Почетна » Јовановић: Плашим се да оптужница не заврши у фиоци суда

Јовановић: Плашим се да оптужница не заврши у фиоци суда

од admin
0 коментар

Тужилаштво у оптужници затражило осам година затвора за председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића због паљења куће новинара портала Жиг инфо

 

Милан Јовановић, новинар портала Жиг инфо којем је средином децембра прошле године запаљена кућа, задовољан је предлогом тужилаштва које је у оптужном акту навело да за налогодавца тог злочина, председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, тражи осам година затвора.

                                                                      ФОТО:Н1

 

– Тужилаштво је све урадило коректно, немам никакве замерке на изглед оптужног акта и висину затражене казне. Једино на шта сада треба да обратимо пажњу је да суд њихов оптужни акт не стави у фиоку – каже за Данас Јовановић, коментаришући оптужни акт који је тужилаштво у току јучерашњег дана послало суду.

 
У саопштењу Другог основног тужилаштва, које води предмет паљења Јовановићеве куће, наводи се да је након окончања истраге, поднет оптужни акт којим је тражено да се Драгољуб Симоновић осуди на осам година затвора, Владимир Михајловић и Игор Новаковић на пет година, а Александар Маринковић на шест година. Тужилаштво такође тражи да се свима њима изрекне мера забране приласка и комуникације са Миланом Јовановићем и Јелом Дељанин.
 
„Овакву одлуку тужилаштво је донело, јер је током истражног поступка утврдило да је Симоновић Драгољуб подстрекао Михајловић Владимира да изврши кривично дело, конкретно да пронађе лице од поверења које би у виду опомене Јовановићу, запалило аутомобил оштећеног, дајући прецизне податке о аутомобилу и где се исти налази, нудећи за то новчану надокнаду.
 
Након тога је Михајловић подстрекао Новковић Игора, тако што је истом предочио да за њега има посао, односно да је потребно да се нађе човек од поверења, који би опоменуо оштећеног тако што би запалио његов аутомобил, због чега је Новковић Игор ангажовао Маринковић Александра, који је пристао да учини тражено, а како би му Новковић отписао дуг“, наводи се у саопштењу тужилаштва.
 
У наставку саопштења тачно се описује како је дошло до паљења куће новинара Милана Јовановића.
 
„Маринковић је дана 12.12.2018. године, око 03.20 часова, у ул. Гробљанска бр. 21, дошао до гараже оштећеног, где се налазило путничко возило, где је циглом разбио прозор улазних врата гараже, а након тога у унутрашњост убацио стаклену флашу у коју је претходно сипао бензин, на чијем врху се налазила крпа, коју је исти запалио и убацио у унутрашњи предњи део гараже, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, а што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила, који се потом проширио и на повезани стамбени објекат у наставку, изазивајући опасност по живот и тело оштећених, на који начин је причињена и штета великих размера у износу од 5.648.299,63 динара“, стоји у саопштењу тужилаштва, уз опаску да се сви окривљени терете за тешко дело против опште сигурности.
 
Адвокат оптуженог Драгољуба Симоновића Ивица Вуковић од новинара Данаса сазнао је да је тужилаштво проследило суду оптужни акт.
 
– Моја приправница је јутрос била у тужилаштву и није било говора о оптужном акту. Напротив, договорено је да вештак изађе на лице места. Без текста сам, они или лажу вас или мене, нема друге, каже Вуковић уз опаску да тужилаштво има законску обавезу да браниоца обавести пре него што поднесе оптужни акт.
 
Из Другог основног тужилаштва су демантовали ове наводе, тврдећи да је све обављено по закону и да нема прописа који њима налаже да обавесте адвоката када суду пошаљу оптужни акт. У сваком случају, следећи корак очекује се од Другог основног суда. Овај суд може да усвоји оптужни акт, у ком случају се подиже оптужница и креће са суђењем, а може исти да врати тужилаштву на допуну.
 
Да ли ће бити протеста?
 
Драгољуб Симоновић је у прошли петак поднео оставку на место председника општине Гроцка. Међутим, да би та оставка била и формална њу мора да потврди локална скупштина. Та седница би требало да буде заказана за среду. Како незванично сазнајемо од људи из Гроцке, постојао је план да се у време седнице одрже протести „Један од пет милиона“ како би се извршио притисак на парламент да оставку и усвоји. Ипак, имајући у виду радикализацију протеста у Београду, наши саговорници су скептични да ће до планираног протеста и доћи.
 
Истрага у месту
 
Два месеца пре него што је запаљена кућа новинару Жиг инфо Милану Јовановићу, физички је нападнут главни уредник овог портала Жељко Маторчевић. Како нам је рекао, већ два и по месеца нема никакве информације о току истраге. „Био сам у полицији на препознавању и након тога ме нико из полиције није обавештавао. Чини ми се да све стоји у месту. Остаје ми само да верујем министру полиције који је недавно изјавио да је у овом случају остварен помак“, казао је за Данас Маторчевић.
 
ИЗВОР:danas.rs/ В.Јеремић/ ФОТО:Н1

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар