Почетна » Звезда и Партизан највећи губитници: Ове промене у ЈСЛ донеће револуцију у српском фудбалу!

Звезда и Партизан највећи губитници: Ове промене у ЈСЛ донеће револуцију у српском фудбалу!

од admin
0 коментар

Промене у формату такмичења допринеће занимљивости и неизвесности лиге до самог краја, а смањиће се и могућност евентуалног намештања утакмица * Нови систем је неправедан према најбољим екипама из регуларног дела, те ће најмање одговарати Црвеној звезди и Партизану, који по правилу имају највише освојених бодова после 30 кола

Заједница суперлигаша Србије донела је одлуку да се од наредне сезоне промени формат такмичења. Уводи се плеј оф и плеј аут, који ће се играти након тридесет кола, али ће се бодови, који су до тада освојени, делити са два пре почетка доигравања за титулу и опстанак.

Овакав модел се користи у белгијској Жупилер лиги, с тим да се тамо плеј оф игра двокружно, што у Србији неће бити случај, већ ће осам најбоље пласираних екипа после регуларног дела такмичења играти седам додатних кола.

Анализирали смо претходну сезону у Белгији, која најбоље дочарава све специфичности овог система, како бисмо љубитељима фудбала у Србији приближили најављене промене и све што оне доносе такмичењу.

Foto: Marko Todorović

Дељење бодова је свакако највећа специфичност овог модела такмичења. То значи да се може десити да екипа, која у регуларном делу такмичења има седам бодова предности, након дељења бодова може да има само три више.

Претходне сезоне је у Белгији током регуларног дела такмичења Стандард из Лијежа био убедљиво најдоминантнија екипа, док је Андерлехт често киксирао. После 30 кола је Стандард имао десет бодова предности над екипом из Брисела. Ипак, после дељења бодова пред плеј оф, разлика се свела на пет, а после неколико киксева у уводним колима, потпуно се истопила. На крају је Андерлехт освојио титулу са два бода предности.

Узећемо као пример и ЈСЛ у сезони 2009/10. Партизан је после 30 кола освојио 78 бодова, а Црвена звезда 71. Ако би се делили бодови, разлика од седам поена била би смањена на само три бода. Црно – бели би имали 39, а црвено-бели 36.

Некада се може десити и да после дељења бодова разлика од седам бодова буде четири. Да је Партизан у горепоменутој сезони освојио 79 бодова, а Звезда 72, после дељења бодова би имали 40 односно, 36.

Printskrin: Superliga.rs

Уколико би се у ЈСЛ сада правио пресек пред плеј оф и, када би се поделили бодови стање би било следеће:

1. Партизан 20

2. Црвена звезда 18

3. Чукарички 17

4. Војводина 17

5. Јагодина 12

6. Нови Пазар 12

Foto: Marko Todorović

Предност овог модела је свакако то што ће допринети занимљивости такмичења. Више екипа ће се укључити у трку за титулу, као и у борбу за места која воде у Европу, односно опстанак. Тако ће такмичење бити интересантније и неизвесно до самог краја. А могло би се десити да после дуго година шампионски пехар освоји нека друга екипа, а не Партизан и Црвена звезда.

Такође, овим променама би се предупредиле ситуације да одређене екипе буду у сигурној зони, у којој не могу ни да испадну, нити да се боре за Европу, па самим тим не буду потпуно такмичарски настројене на појединим утакмицама.

Foto: Marko Todorović

Мана овог модела је то што је неправедан према екипама које највише покажу у регуларном делу сезоне. Само мали пад форме у плеј офу може за једно до два кола да избрише све стечено током тридесет утакмица у регуларном делу. То ће најмање одговарати вечитим ривалима, који по правилу готово увек заузимају прва два места на табели.

Такође, једнокружни систем у плеј офу је мање праведан него двокружни, који постоји у Белгији. Тако ће нека екипа гостовати у Пазару или у Новом Саду, док ће друга ићи на на мање врућа гостовања.

Промена ће свакако значајно допринети на повећању неизвесности такмичења, смањиће се предуге паузе између две полусезоне, имаћемо више утакмица, а сигурно и један вечити дерби више, који највећи празник фудбала у Србији.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар