који је већ трећу годину заредом најуспешнији у Србији.

Нина и њени другари су, поред успеха у каратеу, и одлични ђаци који освајају бројне награде на такмичењима из различитих школских предмета на општинским и државним такмичењима.

Foto: Privatna arhiva

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар