Почетна » ВИДЕО Највећа крађа у историји Мундијала: Председник ФИФА био бесан због тог што је судија урадио Југославији, а сцена са полицајцем се не заборавља

ВИДЕО Највећа крађа у историји Мундијала: Председник ФИФА био бесан због тог што је судија урадио Југославији, а сцена са полицајцем се не заборавља

од Други Пишу
0 коментар

Многи ово и даље виде као највећу крађу у историји Мундијал, чак 93 године касније.

Тај Мундијал у Монтевидеу привукао је пажњу многих навијача, а поготово меч полуфинала између Југославије и Аргентине.

Југославија је након херојске победе над Бразилом 2:1 и тријумфа над Боливијом 4:0 прошла у полуфинале где се на путу ка борби за титулу налазио Уругвај. И сјајно су отворили меч, Ђорђе Вујадиновић је погодио гол за 1:0 након само четири минута, али су Уругвајци успели да преокрену на 2:1 до 20. минута, када је настао хаос.

Прво је Југославији поништен гол, а потом су Уругвајци стигли до убедљивијег вођства након што је наводно лопта изашла ван граница игралишта, а један полицајац је вратио у поље игре након чега су стигли до новог поготка. На крају, 6:1 и пролаз у финале. Но, то није једини скандал, пошто је пре сусрета Југославије и Уругваја исти судија, Алмеида Рега, направио грешку на мечу Француска – Аргентина, када је досудио крај меча шест минута пре истека 90. минута, у тренутку када је Француска имала шансу за 1:1.

Може само да се наслућује како би данас изгледала историја српског и светског фудбала да је жреб за полуфинале другачије поделио парове.

Југословенска селекција је за противника добила домаћу репрезентацију. Уругвај је имао подршку 100 хиљада фанатичних навијача и пристрасног судије Рега из Бразила, али су се наши момци брзо разиграли и Вујадиновић је већ у четвртом минуту постигао гол. Десетак минута касније, мрежа домаћина се још једном затресла, али је судија поништио гол због наводног офсајда.

Уругвајци су осетили своју шансу и убрзо изједначили, а затим и повели голом, који је и данас незаобилазна тема у свим хроникама Мундијала. Напад Уругваја завршен је неуспешно и лопта је отишла ван терена, у гол-аут, одакле ју је један полицајац вратио у игралиште, а Анселмо спровео у мрежу… На опште изненађење, судија Рего показао је на центар за вођство домаћина (2:1).

Репрезентативци наше земље нису поклекли, заиграли су најбоље што су умели, али Уругвајце више ништа није могло да заустави. Погурани судијом, меч је завршен убедљивом победом (6:1).

После утакмице, светска штампа била је једногласна у извештајима да је полуфинале неправедно завршено.

Мађарски „Немзети спорт” је писао:

„Југославија је била боља од Уругвајаца… Тај резултат је једна неправда.”

Енглеска штампа опширно је критиковала Уругвајце и судију, за кога је писала да је „подмићен” због тога што је победа „формално украдена”.

Французи су писали да је бразилски судија био „све само не непристрасан”.

Др Пеликан, председник ФС Чехословачке:

„Југословенска репрезентација учинила је врло успешну пропаганду своје земље и европског фудбала”.

Сагласан о неправди у полуфиналу био је и Жил Риме, први председник ФИФА:

„Што се тиче другог гола за Југославију, који је судија поништио, ја сам био на таквом месту да сам могао тачно да видим – то је био потпуно правилан гол… Резултат не одговара игри. Југославија је заслужила бољи резултат… На овом турниру била је најбољи репрезент европског фудбала.”

 

Foto: reprezentacija.rs

Миодраг Димитријевић    Новаспорт

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар