Почетна » Влада нашла „креативно“ решење за исплату награда: Пенали на чекању, новац иде олимпијцима

Влада нашла „креативно“ решење за исплату награда: Пенали на чекању, новац иде олимпијцима

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије нашла је интересантно решење одакле да обезбеди новац за велике награде које је наменила освајачима медаља на актуелним Олимпијским играма у Паризу.

А решење подразумева да ће неко други, барем привремено, морати да сачека на оно што му припада.

Формално, средства ће доћи из буџетске резерве, али буџетска резерва мора однекуд да се „напуни“.

Другим речима, Влада је смислила да новац за медаље издвоји са раздела Министарства финансија, односно из дела намењеног исплати евентуалних новчаних казни и пенала по решењима судова. Тако ће неко, ко је на суду добио одштету, можда морати да сачека јер је новац отишао за медаље.

Планирано је да се са тог раздела узму износи од 70,8 и 47,2 милиона динара, што је укупно 118 милиона динара, како би се те паре преко текуће буџетске резерве прерасподелиле Министарству спорта „ради обезбеђивања недостајућих средстава потребних за исплату новачних награда спортистима и тренеру за освојене медаље на Олимпијским играма у Паризу…“, стоји у решењима која су објављена у Службеном гласнику.

Према одлукама и решењима Владе Србије од 1. односно 5. августа, новац који је држава обећала освајачима медаља на актуелним Олимпијским играма у Паризу, обезбеђују се преко текуће буџетске резерве.

Такође, из тих одлука које су објављене у Службеном гласнику, види се да је Влада Србије до сада донела одлуке да по 200.000 евра у динарској противредности добију Дамир Микец, Зорана Аруновић, Новак Ђоковић, као и њихови тренери Јелена Аруновић и Виктор Троицки.

Награду званично додељује Министарство спорта, али преко текуће буџетске резерве.

Такође, Влада је донела одлуку и о распоређивању 59 милиона динара са истог раздела Генералном секретаријату Владе Србије „на име дотације Кошаркашком савезу Србије, ради обезбеђивања финансијске помоћи потребне за редован рад КСС“, наводи се у овој одлуци објављеној у Службеном гласнику.

Влада Србије донела је почетком августа и одлуку да спортистима Милораду Чавићу, Иви Обрадовић и Јанку Типсаревићу додели национално спортско признање, односно националну пензију.

Према ономе што је објављено у Службеном гласнику, Милораду Чавићу се ово признање додељује за сребрну медаљу освојену на Олимпијади у Пекингу, и то у „виду доживотног месечног новчаног примања у висини од две и по просечне нето зараде у Србији из децембра 2023. године“.

Ива Обрадовић добиће месечну накнаду од једне и по просечне зараде из децембра прошле године, због освајања сребрне медаље на Европском првенству у олимпијској спортској дисциплини веслање – женски дубл скул – одржаном у Пловидиву, у Бугарској, 2011. године.

Националну пензију добио је и тенисер Јанко Типсаревић, за освојен Дејвис куп, одржан у Београду 2010. године, а он ће као и Чавић примати доживотно две и по просечне нето зараде из децембра 2023. године, пише у одлукама у Службеном гласнику.

REUTERS/Stephanie Lecocq

Форбес Србија

Можда ти се свиди

Оставите коментар